Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Lahdessa pistäytynyt eurooppaministeri Tytti Tuppurainen kokee, että Green Capital -titteli on koko Suomen voitto – "Varmasti herättää paljon huomiota"

Tuppurainen suhtautuu mielenkiinnolla etenkin ensi syksynä Lahdessa lanseerattavaan henkilökohtaisen päästökaupan CitiCAP-hankkeeseen.

Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.) vieraili Lahdessa lauantaina. Kuva: Katja Luoma

Tuppurainen kertoo suhtautuvansa mielenkiinnolla etenkin ensi syksynä Lahdessa lanseerattavaan henkilökohtaisen päästökaupan CitiCAP-hankkeeseen.

Tuore eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.) kokee, että Lahden valinta vuoden 2021 Euroopan vihreäksi pääkaupungiksi on merkittävä asia koko Suomelle.

Voi olla, että 9 miljoonan euron kokonaisrahoitus nousee esille. Katsotaan, millaisia ajatuksia ja toiveita Lahdella on sen suhteen. Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen

– Euroopan kaupungeissa puhutaan erittäin paljon ilmastonmuutoksen torjunnasta ja puhtaasta kaupunki-ilmasta. Pelkästään ilmansaasteiden vuoksi Euroopassa kuolee vuosittain 400 000 ihmistä. Nyt kun voimme nostaa Lahden esiin puhtaan ilmanlaadun ja kestävän kehityksen ajattelun johdosta, olen varma, että se tulee herättämään paljon huomiota, hän sanoo. Tuppurainen vieraili lauantaina Lahdessa. Hän tapasi esimerkiksi ympäristöjohtaja Saara Vauramon, jonka kanssa ministerin oli määrä hahmotella valtiovallan ja Lahden kaupungin tulevaa yhteistyötä.

– Keskustelemme siitä, miten valtio ja ministeriöt voivat olla tukena. Voi olla, että 9 miljoonan euron kokonaisrahoitus nousee esille. Katsotaan, millaisia ajatuksia ja toiveita Lahdella on sen suhteen, Tuppurainen sanoo.

Ympäristöpääkaupunkivuoden budjetti on noin 9 miljoonaa euroa. Kulut on suunniteltu jaettavan siten, että Lahti ja alueen muut kunnat maksavat kolmasosan, valtio kolmasosan ja yritykset, säätiöt ja Euroopan unioni kolmasosan.

Tuppuraisen mukaan on hienoa, että Suomessa on kaupunki, jolla on näyttöjä kestävän kehityksen saralla. Kuva: Katja Luoma

Henkilökohtaisen päästökaupan hanke kiinnostaa

Tuppurainen iloitsee siitä, että Lahti palkittiin myös ekoinnovaatioistaan ja vihreästä kasvustaan. Green Capital -tuomaristoa miellyttivät esimerkiksi kiertotalouden ja vesiensuojelun innovaatiot.

– Ympäristöasioiden esiin nostaminen ei ole talouskasvua heikentävä asia, vaan päinvastoin. Kestävän kehityksen tavoitteista pitää tehdä uusia innovaatioita, jotka edistävät myös työllisyyttä, Tuppurainen sanoo.

Häntä kiinnostaa myös Lahdessa syksyllä käynnistyvä CitiCAP-hanke, joka edustaa henkilökohtaisen liikkumisen päästökauppaa. Käyttäjille määritellään sallittu päästömäärä, jonka alittamalla tai ylittämällä käyttäjä voi joko saada tai menettää taloudellisia hyötyjä.

– Jos Lahdessa onnistutaan tekemään henkilökohtaista päästökauppaa sosiaalisesti oikeudenmukaisella tavalla, luulen, että olemme ison viisauden äärellä, sanoo Tuppurainen.

Jos Lahdessa onnistutaan tekemään henkilökohtaista päästökauppaa sosiaalisesti oikeudenmukaisella tavalla, luulen, että olemme ison viisauden äärellä Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen

EU-puheenjohtajuuskausi pitää ministerin kiireisenä

Suomen EU-puheenjohtajuuskausi käynnistyi heinäkuun alussa. Tuppuraisen kesä on ollut kiireinen, sillä pääministeri Antti Rinteen jälkeen suurin vastuu lankeaa eurooppaministerille. Puheenjohtajakauden tavoitteena on muodostaa esimerkiksi EU:n pitkän tähtäimen ilmastostrategia, johon kuuluu tavoite hiilineutraaliudesta vuoteen 2050 mennessä. Tuppurainen uskoo, että eniten vääntöä vaatii unionin tuleva seitsenvuotisbudjetti, jonka tulisi olla valmis vuoden loppuun mennessä.

– Se vaatii kaikilta jäsenmailta tahtotilan saada budjetti aikaiseksi. Siinä on Suomellakin isot asiat kyseessä, vaikka emme omaa etua ajakaan. Meille on tärkeää, miten esimerkiksi maataloustukien rahoitus määritellään tulevaan budjettiin, Tuppurainen sanoo. Hän käy syksyn aikana kahdenkeskiset neuvottelut jokaisen jäsenmaan eurooppaministerin kanssa.

– Onhan se mukava mainita kollegoille, että meillä on Suomessa vuoden 2021 ympäristöpääkaupunki, jolla on näyttöjä kestävän kehityksen osa-alueilla.

Ulkopolitiikka

EU-puheenjohtajuus

Suomen kolmas kausi EU-puheenjohtajana alkoi 1. heinäkuuta ja päättyy 31. joulukuuta.

Puheenjohtajuus kiertää järjestyksessä ja vaihtuu puolivuosittain.

Ministerineuvosto on EU:n toimielin, jossa jäsenmaiden hallituksia edustavat niiden ministerit.

Puheenjohtajamaan ministeri toimii puheenjohtajana kaikissa muissa neuvostoissa paitsi ulkoasiainneuvostossa.

Puheenjohtaja vie eteenpäin lainsäädäntötyötä.

Janne Nieminen
janne.nieminen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi