Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Keskustan Hoskonen tyrmää turpeen lisäverot ja sivaltaa taas vihreitä – "Ministeri on lähtenyt sotaan hallitusohjelmaa vastaan"

Turvetuottajat uskovat energiaturpeen käytön loppuvan kokonaan, jos valtio luopuu tämän hetkisestä noin 180 miljoonan euron energiatuesta. Kuva: Marko Happo

Eduskunnan ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Hannu Hoskonen (kesk.) pitää käsittämättöminä puheita turpeen verotuksen kiristämisestä.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen esitti muutama päivä sitten, että hallitus korvaisi kaavailemansa bensan ja dieselin veronkorotukset polttoturpeen veroedun poistolla. Vihreät ovat arvostelleet turpeen polttoa jo pitkään.

Hoskosen mukaan turpeen verotuksen kiristäminen vaatii puun polton lisäämistä. Koska puuta ei ole saatavilla, kivihiilen käyttö kasvaa.

– Kaikissa vaihtoehdoissa korvaavana polttoaineena on kivihiili. Tämän sodan voittaa aina kivihiili, jos lähdetään turpeelle lyömään veroa lisää, Hoskonen sanoo.

Tämän sodan voittaa aina kivihiili, jos lähdetään turpeelle lyömään veroa lisää. Hannu Hoskonen (kesk.)

Hoskosen mukaan Suomessa on 500 lämpölaitosta, jotka tarvitsevat turvetta.

– Kysymys kuuluu, aikooko yksi hallituspuolue (vihreät) pistää ison osan Suomea kylmäksi.

Hän muistuttaa, että turpeen käytöstä on sovittu hallitusohjelmassa, turvetta käytetään seospolttoaineena ja se on huoltovarmuuspolttoaine.

Hoskonen kertoo ymmärtävänsä, että Helsinkiä hallitsevat kokoomuslaiset ja vihreät "rakastavat" kivihiiltä, koska Helsinki lämpiää kivihiilellä ja se tuo satoja miljoonia euroja hilloa kaupungin kassaan.

On aiheellinen huoli, aletaanko polttaa ainespuuta. Marita Laukkanen , VATT

Mistä lämpölaitokset saavat raaka-aineensa?

Johtava tutkija Marita Laukkanen Valtion taloudellisesta tutkimuskeskuksesta muistuttaa, että kivihiilen käyttökielto astuu voimaan vuonna 2029.

– Henkilökohtaisesti en näe sitä suurena uhkana, että alettaisiin siirtyä takaisin kivihiileen, jos turpeen verotusta kiristettäisiin, Laukkanen sanoo.

Hän muistuttaa, että kivihiiltä ja turvetta säädellään myös päästökaupan kautta. Turpeen verotus on vain murto-osa muiden fossiilisten polttoaineiden verosta ja se koskee vain lämmityspolttoainetta, ei sähköntuotannon polttoainetta.

Laukkanen on sen sijaan huolissaan siitä, mistä kaukolämpölaitokset saavat raaka-ainetta, kun turpeen poltto vähenee.

– On aiheellinen huoli, aletaanko polttaa ainespuuta. Muodostuuko siitä uhka, että sellaista puuta, jolla olisi käyttöä muualla, alkaa päätymään kattilaan. Se ei ole toivottava tilanne.

Polttamista vähennettävä

Hallitusohjelmaan on kuitenkin kirjattu, ettei kuitu- ja tukkipuuta saa käyttää polttoon. Mistä kaukolämpölaitokset saavat riittävästi raaka-ainetta?

– Se on ihan hyvä kysymys, Laukkanen sanoo, mutta muistuttaa, että tässä asiassa puhutaan pitkän tähtäimen ohjelmasta.

– Ei pidä jumittua ajattelemaan pelkästään sitä, mitä tehdään tänään tai huomenna.

Laukkasen mukaan pitkällä aikavälillä lämmöntuotannossa pitäisi siirtyä poispäin polttamisesta ylipäätään, jotta hiilidioksidipäästöt saadaan vähenemään.

"Mikkonen sotii hallitusohjelmaa vastaan"

Hoskonen jatkaa vihreiden ja erityisesti ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkosen (vihr.) arvostelua ja muistuttaa, ettei hallitusohjelmasta löydy sanaakaan hakkuiden rajoittamisesta eikä avohakkuiden kieltämisestä. Mikkonen kertoi Uutissuomalaisen haastattelussa 14. elokuuta, että etenkin turvemailla avohakkuut olisi kiellettävä.

– Mikkonen on lähtenyt sotaan hallitusohjelmaa vastaan. Ihmettelen, että hallitusohjelman kirjauksia rikotaan eikä välitetä siitä, mitä perustuslaki sanoo omaisuuden suojasta.

Hoskonen myöntää, että paikallisesti tarkasteltuna hiilinielut ovat vähentyneet, mutta isossa kuvassa nielut kasvavat koko ajan.

– Kun metsiä harvennetaan ja hoidetaan, kasvu kiihtyy ja se johtaa hiilinielujen määrän kasvuun.

Hoskonen kertoo esittäneensä ohjelmaa, jolla turvemaiden metsiä voidaan kasvattaa kymmenellä miljoonalla kuutiolla tuhkalannoituksella, joka ei aiheuta ongelmia vesistöille.

Ari Helminen / Uutissuomalainen
ari.helminen@uutissuomalainen.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi