Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Potilasta voidaan elvyttää vastoin tämän tahtoa – Elvytyskieltoa ei aina voida noudattaa, koska ensihoitajilla ei ole siitä tietoa, vahvistaa ensihoidon ylilääkäri Keski-Suomesta

Keski-Suomessakin sattuu vuosittain yksittäisiä tilanteita, joissa elvytetään potilasta elvytyskiellosta huolimatta.

Ensihoitaja Maiju Pöppönen laittoi potilaalle henkilötunnisteranneketta Keski-Suomen keskussairaalan päivystyksessä viime viikolla. Kuva: Venla Tirkkonen

Potilas voi kirjata hoitotahtoonsa elvytyskiellon, mutta tätä ei aina noudateta. Tämä johtuu siitä, että elvytystilanteissa ensihoitajilla ei välttämättä ole käytettävissään tietoa potilaan elvytyskiellosta. Asian vahvistaa ensihoidon ylilääkäri Tomi Kavasmaa Keski-Suomen sairaanhoitopiiristä.

Kavasmaan mukaan ensihoitajilla ei ole pääsyä sairaanhoitopiirin potilastietokantaan tai Kanta-tietopalveluun, jossa tiedot mahdollisesta elvytyskiellosta yleensä ovat. Myöskään hoivakodeissa ei välttämättä aina tiedetä, onko vanhuksella elvytyskieltoa vai ei.

– Ensihoitajien pitäisi saada varmistettu tieto elvytyskiellosta paikan päällä esimerkiksi lähiomaiselta tai hoivayksikön henkilökunnalta, jotta sitä voitaisiin noudattaa, sanoo Kavasmaa.

Tilanteissa, joissa ei ole täyttä varmuutta elvytyskiellosta, elvytys aloitetaan. Kavasmaan mukaan ensihoitajat aloittavat elvytyksen, ja sen jälkeen ottavat yhteyttä ensihoitolääkäriin, joka voi päättää elvytyksen lopettamisesta, mikäli elvytykselle ei saada vastetta.

Elvytys täytyy aloittaa nopeasti. Tomi Kavasmaa

– Elvytystilanteissa elvytys täytyy aloittaa nopeasti, ja taustatietoja selvitetään myöhemmin.

Lain mukaan potilaalle ei saa antaa hänen aiemmin vakaasti ja pätevästi ilmaistun tahtonsa vastaista hoitoa.

Jos potilaalla on elvytyskielto, potilaan sydämen pysähtyessä ei aloiteta puhallus-painelu-elvytystä eikä käytetä defibrillaattoria eli sydäniskuria ja sitä tukevaa lääkitystä.

Elvytyskiellon voi tehdä potilas itse ja kirjata sen hoitotahtoonsa. Myös hoitava lääkäri voi tehdä potilaalle elvytyskieltopäätöksen lääketieteellisin perustein, jos katsoo, että potilas ei hyödy elvytyksestä.

Kavasmaan mukaan Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alueella on vuosittain yksittäisiä tilanteita, joissa ensin potilasta elvytetään, ja jälkikäteen käy ilmi, että potilaalla onkin elvytyskielto.

– Yleensä tällaisen potilaan toipumisennuste on huono, sillä perusterveistäkin vai murto-osa toipuu toimintakykyiseksi sydämen pysähtymisestä. Jatkohoitoa suunniteltaessa huomioidaan, mitä hoidon rajauksia potilaalle on tehty, sanoo Kavasmaa.

Epäselvyyksiä on Kavasmaan mukaan useammin yksityisissä kodeissa tai tien päällä tapahtuvissa tilanteissa. Vanhusten hoivayksiköissä on yleensä paremmin saatavilla tieto siitä, saako potilasta elvyttää vai ei.

– Jos vanhuksella on elvytyskielto ja tästä saadaan tieto hoivayksikön henkilökunnalta, elotonta vanhusta ei elvytetä, geriatrian erikoislääkäri Niko Rantala vahvistaa. 29

Suomen Potilasliitto ry:n puheenjohtaja Paavo Koistisen mukaan myös liiton tietoon on tullut muutamia tapauksia, joissa elvytyskieltoa ei ole noudatettu.

– Tällaiset tapaukset ovat ikäviä paitsi ensihoitajille, myös elvytetylle, joka olisi halunnut tahtoaan noudatettavan. Olisi tärkeää parantaa tiedonkulkua, jotta myös ensihoitajat saisivat tiedon elvytyskiellosta helpommin, huomauttaa Koistinen.

Uuden valtakunnallisen viranomaisten kenttäjärjestelmän ja siihen kuuluvan sähköisen ensihoitokertomuksen odotetaan helpottavan tilannetta. Tomi Kavasmaan mukaan sen myötä myös ensihoitajilla on pääsy potilaan sairauskertomustietoihin ja mahdollisiin hoidon rajauksiin.

Sosiaali-ja terveysministeriön erityisasiantuntija Lasse Ilkan mukaan uuden kansallisen järjestelmän käyttöönotto alkaa syksyllä 2020, mutta ei vielä alussa Keski-Suomen alueella.

Päivystysalueen ylilääkäri Johanna Tuukkasen mukaan potilailla ja omaisilla on usein vääriä mielikuvia elvytyskieltoon liittyen.

– Elvytyskielto rajaa pois vain painelu-puhallus-elvytyksen. Elvytyskieltopäätös ei tarkoita muun hoidon lopettamista, Tuukkanen painottaa.

Elvytyskiellosta huolimatta potilaalle voidaan antaa esimerkiksi tehohoitoa tai hänet voidaan leikata tarvittaessa.

– Toki iäkkäillä huonokuntoisilla potilailla voi olla elvytyskiellon lisäksi myös muita hoidon rajauksia, koska tarpeeton hoito vain pidentäisi potilaiden kärsimyksiä, Tuukkanen kommentoi.

Tuukkanen arvioi, että elvytyskieltoja on Keski-Suomessa hieman aiempaa useammalla potilaalla.

Silloin, kun elvytyskielto tai muu hoidon rajaus on lääkärin päättämä, vain hoitava lääkäri voi perua päätöksen lääketieteellisillä perusteilla.

– Tämä vaatii, että potilaan tilanne on olennaisesti parantunut, ja tällaiset tilanteet ovat harvinaisia, sanoo geriatri Niko Rantala.

Elvytyskielto

Tätä se tarkoittaa

DNR-päätös (lyhenne sanoista Do Not Resuscitate = elvyttämättäjättämispäätös) tarkoittaa pidättäytymistä painelu-puhalluselvytyksestä, defi-laitteen sekä tätä tukevien lääkkeiden käytöstä silloin, kun potilas ei enää hyödy siitä. Elvytystä tarvitaan tilanteissa, joissa potilaan sydän on pysähtynyt.

DNR-päätöksen voi tehdä potilas itse ja kirjata sen hoitotahtoonsa. DNR-päätöksen voi tehdä myös hoitava lääkäri lääketieteellisin perustein.

Käytännössä suurin osa DNR-päätöksistä tehdään potilaan sairauden loppuvaiheessa tai saattohoitovaiheessa, jolloin yleensä rajataan muutakin tehottomaksi arvioitua hoitoa.

Hoitotahdolla tarkoitetaan potilaan etukäteen ilmaisemaa tahtoa hoidostaan. Hoitotahtoa voidaan hyödyntää, kun potilas ei enää kykene ilmaisemaan tahtoaan itse hoitotilanteessa. Oman hoitotahdon voi kirjata esimerkiksi Omakantaan (www.kanta.fi/omakanta).

Anna Kivinen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi