Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa
Ari
Helminen
ari.helminen@uutissuomalainen.fi

Kommentti: Keskustan ja vihreiden kiistely tuskin loppuu

Pääministeri Antti Rinne (sd.) on sanonut, että hallituspuolueiden metsäkiistat täytyy "klaarata porukalla kuntoon". Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Pääministeri Antti Rinne (sd.) kuvasi hallituksen sisäisiä erimielisyyksiä "erilaisten mielipiteiden kirjoksi", kun hän tapasi politiikan toimittajia tällä viikolla Kesärannassa.

Keskusta ja vihreät ovat nokitelleet toisiaan julkisuudessa hallituskauden alusta lähtien. Tuorein yhteenotto tapahtui alkuviikosta, kun ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Hannu Hoskonen (kesk.) hauk­kui hal­li­tus­kump­pa­nei­den "il­mas­to­vou­ho­tuk­sen" kar­me­ak­si po­pu­lis­mik­si Il­ta-Sa­no­mis­sa.

 – Tämä ilmastovouhotus on karmeinta populismia, mitä olen poliittisen urani aikana nähnyt ja kuullut. Lapsetkin on otettu pelottelukampanjaan mukaan yhdeksi työvälineeksi, Hoskonen sanoi.

Hoskonen nosti tikun nokkaan erityisesti samasta vaalipiiristä olevan ilmasto- ja ympäristöministeri Krista Mikkosen (vihr.) ja väitti, että ”vastuuttomilla puheilla on luotu ilmapiiri, jossa metsäyhtiöt eivät halua enää investoida Suomeen”.

 YlenYkkösaamussa Hoskonen ja vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen ottivat yhteen kaivoslaista.

Rinne: "Täytyy nyt klaarata porukalla kuntoon"

Rinne oli sanaharkkaan liittyen yhteydessä keskustan eduskuntaryhmän johtoon ja Hoskoseen.

– Meillä on metsäpolitiikassa tiettyjä asioita, jotka täytyy nyt klaarata porukalla kuntoon, Rinne kommentoi keskiviikkona.

Rinteen mukaan hallitus tulee yhtenäisesti tekemään metsäpolitiikkaa ja ilmastopolitiikkaa. Vaikka hallitusohjelma on pitkä, monet maankäyttöä ja metsiä koskevat kirjaukset ovat varsin väljiä, mikä antaa aihetta erilaisille tulkinnoille. Torstaina julkistettua ilmastopaneeli IPCC:n raporttiakin tulkitaan eri tavoin.

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Emma Kari toteaa, että IPCC:n raportti edellyttää myös ruokapolitiikan muuttamista ja lihansyönnin vähentämistä.

– Ilmasto ei kestä nykyistä lihansyöntiä, Kari sanoo tiedotteessaan ja jatkaa, että hyvä tavoite hallituksen ilmastoruokaohjelmalle olisi lihankulutuksen puolittaminen vuoteen 2030 mennessä.

Keskustan kansanedustaja ja eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsenen Mikko Savola näkee asian toisin. Hän otsikoi bloginsa: "Jos haluat pelastaa maapallon, syö suomalaista lihaa".

Hän kirjoittaa, että kotimaista maidon- ja lihantuotantoa ja lihansyöntiä syyllistetään, mutta samaan aikaan tarjotaan ulkomailta tuotuja avokadoja, soijaa sekä maapallon toiselta puolelta tänne rahdattua kookosvettä.

Mitä uusi puheenjohtaja tekee?

Hallituskumppanit odottavat pääministeriä myöten tilanteen rauhoittuvan, kun keskustan uusi puheenjohtaja on valittu.

Sekin on mahdollista, ettei tilanne rauhoitu. Uuden puheenjohtajan pitää profiloitua ja nostaa keskusta ylös kannatuskuopasta. On mielenkiintoista nähdä, miten uusi puheenjohtaja profiloituu ilmasto- ja ympäristökysymyksissä.

Vihreiden konkaripoliitikko Osmo Soininvaara osallistui keskusteluun perjantaina seuraavalla tviitillä.

"On säälittävä ja pelottavaa, että keskustan ympäristöpoliittinen linja tiivistyy Hannu Hoskoseen. Parempaa ei löytynyt koko eduskuntaryhmästä. Keskusta on tiensä valinnut?”

Ari Helminen / Uutissuomalainen
ari.helminen@uutissuomalainen.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi