Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Kuluvan vuoden veroilmoituksia tehty vielä vähän – "Suosio ei ihan vastaa toiveita"

Verohallinnon OmaVero-sivulla voi hoitaa veroasioitaan sähköisesti. Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Verohallinnon mukaan suomalaiset ovat täyttäneet tämän vuoden veroilmoitusta varsin vähän. Esimerkiksi kotitalousvähennyksiä on merkitty 35 000, kun toissa vuoden verotukseen niitä tehtiin 423 000.

OmaVero-palveluun on ollut vuodenvaihteesta lähtien mahdollista merkitä jo kuluvalta vuodelta esimerkiksi tuoreita kotitalousvähennyksiä, matkakuluja ja tulonhankkimismenoja.

Ylitarkastaja Kaj Hoffrenin mukaan odotukset olivat hieman suuremmat, toisaalta uudistus on tuore eikä siitä ole vielä juurikaan tiedotettu.

– Suosio ei ihan vastaa toiveita. Varsinkin kotitalousvähennyksiä olisi uskonut tulevat enemmän. Alamme varmasti markkinoida mahdollisuutta, Hoffren sanoo.

Etenkin kotitalousvähennyksiä kannattaa lisätä pitkin vuotta

Uudistus on kätevä erityisesti kotitalousvähennysten osalta, sillä ne unohtuvat helposti esimerkiksi remonttien jälkeen eikä niitä aina muista lisätä veroehdotukseen seuraavan vuoden keväällä.

– Kotitalousvähennyksiä ei lisäksi merkitä Verohallinnossa valmiiksi, vaan kunkin kansalaisen on itse muistettava ne lisätä.

Ilmoituksista suurin osa on koskenut kuitenkin juuri kotitalousvähennyksiä. Toiseksi eniten on merkitty matkakuluja, 12 000, ja kolmanneksi eniten tulonhankkimismenoja, 4 600 kappaletta.

Uuden mahdollisuuden on löytänyt ainakin 25 000 suomalaista. Niin moni on käynyt tekemässä tämänvuotisia kotitalousvähennyksiä.

Verottajalla ei ole ollut numeerisia tavoitteita kuluvan vuoden veroilmoitusten täyttämisestä.

– Suuria odotuksia ei ensimmäiselle vuodelle ollut. Luvut ovat pieniä, mutta emme ole pettyneitä. Markkinointia ei ole ollut, mutta uudistuksesta on toki kerrottu niille, jotka ovat siitä kyselleet.

Vähennyksiä voi tehdä koska vain netissä. Palveluun kirjaudutaan esimerkiksi pankkitunnuksilla ja klikataan linkkiä "Veroilmoitukset ja verotustiedot". Sivusto kysyy, minkä vuoden tietoja halutaan ilmoittaa. Kun valitsee kuluvan vuoden, omien linkkiensä takaa voi ilmoittaa matkakuluja ja tulonhankkimismenoja sekä kotitalous-, työasunto- ja elatusvelvollisuusvähennyksiä.

Palvelusta voi myös hakea ja muuttaa verokorttia tai ennakkoveroa. Lisäksi sivustolla voi tehdä ilmoitukset muista veroista kuten lahja- tai oma-aloitteisista veroista.

Prosentti laskee mutta niin myös palautukset

Kun vähennyksiä tekee pitkin vuotta, veroprosentti laskee. Tällöin veronpalautusten määrä luonnollisesti pienenee. Tänä vuonna palautuksia on ensimmäistä kertaa maksettu joulukuun sijasta jo elokuussa. Osalle suomalaisista niitä maksetaan syys- tai lokakuussa.

Ongelmitta ei uudistus ole sujunut. Verohallinto kertoi lähettäneensä 2 800 virheellistä verokirjettä. Päätöksiin on saatettu kirjata esimerkiksi väärä puoliso.

Lue myös: Verohallinto jatkaa tänään virheellisten kirjeiden seurauksien tutkimista – verottaja selvittää käsin, kenen tiedot päätyivät toisten kirjeisiin
 
Juha Honkonen
juha.honkonen@uutissuomalainen.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi