Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa
Teppo
Koskinen
teppo.koskinen@ess.fi

Kolumni: Tätäkään ei enää tulisi sanottua

Jossain vaiheessa koulun pihalla otettiin haukkumasanaksi myös hetero, muistelee Teppo Koskinen.

On aika paljon asioita, joita ei tulisi enää mieleenkään sanoa, vaikka ne aiemmin olivat normaalia kielenkäyttöä.

Se on oikein hyvä asia. Uskaltaisin näet tällä perusteella väittää, että maailma on muuttunut parempaan suuntaan, vaikka ympäristöä pintapuolisesti tarkastelemalla ei aina siltä tunnu.

Mutta on se, ihan oikeasti.
 

Kouluvuosinani menneellä 1900-luvulla esimerkiksi homo ja vammainen olivat kaikissa mahdollisissa variaatioissaan haukkumasanoja.

Ylipäänsä tuolloisessa Suomessa kaikki seksuaalisuuteen, vähemmistöihin ja marginaaleihin liittyvä oli pelottavaa, pahaa ja torjuttavaa, ja siksi niihin liittyvät sanat kävivät haukkumasanoiksi ja huumorin aiheeksi.

Jossain vaiheessa meidän koulumme pihalla haukkumasanaksi otettiin myös hetero – lapsilla ei ehkä ollut ihan tarkkaa käsitystä sanojen merkityksestä, aihepiiri riitti.

Olen ollut huomaavinani, että haukkumasanat ovat näiltä osin muuttuneet. En usko, että tätä muutosta voi kukaan pitää huonona.
 

On jo vähän klisee pöyristellä takavuosien viihdettä, jossa esimerkiksi saamelaisia ja romaneita pilkattiin raa’asti ja surutta. Samoin pilkattiin alkoholiongelmaisia ja syrjäytyneitä – jopa uutislähetyksissä. Ohjelmien mauttomuutta paheksuttiin, mutta niitä myös puolustettiin. Huumoria, hei, kato.

Enpä usko, että kovin moni puolustaisi enää.
 

Koulun pihalla lällätelleitä lapsia ei tietenkään voi pitää täysin vastuullisina puheistaan, mutta lasten puheet kertovat yleisemmistä asenteista.

Se, että jotakin ei enää tulisi mieleen sanoa, kertonee siitä, että ihmiset ja ihmiskunta voivat oppia ja edistyä, mennä kohti parempaa. Asenteissa on tapahtunut muutos, kulttuuri on muuttunut, tavat parantuneet ja ymmärrys toisia ihmisiä kohtaan kasvanut. Hitaasti, epätäydellisesti, hien ja vaivan kautta ja haparoiden, mutta kuitenkin.
 

Kirjoittaja on Sunnuntaisuomalaisen toimittaja.

Teppo Koskinen
teppo.koskinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi