Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

50 vuotta ensimmäisestä kuukävelystä – missä olit, kun ihminen kävi Kuussa?

Kuopion VB-keskuksen Man on the Moon - Matka kuuhun -näyttelyssä vieraillut Olli Venho oli yhdeksänvuotias katsellessaan tv:stä ihmisen ensiaskeleita Kuussa. Kuva: Paula Pohjamo

Vuonna 1969 Sonkajärvellä oli heinäntekoaika kiivaimmillaan. Mutta kahdeksanvuotiaalla Erja Kuismalla ja tämän kuusivuotiaalla pikkusiskolla oli juuri tuhkarokko. Koska Kuisman äiti oli raskaana ja hänellä oli supistuksia, myöskään äiti ei päässyt pellolle. Ja niin heillä oli mahdollisuus seurata Kuu-vierailua.

– Sen verran tokenin, että jaksoin katsella mustavalkotelkkarista Kuu-kävelyä. Se oli kuitenkin päiväsaikaan, että taisi olla uusinta uutisissa. Jos olisin ollut terve, oltaisiin oltu heinäpellolla, eikä katsottu lainkaan.

– Jäi sellainen odotus, että mihinkä mennään seuraavaksi. Ihmettelin vähän, kun ei mentykään minnekään, nyt Kuopiossa asuva Kuisma muistelee.

Kuopiolainen Riitta Rautsi oli 12-vuotiaana partioleirillä Karkussa. Porukka sai kuunnella radiosta metsän keskellä, kuinka ihminen astui Kuuhun.

– Lippukunnan johtajat pistivät radion päälle. Tuntui mielenkiintoiselta miettiä, että Kuussa todella on joku.

Kuopiolainen Riitta Rautsi kuuli 12-vuotiaana Kuu-kävelyn partioleirillä radiosta Karkun metsien keskellä. Kuva: Paula Pohjamo

Helsinkiläinen Leena Salomäki puolestaan katsoi 15-vuotiaana Kuu-kävelyä kotonaan.

– Tv-lähetys oli vain harmaata, joten se oli vähän tylsä. Ukkelit näkyivät, mutta olisin halunnut nähdä enemmän. Ihmeellistä oli ajatella, että ne ovat todella Kuussa.

Imatralla mamman ja papan kammarissa tv:n ääressä puolestaan istui yhdeksänvuotias Olli Venho.

– Kovasti jännitti, ja muistan sen selostajan. Kaikki puhuivat siitä, mutta vasta myöhemmin tajusi, mikä juttu se maailmalle olikaan. Nyt myöhemmin insinöörinä ei voi kuin ihmetellä, millaisilla välineillä sinne oikeastaan mentiinkään ja mikä oli sen ajan tekniikan taso. Se on hämmentävää, hyvinkääläinen Venho miettii.

"Nyt ei voi kuin ihmetellä, millaisilla välineillä sinne mentiin", automaatioinsinööriksi lukenut Olli Venho hämmästelee. Kuva: Paula Pohjamo

Avaruustähtitieteen emeritusprofessori Esko Valtaoja muistaa hyvin 18-vuotiaana syöneensä voileipiä ja katsoneensa aamukolmelta, kun Neil Armstrong astui Kuuhun.

– Olin silloin Sodankylässä, yötön yö oli valoisa. Seurasin koko yön uutisia ja valvoin tv:n ääressä ja söin voileipiä, kunnes kello 3 aikaan ajattelin, että mahtava juttu. Olin seurannut edistysaskelia avaruuslennoissa, ja tuntui, että nyt heillä oli homma hanskassa. Jännitystä toki oli, sillä olihan se melkoisen hasardi yritys sillä teknologialla, kun vielä nytkin on mutkia matkassa.

Vuonna 1969 18-vuotias Esko Valtaoja söi voileipiä ja jännitti koko yön tv:stä seuraten, kuinka astronauttiryhmä onnistui. Kuva: Pressikuva

Seurasitko lähetystä televisiosta? Kuuntelitko uutisia radiosta? Missä olit silloin, kun ihminen kävi ensi kertaa kuussa? Kerro kommenteissa!

Kristiina Poutiainen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi