Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Katiskasta kuolleena löytyneet laulujoutsenet voivat tulla kalastajalle kalliiksi – rauhoitetun linnun tappaminen on rikos

Surullinen tapaus näytti tältä, kun kesäasukas päästi kuolleet poikaset pois katiskasta. Kuva: Lukijan kuva

Rauhoitetun linnun tappaminen on rikos, josta voi joutua maksamaan tuhansia euroja. Ympäristöministeriö on määrittänyt rauhoitetuille lajeille ohjeelliset arvot, joiden suuruus vaihtelee vajaasta 20 eurosta yli 9 000 euroon.

Joutsassa Suonteella kesäasukas löysi kolme laulujoutsenen poikasta kuolleena katiskasta kesäkuun lopulla. Löytäjän mukaan katiska oli vain puolittain veden alla.

Laulujoutsen on Suomen kansallislintu, ja se on myös rauhoitettu. Ympäristöministeriön asetuksen mukaan yhden laulujoutsenen tappamisesta joutuu maksamaan 2 018 euroa.

Biodiversiteetti- ja viestintäasiantuntija Riku Lumiaro Suomen ympäristökeskuksesta kertoo, että vastaavissa tilanteissa kalastaja voi saada sakkoja kalastuslain rikkomisesta sekä joutua maksamaan ympäristöministeriön asetuksessa määritellyn kuolleen linnun arvon.

Pesästä lähtenyt poikanen vastaa arvoltaan aikuista yksilöä, joten Joutsan tapauksessa kolmesta kuolleesta laulujoutsenesta joutuisi korvaamaan 6 054 euroa.

Keskisuomalaisen haastattelema kesäasukas kertoo ilmoittaneensa löydöstään eteenpäin. Joutsenet tappaneessa katiskassa oli verkkopyydysmerkki ja omistajan nimi.

Suomessa on arviolta 10 000 laulujoutsenparia. Biodiversiteetti- ja viestintäasiantuntija Riku Lumiaron mukaan kanta on saatu suojelulla vahvaksi.

– Laulujoutsen on tehnyt paluun uhanalaisesta lajista elinvoimaiseksi. Laji pesii nykyään ihan Etelä-Suomea myöten.

Katiskaa käytettäessä sen tulee olla kokonaan veden alla. Jos katiska ei ole kokonaan vedessä, täytyy sen nielu sulkea pinnan yläpuolelta, muistuttaa Keski-Suomen vapaa-ajankalastajapiirin puheenjohtaja Mikko Niskanen.

Hän kuvailee nielujen sulkemista "minuutin vaivaksi". Kun katiskaa säilyttää maalla, tulee nielujen olla myös kiinni.

– Katiskaverkkohan taipuu ihan mihin vain eli ne voi puristaa yhteen käsillä. Jos haluaa, voi siihen pienet narunpätkät vielä pyöräyttää varmistukseksi.

Niskasen mukaan sisävesillä kalastavat harrastajat käyttävät eniten katiskaa ja verkkoa saalista pyytäessään.

Hän arvioi, että Joutsan tapausta muistuttavat lintukuolemat ovat harvinaisia. Katiskaan liittyviä tilanteita hän ei muista lähivuosilta.

– Joitain yksittäistapauksia voi tulla, että lintu jää verkkoon. Sitä ei voi oikein estää millään mutta kyllä se on harvinaista.

Niskanen kertoo, että lintu voi jäädä verkkoon kiinni lähinnä matalissa vesissä kalastaessa. Syvissä vesissä riski on olematon.

Anni Juusola
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi