Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Näin Hätäkeskuslaitos vastaa kritiikkiin: Hätäpuheluihin vastataan yhä nopeammin, uusi tietojärjestelmä on toimiva ja tehokas

Uusi hätäkeskustietojärjestelmä Erica on saanut julkisuudessa paljon kritiikkiä. Hätäkeskuslaitos on kuitenkin ollut 40 miljoonan euron jättihankintaansa tyytyväinen.

Arkistokuva Hämeenlinnassa sijainnelta Hämeen hätäkeskukselta. Keskus yhdistettiin Turun hätäkeskusalueeseen vuonna 2014. Kuva: Mirja Hussain

Uusi hätäkeskustietojärjestelmä Erica on saanut julkisuudessa paljon kritiikkiä. Hätäkeskuslaitos on kuitenkin ollut 40 miljoonan euron jättihankintaansa tyytyväinen.

– Erica on ollut toimiva järjestelmä ja se on osoittanut jo nyt tehokkuutensa. Uudella järjestelmällä on käsitelty viisi prosenttia enemmän hätäilmoituksia kuin viime vuonna vastaavaan aikaan, hankepäällikkö Mika Lamu Hätäkeskuslaitokselta kertoo.

Myös hätäpuheluihin vastaamisen viiveet ovat lyhentyneet nopeasti käyttöönottosakkausten jälkeen. Heinäkuussa 95 prosenttiin hätäpuheluista vastattiin alle 10 sekunnissa. Se on kaksi prosenttiyksikköä enemmän kuin vuosi sitten.

Alle 30 sekunnissa vastattiin 97 prosenttiin hätäpuheluista. Myös siinä on kasvua kaksi prosenttiyksikköä vuoden takaisesta.

Tasalaatuiset hätäkeskuspalvelut sijainnista riippumatta

Samalla uudistuksen suuri päätavoite on toteutunut. Siitä lähtien, kun Manner-Suomi yhdistettiin yhdeksi hätäkeskusalueeksi, kotipaikka ei ole enää vaikuttanut soittajan saamaan palveluun.

 Kiireellisyysjakauma on muuttunut. Kokemusten saaminen vie aikaa, jotta löydetään kaikkein parhaat mallit. Hätäkeskuslaitoksen hankepäällikkö Mika Lamu

– Nyt kansalaiset saavat tasalaatuiset hätäkeskuspalvelut alueellisesta sijainnista riippumatta, Lamu sanoo.

Hätäkeskuslaitos on puolestaan itse hyötynyt siitä, että sillä on nykyään kattava tilannekuva kaikista eri hätäkeskusten tehtävistä.

Vaikeuksiakin on toki ollut, se myönnetään myös Hätäkeskuslaitokselta. Eniten kehittämistä on Erican riskinarviointikyvyssä ja vasteiden määrittelyssä. Se kuitenkin kuuluu viranomaisten omalle vastuulle.

Tähän liittyy juuri se, miksi Erican käyttöönoton jälkeen pelastuslaitos on reagoinut ylimitoitetuilla vasteilla joihinkin tehtäviin ja miksi poliisin ja ensihoidon kiireelliset tehtävät ovat lisääntyneet.

– Kiireellisyysjakauma on muuttunut. Kokemusten saaminen vie aikaa, jotta löydetään kaikkein parhaat mallit, Lamu sanoo.

Uusi versio testattavaksi jo syksyllä

Järjestelmää kehitetään jatkuvasti. Seuraava versio, Erica 2.0, on tulossa testattavaksi jo tänä syksynä.

– Se parantaa viranomaisten omien hälytysohjeiden tuottamista järjestelmään ja tiedottamisominaisuuksia, Lamu kertoo.

Lue myös: Uusi hätäkeskusjärjestelmä kutsuu helikopterin paikalle aiempaa herkemmin – potilaita lääkärikopteri kohtaa harvemmin
 

Sitä seuraava versio, Erica 2.1, on määrä tulla käyttöön vuoden 2020 lopulla. Sen on tarkoitus parantaa muokattavuutta ja alueellista tiedon suodatusta.

Tausta

Miksi Erica otettiin käyttöön?

Aiempi hätäkeskustietojärjestelmä ELS alkoi tulla elinkaarensa päähän. Sen keskeinen puute oli, että alueelliset hätäkeskukset eivät pystyneet tukemaan toisiaan ruuhkatilanteissa ja poikkeusoloissa.

Taustalla oli myös yhteiskunnan turvallisuusstrategia, joka edellyttää, että kriisinsietokykyä parannetaan ja viranomaisten toimia sovitetaan yhteen.

Alun perin Erican piti tulla käyttöön jo 2015. Lopulta se otettiin käyttöön portaittain marraskuusta 2018 alkaen.

Ericaa käyttää työssään jopa 16 000 ihmistä.

Erican hankinta maksaa Hätäkeskuslaitokselle noin 40 miljoonaa euroa. Sen lisäksi järjestelmän ylläpito maksaa 5,5 miljoonaa euroa vuodessa.

Hätäkeskuslaitos on valtion virasto, jota ohjaa ja valvoo sisäministeriö

Heli Kiukkonen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi