Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Pietarin-junien matkustajamäärä nousemassa kaikkien aikojen ennätykseen – nopea matka-aika ja ympäristöystävällisyys houkuttelevat

Sähköisesti hankittava maksuton viisumi lisäisi VR:n mukaan junamatkustamista huomattavasti entisestään.

Helsingin ja Pietarin väliä liikennöivien Allegro-junien matkustajamäärien uskotaan kasvavan huomattavasti, mikäli verkosta maksutta hankittava viisumi tulee voimaan. Kuva: Johanna Erjonsalo

Pietarin-junien matkustajamäärät ovat kasvaneet lähes 20 prosenttia viime vuodesta, vaikka junamatkustajilta vaaditaan viisumi Venäjälle.

– Tänä vuonna ennustamme Allegrolle (Pietarin-junille) yli puoli miljoonaa matkustajaa, mikä olisi kaikkien aikojen ennätys, sanoo VR:n Venäjän-liikenteen päällikkö Viktoria Hurri.

Hurrin mukaan nopea 3,5 tunnin matka-aika Helsingistä Pietariin houkuttelee matkustajia.

– Se on myös ympäristöystävällisin tapa matkustaa Suomesta ulkomaille.

Lokakuun alusta mahdollisesti voimaan tuleva maksuton sähköinen viisumi Pietariin ja sen ympäristöön lisäisi Hurrin mukaan matkustajamääriä huomattavasti lisää.

Yksityiskohdat e-viisumikäytännöstä ovat kuitenkin vielä hämärän peitossa. Esimerkiksi VR odottaa virallista vahvistusta siitä, otetaanko e-viisumi käyttöön myös Allegro-junissa ja milloin.

STT kertoi sunnuntaina, että venäläisen ABNewsin mukaan Venäjän liikenneministeriön listalta puuttuvat Viipurin asema sekä Pietarin Finljandski vokzal -asema, jotka ovat Allegro-junan maahantulopaikkoja Suomesta.

Venäjän presidentti Vladimir Putin vahvisti työvierailullaan Helsingissä viime keskiviikkona, että maksuton e-viisumi Pietariin ja lähialueille tulee mahdolliseksi lokakuun alussa. E-viisumi on ollut koekäytössä Kaliningradissa EU-kansalaisille.

700 matkustajaa yhdessä junassa

Mikäli maksuton e-viisumi kasvattaa matkustajamääriä merkittävästi, VR voi ajaa Pietariin liikennöivät Allegro-junat kahden junayksikön voimin. Tällöin junassa on 14 vaunua.

– Yhdessä junayksikössä on noin 350 matkustajapaikkaa, joten vilkkaimmilla vuoroilla voisi tällöin matkustaa yli 700 henkilöä. Näin tehdään tälläkin hetkellä esimerkiksi juhlapyhien yhteydessä, sanoo Hurri.

Lisäyksiä junavuoroihin ei välittömästi ole luvassa. Tällä hetkellä Helsingin ja Pietarin välillä kulkee neljä vuoroa kumpaankin suuntaan päivässä.

– Tutkimme mahdollisuutta lisätä junavuorojen määrää tulevaisuudessa suosituimpina matkustuspäivinä yhdessä venäläisen kumppanimme kanssa, kertoo Hurri.

Junalippujen hinnat vaihtelevat sesongin ja kysynnän mukaan. Tällä hetkellä edullisimmat hinnat yhteen suuntaan ovat esimerkiksi Helsingistä 29 euroa, Lahdesta 22 euroa ja Kouvolasta 19 euroa.

Maksuton e-viisumi ei koske Moskovaan Tolstoi-junalla matkustavia, koska e-viisumi kattaa vain Pietarin alueen. Venäjä on väläyttänyt, että maksuton e-viisumi voisi tulla käyttöön koko maan alueella vuoden 2021 alusta.

– Moskovan Tolstoi-juna on Venäjän rautateiden yhtiön vastuulla, mutta ilman muuta tämänkin osalta seuraamme tilannetta tiiviisti yhdessä kumppanimme kanssa ja juniin lisätään vaunuja tarvittaessa kysynnän mukaan. E-viisumin käyttöönotto vaikuttaisi erittäin positiivisesti myös Moskovan junaliikenteeseen, Hurri sanoo.

Suomalaisessa hotelliketjussa "aika vähän" suomalaisia

Myös Sokos-hotelleissa odotetaan mielenkiinnolla e-viisumin toteutumista ja sitä, mitä se käytännössä tarkoittaa. Ketjulla on kolme hotellia Pietarissa.

– Miten ja milloin Venäjän viranomaiset e-viisumin saattavat voimaan ja mitä maita se koskee, siitähän ei vielä tarkkaa tietoa ole, sanoo kansainvälisen hotelliliiketoiminnan johtaja Timo Vepsäläinen.

Vepsäläinen uskoo, että matkailu Suomesta ja muista maista Pietarin-alueelle tulee kasvamaan uuden käytännön myötä. Vielä tällä hetkellä Sokos-hotellien asiakaskunnassa suomalaisten osuus on Vepsäläisen mukaan aika pieni.

– Viisumin hankinnan takia Venäjälle ei voi lähteä nopealle matkalle niin kuin Tallinnaan tai Tukholmaan. E-viisumin myötä prosessi nopeutuisi ja helpottuisi, ja jos se vielä tulee olemaan maksuton, uskon että matkailu Pietariin lisääntyy, arvioi Vepsäläinen.

Viroon ja Ruotsiin verrattuna suomalaisten matkailu Venäjälle on selvästi vähäisempää. Viime vuonna suomalaiset tekivät Tilastokeskuksen mukaan Viroon 1,2 miljoonaa ja Ruotsiin 700 000 yöpymisen sisältävää vapaa-ajanmatkaa. Venäjälle matkoja kertyi 240 000.

Matkatoimistoihin vaikutus voi olla vähäinen

Venäjän-matkoja järjestäviin matkatoimistoihin maksuttoman e-viisumin vaikutus on vielä epäselvä. Esimerkiksi Lappeenrannasta Viipuriin ja Pietariin matkoja järjestävän Saimaan Travelin toimitusjohtaja Kirsti Laineen mukaan e-viisumi ei tule mitenkään merkittävästi vaikuttamaan matkustajamääriin, eikä siihen varauduta mitenkään.

– Jos e-viisumi tulee voimaan, olettaisin sen hankkijoiden olevan satunnaisia matkailijoita. Vielä ei ole tarkempia tietoja käytännöstä, esimerkiksi mitä kulkuneuvoja se tulisi koskemaan. Viisumin pitäisi olla mahdollisimman helppo hankkia ja asiakkaalla varma tieto siitä, että viisumihakemus on oikein täytetty ja kaikki tarvittavat liitteet ovat mukana, Laine huomauttaa.

Saimaa Travel järjestää viisumivapaita risteilyjä Viipuriin sekä Pietariin, jonne matka Viipurista jatkuu bussilla. Tänä vuonna matkustajamäärät ovat olleet kovassa kasvussa.

– Matkustajamäärässä tulee olemaan liki 25 prosentin kasvu. E-viisumin käyttöönotto saattaa lisätä satunnaisten reittimatkustajien määrää siten, että toiseen suuntaan kuljetaan laivalla ja toiseen esimerkiksi bussilla, arvioi Laine.

Sari Vanninen 
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi