Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Andersson tukee Itä- ja Pohjois-Suomea: "Alue- ja sosiaalipoliittiset perusteet säilytettävä"

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson olisi säilyttämässä aluekehitysrahojen jakoperusteet ennallaan, mikä suosii Itä- ja Pohjois-Suomea.

Opetusministeri Li Andersson pitää tärkeänä, että aluekehitysrahojen jaossa säilyvät alue- ja sosiaalipoliittiset perusteet. Kuva: Agata Anttonen

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson olisi säilyttämässä aluekehitysrahojen jakoperusteet ennallaan, mikä suosii Itä- ja Pohjois-Suomea.

– Tärkeintä on, että edelleen säilyvät sekä sosiaalipoliittiset että aluepoliittiset ja ympäristöön liittyvät perusteet, Andersson sanoo ja jatkaa.

– Hallitus on sitoutunut aika vahvasti siihen, että se haluaa kehittää koko maata. Se edellyttää, että silloin pohditaan, mikä on vaikuttavaa aluepolitiikkaa, jolla voidaan tukea koko Suomea.

Andersson kertoo itse tykästyneensä koko kansan ilmastopolitiikka-käsitteeseen. Silloin pitää pohtia, miten voidaan esimerkiksi biokaasun edellytyksiä kehittää Kehä III:n ulkopuolella.

Andersson kertoo, ettei vasemmistoliiton eduskuntaryhmässä ole vielä käyty keskustelua EU:n aluekehitysrahojen jakoperusteista, joita Etelä- ja Länsi-Suomen maakuntaliitot ovat arvostelleet.

Tulossa iso riita?

EU:n aluekehitys- ja sosiaalirahojen määrä ensi kaudelle koko Suomeen on noin 1,5 miljardia euroa. Tästä summasta noin 700 miljoonaa euroa on korvamerkitty Itä- ja Pohjois-Suomeen harvan asutuksen perusteella. Lopusta, noin 800 miljoonasta eurosta on kehkeytynyt lihava riita. Potista 70 prosenttia on menossa itään ja pohjoiseen

Etelä- ja Länsi-Suomen 11 maakuntaa ovat yhteisrintamassa vaatineet rahojen uusjakoa tulevalle ohjelmakaudelle 2021–2027.

Tavoitteena eriytymisen vähentäminen

Hallitusohjelmaan on kirjattu, että aluekehitystä tehdään alueiden vahvuuksien pohjalta. Tavoitteena on elinvoiman lisääminen, poikkihallinnolliseen toimintaan kannustaminen ja alueellisten voimavarojen kokoaminen yhdessä määriteltyjen tavoitteiden edistämiseksi.

Hallitusohjelman mukaan aluepolitiikan tavoitteena on alueiden välisen ja kuntien sisäisen eriytymisen vähentäminen. Alueellisessa kehityksessä hyödynnetään mahdollisimman tehokkaasti EU:n rahoitusmuotoja.

– EU:n koheesiopolitiikassa pyritään turvaamaan aluekehitysrahoituksen taso sekä harvaan asutun Itä- ja Pohjois-Suomen erityisasema ja tukien pysyvyys, ohjelmassa sanotaan.

Ari Helminen / Uutissuomalainen
ari.helminen@uutissuomalainen.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi