Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Presidentti Niinistö: Venäjällä ja Suomella ei kahdenvälisiä ongelmia ratkottavana

Presidentti Niinistön mukaan vuoropuhelu suurvaltajohtajien kanssa antaa edellytyksiä aavistaa ennalta suurvaltojen liikkeitä. Huomenna keskiviikkona Niinistö tapaa presidentti Putinin. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Suomella ja Venäjällä ei ole erityisiä ongelmia ratkottavanaan kahdenvälisissä suhteissa, sanoo presidentti Sauli Niinistö. Niinistö puhui toimittajille suurlähettiläspäivillä Helsingissä.

Niinistö tapaa Venäjän presidentti Vladimir Putinin huomenna Helsingissä.

– Ei meillä tällä hetkellä ole mitään erityistä, ei ainakaan mitään erityisongelmaa, niin kuin joskus menneinä vuosina, Niinistö sanoi.

– Mitään merkittävää ei ole tapahtunut tai tapahtumassa kahdenvälisessä tilanteessa.

Esille nousevat myös Venäjän ajankohtaiset tapahtumat, kuten Moskovan mielenosoitukset ja Arkangelin räjähdys- ja säteilyonnettomuus, Niinistö uskoo. Hän sanoo seuranneensa mielenosoituksia itänaapurissa "vakavin ajatuksin" ja uskoo, että Suomi voi vaikuttaa esimerkin voimalla.

– Aina on hyvä kerrata omia esimerkkejä, etenkin jos on sellainen tunne, että niillä on pärjätty, Niinistö sanoi.

Presidentti kuitenkin odottaa huomiselta ennen kaikkea sitä, että Putin avaisi käsityksiään laajemmasta maailmanpoliittisesta tilanteesta.

– Kaikkein tärkeintä tapaamisessa on yrittää pysyä mahdollisimman tarkkaan jyvällä siitä, mitä Venäjä ajattelee globaalista kehityksestä ja geopolitiikasta.

Suurvaltakolmiossa kasvavia jännitteitä

Suurlähettiläspäivillä puhunut Niinistö perkasi Yhdysvaltojen, Kiinan ja Venäjän suurvalta-aseman vaikutuksia. Niinistön mukaan suurvaltojen väliset jännitteet eivät rajoitu vain kriisialueille, vaan kolmion kärjistä kohdistuu myös Euroopan unioniin voimistuvia ristikkäisiä paineita. Paineet alkavat näkyä myös EU:n jäsenmaissa, hän totesi.

– Tuon kolmion keskellä kansainvälisen asemamme säilyttäminen käy jatkossa alati työläämmäksi, Niinistö sanoi.

Vaikka Niinistö sanoo suurvaltojen välisten jännitteiden kasvaneen, ei sillä ole välittömiä vaikutuksia Suomen ulkopolitiikan linjaan.

– Mitään ratkaisevia muutoksia Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittisiin linjauksiin tuskin tulee, Niinistö vastasi kysyttäessä, tuleeko ulko- ja turvallisuuspoliittisen selontekoon selviä muutoksia.

Niinistö toivoi, että tulevaisuudessa suurvaltakolmio voisi muuttua nelikulmioksi, jossa EU olisi yksi näistä kärjistä. Tämä kuitenkin vaatisi EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikan vahvistamista.

– Ikävä kyllä EU:n geopoliittinen ja turvallisuuspoliittinen painoarvo ei kuitenkaan toistaiseksi vastaa sen taloudellista voimaa, Niinistö sanoi puheessaan.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi