Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Kuntaliitossa ei suoraan lämmetä lakimuutoksiin kotihoidon pysäköintiongelmassa – "Tämä ei ole mikään maanlaajuinen ongelma"

Kuntaliitto pitää paikallisia käytäntöjä helpoimpana ja nopeimpana tapana.

Kerrostaloalueilla katujen varret ovat usein täynnä. Kuva: Mirja Hussain

Kotihoidon työntekijöiden pysäköinnin hankaluus on ikuisuusongelma, josta on jätetty vuosien varrella eduskuntaan useita kysymyksiä ja lakialoitteita, viimeksi kesäkuun lopulla.

Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Suna Kymäläinen (sd.) uskoo asian saavan nyt poliittista myötätuulta. Hän ei pidä hyvänä sitä, että kotihoidon työntekijöiden aikaa menee parkkipaikan etsimiseen tai pysäköintimaksujen hoitamiseen, kun henkilöstöresurssit on vedetty muutoinkin tiukille.

– Toki asia tarvitsee selvittelyä, jotta käytäntö kohtelisi samalla tavalla kaikkia kotihoidon työntekijöitä, niin julkisen kuin yksityisen.

Liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin (sd.) linjasi viime viikolla, että kotihoidon työntekijöiden pitäisi saada pysäköidä maksutta. Marin on kertonut Satakunnan Kansassa käynnistävänsä selvityksen, jonka avulla koko maahan luotaisiin yhtenäinen käytäntö. Helsingin Sanomissa hän uskoi ratkaisun löytyvän helposti.

Pysäköintilupa ei ratkaisisi

Helsingin Sanomien jutussa väläytettiin muutosta tieliikennelakiin. Kuntaliitossa ei lakimuutoksiin suoralta kädeltä lämmetä.

– Täytyy muistaa, että tämä ei ole mikään maanlaajuinen ongelma. Jos jotain uutta lupakäytäntöä ryhdytään miettimään, niin sen toteutus ja vaikutukset pitää todella hyvin selvittää, muuten se tuo helposti uusia ongelmia. Tilannetta ei pitäisi myöskään sekoittaa niissä kunnissa, joissa ongelmia ei ole tai joissa on jo löydetty hyviä ratkaisuja, sanoo Kuntaliiton liikenneasiantuntija Johanna Vilkuna.

Hänen mielestään jo pelkästään kotihoidon rajaaminen on joskus hankalaa.

– Kotiin tarjottavat palvelut laajenevat ja monipuolistuvat koko ajan. Palveluntarjoajina on sekä kuntia että yksityisiä ja lisäksi ostopalveluita. Myös valvonta voi olla hankalaa. On paljon toimijoita, jotka haluaisivat pysäköintioikeuden.

Suna Kymäläinen ei lähtisi herkästi laajentamaan ilmaista pysäköintioikeutta muihin ammattikuntiin.

– Kotihoidossa on kysymys siitä, että asiakkaat saavat lääkkeensä ja ruokansa.

Paikalliset ratkaisut helpoimpia

Kuntaliiton mukaan nopein ja helpoin keino päästä pysäköintiongelmista on hakea paikallisia ratkaisuja. Monissa kunnissa on myös jo löydetty hyviä käytäntöjä pysäköintiongelmiin.

– Esimerkiksi Rovaniemellä kaupungin työntekijät ja yksityiset palveluntarjoajat voivat lunastaa yrityspysäköintitunnuksen, jolloin he voivat käyttää keskusta-alueen maksullisia pysäköintipaikkoja.

Johanna Vilkuna pitää tärkeänä, että asia selvitetään yhteistyössä ministeriön ja eri tahojen kanssa.

Monesti kotihoidon pysäköintiongelmiin on esitetty ratkaisuksi vammaisen pysäköintiluvan kaltaista erikoislupaa, joka myönnettäisiin kotipalvelua tekeville tahoille. Samaa ehdottaa Marin.

Vilkuna ei usko, että pysäköintilupa yksin ratkaisisi ongelmaa.

– Erityislupahan ei itsessään lisää parkkipaikkojen määrää.

Vilkunan mielestä tiiviiden, vilkasliikenteisten kaupunkien kannattaa sen sijaan pistää kadunvarsipysäköinti maksulliseksi tai vähintään aikarajoitteiseksi.

– Se lisää pysäköintimahdollisuuksia, sillä paikat ovat paljon paremmin niitä tarvitsevien käytössä.

Ongelma keskittyy keskustoihin

Kotihoidon pysäköintiongelma keskittyy isojen kaupunkien keskusta-alueille ja kerrostaloalueille, joissa ei ole riittävästi paikkoja lyhytaikaiseen pysäköintiin. Lisäksi talviaikaan pysäköintialueita voi olla lumen peitossa.

Auton voi joutua jättämään joskus kauaskin kotihoidon asiakkaan luota, mikä voi lyhentää asiakkaan luona käytettävissä olevaa aikaa. Pahimmillaan koko päivän aikataulu mutkistuu.

Kuopiossa keskusta-alueen pysäköintiongelmia on ratkottu niin, että kaupungin kotihoidon työntekijät liikkuvat asiakaskäynneille kävellen tai pyörillä. Heille on hankittu myös sähköpyöriä.

– Pysäköinti on haasteellista keskustan ulkopuolella taloyhtiöiden pysäköintipaikoilla. Vieraspaikkoja on vähän eikä autoa välttämättä saa pysäköityä, kertoo Kuopion kaupungin kotihoidon alue-esimies Tiina Kallio.

Keskustan ulkopuolella kotihoidon työntekijät kulkevat pääsääntöisesti kaupungin hankkimilla autoilla, joita on käytössä noin sata.

Kallion mukaan henkilöstölle tulee jonkin verran pysäköintivirhemaksuja. Työntekijät joutuvat maksamaan parkkisakkonsa itse.

– Työntekijät voivat hakea oikaisua, mutta kaupungin kanta on ollut se, ettei kotihoidolle anneta erivapauksia.

Kallio huomauttaa, ettei kotihoidon autoja ole lupa pysäköidä ovensuulle niin kuin vaikkapa huoltoajossa olevia kulkuneuvoja.

– Palveluluonteeseemme kuuluu se, että pyrimme olemaan varsin näkymättömiä. Emme saa kertoa, jos työntekijä käy antamassa sosiaalipalvelua jonkun luona.

Näin ollen pysäköintiasiaa ei voi hoitaa kovin julkisesti esimerkiksi taloyhtiön tai isännöitsijän kanssa.

Kuntaliitossa uskotaan ryhtiliikkeeseen

Kuntaliiton Johanna Vilkuna uskoo ryhtiliikkeeseen.

– Varmasti tullaan skarppaamaan siinä, että tonteilla edellytetään kaavoitusvaiheessa paikkoja myös lyhytaikaiseen pysäköintiin.

Kotiin tuotavien palveluiden määrä kasvaa jatkuvasti.

– Kaikkein nopein tapa lisätä pysäköintipaikkoja juuri asiakkaiden lähistöllä olisi taloyhtiöiden käsissä. Niitä tulisi kannustaa katsomaan omaa piha-aluettaan ja laittamaan paikkoja kotiin tarjottavia palveluita varten tai lisäämään nimeämättömien paikkojen määrää, Vilkuna miettii.

Sanna Inkinen
Tarja Koljonen 
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi