Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Ministeri Mikkonen hallituspuolueiden nokittelusta: Kokonaiskuva keskustan kanssa on selvä – "Piru asuu yksityiskohdissa"

Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen sanoo, ettei avohakkuita tulisi suorittaa etenkään turvemailla. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Vihreistä kiistetään, että sen ja hallituskumppani keskustan väillä olisi suuria erimielisyyksiä. Kitkaa on kuitenkin kesän aikana ollut useammasta aiheesta.

Vihreistä korostetaan, että kyse on yksityiskohdista ja yksittäisistä henkilöistä.

– Iso kuva on ihan selvä. Keskusta on sitoutunut hallitusohjelmaan ja sen ilmastotavoitteisiin, kertoo ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr.).

Mikkosen mukaan vihreillä on hyvin yhteinen ymmärrys keskustan kanssa hallitusohjelman kirjauksista, jotka koskevat maankäyttösektoria sekä maa- ja metsätaloutta. Maaperä on säilyttävä viljelykelpoisena ja metsämaat hiilinieluina.

– Olemme tekemässä erillistä ilmasto-ohjelmaa maankäyttösektorille. Ohjelmassa tarkastellaan esimerkiksi sitä, että millaista ilmastokestävä suometsien hoito voi olla.

Hän mainitsee myös nuorten metsien Kemera-tuet. Ne pitää kohdistaa siten, että ilmastovaikutukset huomioidaan.

Kustannusvaikutus vaihtelee

Mikkonen myöntää, että yksityiskohdista sopiminen saattaa aiheuttaa vääntöä, mitkä ovat ne keinot, joilla tavoitteet saavutetaan.

– Ainahan se niin on, että piru piilee yksityiskohdissa, vaikka tavoitteet ovat yhdessä jaettuja, Mikkonen sanoo ja jatkaa.

– Sen takia meillä on yhteinen ilmasto- ja energiapoliittinen ministerityöryhmä.

Se katsoo ajoissa, millä keinoilla eri ministeriöt aikovat päästää eteenpäin ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi. Hän muistuttaa, että eri keinoilla on erilainen kustannusvaikutus.

– Liikenteen päästöjen vähentäminen voi olla paljon kalliimpaa kuin jollakin muulla sektorilla. On syytä miettiä, miten fiksusti ja tehokkaasti päästään ratkaisuihin.

Keskustan tilanne auki

Vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo toivoi ministeriryhmänsä kesäkokouksessa Porvoossa maanantaina, että keskusta saa mahdollisimman pian oman tilanteensa kuntoon.

– Tilanne on ollut aika auki monta kuukautta. En tiedä, kuka keskustaa on virallisesti ehkä johtanut näinä hetkinä, Ohisalo pohti.

– Luin jostain analyysistä, että keskustan tulevaisuuden suurimpia taistoja tulee olemaan taisto vihreiden kanssa. Itse näen, että suurin taisto tulee olla ilmastonmuutosta, köyhyyttä ja kouluttamattomuutta vastaan, Ohisalo jatkoi.

Puolueilla on erilaisia sävyjä

Valtiosihteeri Olli-Poika Parviainen puolestaan sanoo hallitusyhteistyön sujuvan hyvin keskustan kanssa, vaikka yksittäiset kansanedustajat ottavat voimakkaasti kantaa.

– Tämä on enemmän yksilöiden toimintaa enkä allekirjoita sitä, että puolueiden kesken olisi vääntöä.

Parviainen arvioi, että eri puolueiden kansanedustajat tulkitsevat Kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n raporttia omista lähtökohdistaan. Kaikki ovat kuitenkin sitoutuneet hallitusohjelmaan ja toimenpiteitä tarvitaan paljon.

– Keinoista varmasti tulee edelleen keskustelua. Se on normaalia parlamentarismia, että puolueilla on erilaisia sävyjä. Yhdessä koetetaan löytää yhteinen sävel.

Liha hiertää

Keskusta ja vihreät ovat kiistelleet viime päivinä muun muassa lihan syömisestä. Kansanedustaja Mikko Savolan (kesk.) mukaan maapallon voi pelastaa syömällä suomalaista lihaa.

Mikkonen myöntää, että nurmiviljely on siinä mielessä hyvä, että maa pysyy peitteisenä eikä siitä vapaudu hiiltä samalla tavalla, jos maa aina muokataan uudestaan ja istutetaan. Hän kuitenkin muistuttaa, että kasviproteiinin tuottaminen vaatii aina vähemmän energiaa kuin lihan tuottaminen.

– Pitäisi syödä vähemmän ja laadukkaampaa lihaa ja suosia kotimaista lihaa ja jos mahdollista, luomulihaa.

Hän muistuttaa, että takavuosina liha oli juhlaruokaa, mutta se käyttö on lisääntynyt. – Jos liha olisi edelleen juhlaruokaa, lihan tuottajiin suhtauduttaisiin kunnioittavammin, kun sen arvo ymmärrettäisiin.

Lue myös: Lahdessa vieraillut sote-ministeri haluaa lopettaa spekulaatiot aktiivimallista – "Minä lupaan, että leikkuri on pois vuoden 2020 alussa"
 
Ari Helminen / Uutissuomalainen
ari.helminen@uutissuomalainen.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi