Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Poliisi kirjoittaa yhä enemmän sakkoja itse – uudessa ohjeistuksessa poliiseille korostetaan, että menettely vaatii epäillyn suostumuksen

Poliisi voi nykyisin määrätä sakot selvissä ja yksinkertaisissa rikosasioissa, tyypillisesti liikennerikoksissa. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Poliisi määrää yhä suuremman osan rikosten rangaistuksista. Noin 90 prosenttia tuomioistuinten ulkopuolella annetuista sakoista määrätään nykyisin poliisin sakkomenettelyssä, poliisitarkastaja Konsta Arvelin Poliisihallituksesta kertoo.

Ennen vuotta 2016 päiväsakkoja saattoi tuomioistuimen ulkopuolella määrätä vain syyttäjä. Poliisi voi nykyisin määrätä sakot selvissä ja yksinkertaisissa rikosasioissa, tyypillisesti liikennerikoksissa.

– Rutinoitunein ja ammattitaitoisin ottein tätä sakkomenettelyä poliisissa pyöritellään, vaikka vastuu onkin kasvanut, Arvelin toteaa.

Menettely edellyttää rikoksesta epäillyn suostumusta. Poliisin määräämästä sakosta kieltäytyy vain kaksi prosenttia epäillyistä. Epäillyn kieltäytyessä sakkomenettelystä rikosepäily siirretään esitutkintaan ja edelleen tuomioistuimen ratkaistavaksi.

Epäillyn suostumuksen merkitystä korostetaan sakkoja kirjoittaville poliiseille vasta julkaistussa poliisin sakkokäsikirjassa. Arvelinin mukaan uuden käsikirjan tarkoituksena on varmistaa menettelyjen ja rangaistuskäytännön yhtenäisyys.

Aiemmat ohjeet ja taulukot sakkojen määräämiseen oli alun perin julkaistu vuonna 1995. Ohjeita oli päivitetty tarpeen vaatiessa.

– Taulukoissa on pitäydytty hyvin pitkälle samoissa kuin tähänkin saakka. Niihin ei ole tehty mitään salaisia kiristyksiä kenenkään tietämättä, Arvelin sanoo.

Kesäkuun alusta lähtien poliisi on ratkaissut myös ison osan rattijuopumustapauksista. Aiemmin tuomioistuimen oli määrättävä ajokielto. Säännös käytännössä esti rattijuopumusasian käsittelyn sakkomenettelyssä.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi