Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Monien tuotteiden ekologisuutta liioitellaan markkinointipuheissa: "Pahimmillaan täysin valheellisia argumentteja"

Ympäristötieteen professori kehottaa tarkastelemaan tuotteen koko elinkaarta ostopäätöstä tehdessä. Esimerkiksi kangaskassin, huuhdottavan wc-paperihylsyn ja sähköauton ympäristöystävällisyys jakaa mielipiteet.

Ympäristökeskustelussa yhä useampi moittii sähköauton valmistukseen ja akkutuotantoon liittyviä ongelmia. Kuva: unknown

Markkinoilla on tuotteita, joiden on tarkoitus olla ympäristöystävällisiä, mutta jotka eivät sitä loppujen lopuksi ole. Yleisintä on se, että tuotteen ekologisuutta liioitellaan huomattavasti. Täysin valheellisin argumentein myytäviä ekotuotteitakin valitettavasti on.

Näin sanoo ympäristötekniikan professori Mika Horttanainen Lappeenrannan–Lahden teknillisestä yliopistosta.

– Pahimmillaan viherpesu on sitä, että ympäristöystävällisinä myydyt tuotteet aiheuttavat heti markkinoille tullessaan ympäristöongelman. Tällaisia tuotteita on onneksi vähän. Mutta markkinointipuolella ekologisuutta käytetään argumenttina liian kapeasti. Pitäisi huomioida tuotteen koko elinkaari, että onko se valmistuksesta loppusijoitukseen asti ympäristöystävällinen, vai olisiko se tavallinen tuote kuitenkin parempi, Horttanainen sanoo.

Valmistusprosessi on Horttanaisen mielestä yhä tärkeämmässä roolissa, kun mietitään tuotteen koko elinikää. Kaikkein vaikeinta on muuttaa ihmisten kulutustottumuksia – pitäisi ostaa vähemmän, kestävää ja vain tarpeeseen.

– Mutta markkinat toimivat päinvastoin. Kaupallisuudelle on eduksi, että tuotteet eivät ole pitkäikäisiä. Tätä logiikkaa palvelee ihmisen perusluonne, johon kuuluu se, että halutaan koko ajan lisää jotakin.

Kuluttajan on vaikea tehdä tiedostavia valintoja, kun tietoa on tarjolla paljon ja tiedot ovat osin ristiriidassa keskenään.

– Kuluttajien tietoisuutta pitää lisätä, koska valmistajien on pakko reagoida kuluttajien liikkeisiin. Mutta myös lainsäädännön tulisi ohjata ihmisten käyttäytymistä esimerkiksi järkevillä verotus- ja tukitoimilla.

Horttanainen sanoo, ettei ekovalintojen kanssa kannata hätäillä. Rauhallinen ajattelu auttaa tässäkin asiassa.

– Aivan kuten kasvisruokaa voi lisätä ruokavalioonsa pikkuhiljaa, myös muissa ympäristövalinnoissa voi edetä pienin askelin, vähentää ensin vaikkapa ulkomaille lentämistä.

Kokosimme joitakin ekotuotteita, joiden valmistusprosessi tai hävittäminen voi kuormittaa luontoa entisestään. Horttanaisella on kuitenkin tähänkin lohdullista sanottavaa: vaikka heittäisi vahingossa kierrätysmateriaalista valmistetun pillin sekajätteisiin, pilli päätyy Suomessa energian- ja lämmöntuotantoon.

1. WC-paperin huuhdottava hylsy

Suomen Luonto -lehti valitsi Lotus Familyn Flush & Go -vessapaperin huuhtohylsyn vuoden turhakkeeksi vuonna 2011. Wc-paperin hylsy on tehty biohajoavasta materiaalista ja sen voi valmistajan mukaan huuhtoa alas vessanpöntöstä.

Myös kuluttajaviranomaisen mukaan wc-paperin mainonta antoi kuvan, että biohajoavan jätteen heittäminen wc-pönttöön olisi jätehuollon kannalta yleisesti hyväksytty tapa. Palautteen jälkeen valmistaja muuttikin mainoksiaan.

Flush & Go on rekisteröity tavaramerkki ja edelleen käytössä Lotuksen wc-papereissa kuten Embossa.

– Viemäröinnin näkökulmasta asia ei ole muuttunut miksikään. Wc-istuimen kautta viemäriin saa laittaa käytetyn wc-paperin lisäksi vain sen, mitä on ensin syönyt tai juonut. Vessanpyttyä ei ole missään nimessä tarkoitettu roskakoriksi, ja kaikki ylimääräinen aines voi aiheuttaa viemäröintijärjestelmään tukoksia, sanoo toimitusjohtaja Hannu Mustonen lahtelaisesta Aqua Palvelusta.

Mustosen mukaan viemäriin päätyneet kiintoainekset joudutaan joka tapauksessa erottamaan vedestä jätevedenpuhdistamolla ja sitten viemään jätteenkäsittelyyn eli kaatopaikalle.

– Kaikki kuivajätteet, kuten wc-rullan holkit, siteet, pumpulipuikot, on helpointa ja yhdyskunnalle edullisinta kierrättää tai hävittää jätehuollon kautta.

2. Biohajoava muovikassi

Yle kertoi taannoin, että biohajoavien muovipussien käyttö ei ole niin ympäristöystävällistä kuin aiemmin on uskottu. Italialainen Pisan yliopisto havaitsi tutkimuksessaan, että luontoon päätyvistä biohajoavista muovipusseista jää maaperään kemikaaleja, jotka hidastavat tiettyjen taimien kehittymistä. Joidenkin tutkijoiden mukaan biohajoavat pussit maatuvat liian hitaasti. Biohajoavia kasseja ei pidä heittää luontoon.

– Päijät-Hämeen Jätehuollon toimialueella biojätteitä voi kerätä maatuvaan, maissitärkkelyksestä valmistettuun biojätepussiin, joita ovat kaupasta ostettavat biojätteen keräykseen tarkoitetut biojätepussit. Biojätteet voi panna myös paperipussiin tai sanomalehdestä itse tehtyyn kääreeseen, mutta ei muovikassiin. Muovikassi lajitellaan lajitteluohjeiden mukaan joko energiajätteeseen tai muovipakkauskeräykseen, kertoo viestintäkoordinaattori Hanna Bergman PHJ:lta.

Yksi ongelma on se, että käsitteet biomuovi ja biohajoava muovi menevät ihmisillä helposti sekaisin, vaikka ne eivät tarkoita samaa asiaa. Sekä uusiutuviin että fossiilisiin raaka-aineisiin pohjautuva muovi voi olla biohajoavaa.

– Suomalainen valmistaja on tuonut markkinoille myös helpommin hajoavan kotikompostipussin. Meillä kotona käytetään sitä, jotta kädet ja astia pysyvät puhtaina, mutta biojätteet voi ihan hyvin panna myös tavalliseen muovipussiin ja kipata siitä biojäteastiaan. Tai käyttää sanomalehdestä taiteltua pussia bioastiassa, Mika Horttanainen sanoo.

Kuva: Katja Luoma

3. Puuvillainen kestokassi

Kangaskassia on markkinoitu kestokassina, joka kaahaa pahamaineisen muovikassin ohi kahta kaistaa ympäristöystävällisyydessään. Kuitenkin esimerkiksi Suomen ympäristökeskuksen Optikassi-tutkimuksen mukaan puuvillakangaskassia on lähes mahdotonta käyttää niin monta kertaa, että sen valmistuksessa käytetty vesimäärä alittaisi kertakäyttökassien vedenkulutuksen. Puuvillan viljelykin kuluttaa runsaasti vettä ja tuottaa torjunta-ainepäästöjä.

Suomessa muovikasseja käytetään yleensä useita kertoja ja lopulta ne hyödynnetään jätepusseina.

4. Sähköauto

Sähköautoja markkinoidaan tärkeimpänä ratkaisuna autoilun vihertämiseen, mutta viime aikoina yhä useammalta taholta on nostettu esiin niiden valmistuksen aiheuttama ympäristökuorma.

Ensinnäkin sähköauton valmistaminen vie kolmanneksen enemmän energiaa kuin tavanomaisen auton valmistaminen.

Sähköautojen akkujen raaka-aineista litiumin ja koboltin kaivaminen, kuljetus ja jatkojalostaminen aiheuttavat päästöjä. Yhdysvaltalaisen mediayhtiön Bloombergin mukaan akkujen saastuttava valmistaminen voi ulosmitata sähköautojen päästöhyödyt. Sähköauton akun valmistus vastaa jopa yhdeksän vuoden ajoja. Nykyiseen tekniikkaan perustuva akku pitää vaihtaa kerran auton käyttöiän aikana.

Lisäksi akkutehtaat toimivat pääasiassa hiilivoimalla. Litiumioniakkuja valmistetaan pitkälti kaikkein likaisinta sähköä tuottavissa maissa – Kiinassa, Thaimaassa, Saksassa ja Puolassa.

– Puhtaammin ajaa dieselillä, joka on kehittynyt huomattavasti takavuosista. Ainoa oikeasti ekoauto on kaasuauto, sanoo yrittäjä Toomas Palmi lahtelaisesta MBA Autokorjaamosta.

Markkinoilla on esimerkiksi uusiutuva diesel, joka on tehty 100-prosenttisesti jätteistä ja tähteistä, ja valmistajan mukaan se soveltuu kaikkiin dieselautoihin. Tosin joillakin autobrändeillä uudentyyppisen polttoaineen hyväksyntä on vielä tekemättä.

Professori Mika Horttanaisen mukaan Suomen olosuhteissa on havaittu, että biokaasulla kulkeva auto on tällä hetkellä ekologisin autovalinta, mutta:

– Sähköauton ympäristöhyödyt näyttävät kehittyvän. On hyvä, että akkuasiaan on nyt havahduttu, ja tulevaisuudessa valmistus osataan tehdä ehkä puhtaammin. Myös sähkön tuotanto muuttuu vähitellen enemmän uusiutuviin energianlähteisiin perustuvaksi.

Lähteinä käytetty myös: Teknologian tutkimuskeskus VTT; Kaupan liitto; Tekniikka & Talous; Maaseudun tulevaisuus; Plastics .fi; Neste

Saara Larkio
saara.larkio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi