Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

#Metoo madalsi kynnystä ilmoittaa ahdistelusta

Kuva: arkisto / Johanna Erjonsalo

Seksuaalisen ahdistelun kriminalisointi on ollut Suomessa tarpeen huolimatta siitä, että suuri osa rikosilmoituksista jää selvittämättä. Näin arvioi erityisasiantuntija Anja Nummijärvi tasa-arvovaltuutetun toimistosta.

– Kriminalisointi korostaa seksuaalisen ahdistelun moitittavuutta. Seksuaalisessa ahdistelussa on kysymys seksuaalisen itsemääräämisoikeuden loukkaamisesta, ja tämä teon luonne käy nyt ilmi rikoslain säännöksestä. Aiemmin jouduttiin soveltamaan esimerkiksi pahoinpitelysäännöstä.

Tasa-arvovaltuutettu valvoo tasa-arvolain noudattamista ja antaa ohjeita ja neuvoja muun muassa sukupuoleen perustuvasta syrjinnästä.

Seksuaalisen ahdistelun kieltämistä rikoslaissa puolsi Nummijärven mukaan muun muassa se, että tasa-arvolaki ei ulotu yksityiselämän suhteisiin.

– Lisäksi tasa-arvolain perusteella häirintään voidaan puuttua tehokkaasti vain tietyissä tilanteissa, kuten silloin, kun kysymys on häirinnästä työyhteisössä tai oppilaitoksissa. Seksuaalisen ahdistelun kiellolla rikoslaissa voidaan puuttua esimerkiksi julkisilla paikoilla tapahtuviin tekoihin.

Nummijärvi arvioi, että #Metoo-kampanja on madaltanut kynnystä nostaa esille seksuaalista ahdistelua.

– Kampanja on tuonut seksuaalisen häirinnän osalta hyvin esiin sen, miten laajasta ongelmasta on kysymys ja miten siitä on vuosia enemmän tai vähemmän vaiettu.

Professori Matti Tolvanen arvioi, että kampanja on madaltanut myös kynnystä tehdä rikosilmoitus seksuaalisesta ahdistelusta.

– Uskoisin, että varsinaisesti perättömiä ilmoituksia ei tehdä, mutta niitä tehdään aika herkästi. Kampanjassa on nostettu esille paljon myös sellaisia tekoja, jotka eivät missään nimessä täytä rikoksen tunnusmerkkejä, Tolvanen sanoo.

Janne Laitinen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi