Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Noin 40 nautaa yhä karkuteillä Laukaassa: "Jos saisin ne vietyä teurastamoon, niistä voisi saada vielä tuloja jonkun 15 000 euroa"

Omistaja on ollut jaksamisen rajalla. Hän sanoo toivoneensa, että olisi saanut aikaa eläinten kiinnisaamiseen ja hävittämiseen marraskuulle saakka.

Karanneita nautoja metsässä Vehniällä Laukaassa. Kuva: Tommi Anttonen

Keski-Suomessa Laukaan Vehniällä on kuukausia ollut irrallaan noin 40 naudan lauma. Tiistaina eläimet liikkuivat ensimmäisen kerran isolla tiellä, kun ne havaittiin yöllä Vehniäntiellä. Viranomaiset katsovat eläinten olevan heitteillä, ja niistä on tehty eläinsuojelulain perusteella poistamispäätös.

Tilan omistaja kertoo, että kaikki sai alkunsa maaliskuussa, kun valvontaeläinlääkäri teki tilalle yllätystarkastuksen.

– Silloin pihatosta löytyi kolme kuollutta nautaa. Kaksi niistä oli poikimisen jälkeen kuolleita lehmiä, yhden lehmän kuolinsyytä en tiedä. Lisäksi pihatossa oli viranomaisten mielestä liian laihoja nautoja, kertoo omistaja.

Hän ei halua esiintyä omalla nimellään.

Tilan omistajan mukaan hän ei ollut saanut vielä ruhoja siirrettyä, kun eläinlääkäri tuli tilalle.

Jaksaminen koetuksella

Eläinlääkärin tarkastuksen jälkeen tilalla vieraili vielä useita viranomaistahoja. Tilalliselta kiellettiin tuotantoeläinten pito, ja eläimet määrättiin lopetettavaksi.

Paska fiilishän tästä kaikesta tulee, kun ilmoitetaan, että eläimet pitää hävittää. Nimetön tilan omistaja

– Aikaa tälle annettiin toukokuun loppuun saakka. Se oli kova paikka, tilan omistaja kertoo.

Alun perin tilan omistaja kertoo hänellä olleen lähes sata nautaa, joista puolet oli pihatossa ja puolet ulkotarhassa.

– Toukokuun loppuun mennessä pihatossa eläneet naudat oli viety teuraaksi ja ulkonakin elävistä noin puolet oli hävitetty, kertoo omistaja.

Omistajan mukaan eläinten myötä häviää noin puolet tilan tuloista, jopa 40 000 euroa vuodessa, joten viranomaisten päätös eläintenpitokiellosta otti lujille.

Ylelle omistaja kertoi hoitaneensa tilaa yksin reilun vuoden ajan ja jaksamisensa olleen koetuksella.

"Paska fiilishän tästä kaikesta tulee"

Karkuteillä olevat naudat karkasivat tilan omistajan mukaan huhtikuussa. Aitaus oli ollut huonossa kunnossa jo pidempään, eikä omistaja ollut ehtinyt korjata sitä sitä mukaa, kun se rikkoutui.

– Naudat tulivat silloin läpi langoista, en tiedä, olisiko liikkeellä ollut petoja, omistaja pohtii.

Tällä hetkellä karkuteillä on omistajan mukaan 27 nautaa, jotka liikkuvat ainakin parissa eri laumassa.

– Nautojen kiinnisaaminen ei ole helppoa. Kyllä ne pelkäävät ihmistä enemmän kuin ihminen niitä, omistaja sanoo.

Naudat on määrätty lopetettaviksi, mutta ne yritetään saada kiinni elävinä. Tilan omistaja toivoo, että naudat saataisiin tilan pihattoon ja siitä teuraaksi.

Nautojen kotitilalle rakennettiin keskiviikkona aitausta, johon karanneita eläimiä aiotaan yrittää saada johdateltua. Kuva: Marko Kauko

– Jos saisin ne vietyä teurastamoon, niistä voisi saada vielä tuloja jonkun 15 000 euroa. Se on iso raha. Jos ne joudutaan ampumaan viranomaisten toimesta, lihoista ei saa mitään ja ruhojen hävitys maksaa.

Tilan väki rakensi keskiviikkona tilan maille nautoja varten aitaus­ta, johon naudat olisi tarkoitus yrittää houkutella.

Tilan omistaja sai tiistaina viranomaisilta tiedotteen, jonka mukaan eläimet poistetaan eli otetaan kiinni tai lopetetaan.

– Minulle annettiin ymmärtää, että aikaa tälle olisi kaksi viikkoa. Paska fiilishän tästä kaikesta tulee, kun ilmoitetaan, että eläimet pitää hävittää.

Tilan omistaja sanoo toivoneensa, että olisi saanut aikaa eläinten kiinnisaamiseen ja hävittämiseen marraskuulle saakka.

– Naudat tulisivat varmuudella pihattoon, kun ensimmäiset räntäsäteet tulevat. Nyt niillä riittää vielä syömistä, eikä niillä ole niin tarvetta tulla kotiin.

Anna Kivinen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi