Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Pankin avainlukulista vaatii pian vahvistuksen – muutoksissa eroja pankkien välillä

Pankkipalveluihin tunnistautuminen muuttuu syyskuussa. Pelkkä paperinen lista ei jatkossa riitä, mutta pankkien toimintatavat ovat erilaisia.

Henri Rautio (oik.) ratkoi Pentti Saarelaisen ja Kaarlo Kiiskisen verkkopankin älypuhelinsovelluksiin liittyviä kysymyksiä. Kuva: Juha Inkinen

Pankkien tunnuslukulistat tulevat nykymuotoisina tiensä päähän, kun EU:n maksupalveludirektiivi astuu voimaan syyskuun 14. päivä.

– Nykymuotoisena tunnus­lukulistat eivät täytä direktiivin vaatimuksia, finanssivalvonnan apulaisjohtaja Jyri Helenius vahvistaa.

Paperisten tunnuslukulistojen ongelma on niiden helppo kopioi­tavuus, sillä listan voi vaikkapa valokuvata helposti.

Osassa EU-maista tunnuslukulistat eivät ole koskaan olleet käytössä, ja monissa muissa niistä on luovuttu jo aikaisemmin.

Tunnuslistojen käyttö vaatii lisävahvistuksia

Aivan yön yli tunnuslistat eivät silti useimpien pankkien asiakkailta katoa. Finanssivalvonnan mukaan tunnuslukulistojen käyttöä voi jatkaa, mikäli niihin liitetään erilaisia lisävahvistusmenetelmiä.

– Pankkien on panostettava ­uusien menetelmien käyttöönotossa niiden käytettävyyteen ja saavutettavuuteen, Helenius sanoo.

Pankkien on panostettava uusien menetelmien käyttöönotossa niiden käytettävyyteen ja saavutettavuuteen. Finanssivalvonnan apulaisjohtaja Jyri Helenius

Taustalla on se, että kaikkien asiakasryhmien pitää finanssivalvonnan mukaan pystyä käyttämään pankkipalveluita jatkossakin. Ongelma uusiin tunnistusmenetelmiin siirtymisessä on se, että monelta käyttäjältä puuttuu niiden käyttöön tarvittavia taitoja tai välineitä, kuten älypuhelimia.

Pankeilla on hyvin erilaisia suunnitelmia syyskuun varalle. Osalla on kiinnostusta siirtyä uusiin, vaihtoehtoisiin tunnistusmenetelmiin mahdollisimman nopeasti. Toiset taas haluavat pitää laajasti käytössä olevista tunnuslukulistoista kiinni niin pitkään kuin mahdollista. Osalla syyskuuhun valmistautuminen on vielä kesken. Finanssivalvonta aikoo pyytää pankeilta suunnitelmat, joilla ne täyttävät direktiivin vaatimukset ja pystyvät samalla palvelemaan kaikkia asiakasryhmiään.

Kuva: Finanssivalvonta

Pankit kehittelevät omia menetelmiään

Pankista riippuen asiakkailla on syyskuussa edessään pienempiä tai isompia muutoksia. Yleisin tapa ratkaista ongelma on lisätä tekstiviestivahvistuksia tunnuslukulistojen tueksi, ja sellaisen ottaa käyttöön myös OP-Ryhmä.

– Vahvistusviestejä lähetetään tarpeen vaatiessa, käytännössä aika usein maksamisen ja kirjautumisen yhteydessä, OP-Ryhmän tunnistautumisesta vastaava tuotepäällikkö Inkeri Jalonen kertoo.

Meidän vaatimuksemme vahvan sähköisen tunnistuksen menetelmien osalta eivät muutu, mutta muutos tulee pankkien omien ratkaisujen kautta. Traficomin erikoisasiantuntija Petteri Ihalainen

Lisävahvistus edellyttää puhelinnumeron liittämistä tunnuksiin lisävahvistusnumeroksi, jonka voi tehdä pankin verkkopalvelussa tai konttorissa.

Nordea on kehitellyt aktiivisesti erilaisia paperiset tunnuslukulistat korvaavia menetelmiä, kuten tunnuslukuja tuottavia laitteita. Nykyiset tunnuslukulistat ovat poistumassa käytöstä jo tämän vuoden puolella.

– Henkilöasiakkaiden verkkopankkiin tunnuslukukortilla voi kirjautua uuden verkkopankin käyttöönottoon saakka, joka julkaistaan myöhemmin tänä vuonna, Nordean henkilöasiakasliiketoiminnan varajohtaja Jani Eloranta kertoo.

Myös tunnistautumismenetelmät muuttuvat

Tunnuslukulistojen käyttö viranomaispalveluihin ja muihin kolmansien osapuolien tarjoamiin palveluihin tunnistautumiseen on myös muutoksessa.

Esimerkiksi Nordean paperisella tunnuslukukortilla näihin palveluihin tunnistautuminen päättyy jo elo-syyskuun aikana.

– Meidän vaatimuksemme vahvan sähköisen tunnistuksen menetelmien osalta eivät muutu, mutta muutos tulee pankkien omien ratkaisujen kautta, Traficomin erikoisasiantuntija Petteri Ihalainen sanoo.

Viranomaispalveluihin, kuten Kelan tai verottajan verkkopalveluun, kirjautumiseen kelpaavat tunnuslukulistoja täydentävä tai korvaava menetelmä tai pankkien mobiilisovellukset. Tarjolla on myös pankeista riippumattomia tunnistusmenetelmiä.

Kolmansien osapuolten palveluihin tunnistautuminen on pankkien asiakkailleen tarjoama lisäpalvelu.

Toisaalta valtio ostaa tätä palvelua pankeilta, joten aivan ilmaiseksi ne eivät sitä tarjoa.

Muutokset

OP

Lisävahvistusviestit tunnuslukulistojen tueksi. Ei aikataulua tunnuslukujen käytöstä poistamiseksi. Viestillä vahvistettu lista kelpaa kolmansien osapuolten palveluihin.

Listat poistuvat käytöstä tämän vuoden aikana. Korvaava tuote tunnuslukulaite. Paperisten listojen käyttö kolmansien osapuolten tunnistautumiseen päättyy.

Tunnuslukutaulukon käyttö jatkuu toistaiseksi. Selvityksiä korvaavasta ratkaisusta on tehty, ei päätöksiä. Tällä hetkellä korvaava tuote S-mobiili.

Listojen tueksi tulossa tekstiviestivahvistus. Listojen käyttö jatkuu toistaiseksi. Ei tässä vaiheessa luopumassa paperisista listoista.

Avaintunnuskorttia vahvistetaan elementillä, joka voi olla tekstiviesti. Tunnuskortin käyttö jatkuu, mutta varautunut luopumiseen, päätös syksyllä. Tunnukset käyvät kolmansien osapuolten palveluihin jatkossakin.

Listojen rinnalle 2020 alusta tekstiviestivahvistus. Tunnistautuminen kolmansien osapuolten palveluihin jatkuu toistaiseksi.

Jukka Laurimo
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi