Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Akavan Fjäder: Jatkuvan oppimisen kirjaukset hallitusohjelmassa täysin riittämättömiä – ”Olemme liikaa kiinni vanhassa rakenteessa”

Korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder. Kuva: Liisa Takala

Keskusjärjestö Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder pitää Antti Rinteen hallituksen (sd.) hallitusohjelmaa epäonnistuneena jatkuvan oppimisen osalta.

– Hallitusohjelma on täysin riittämätön jatkuvan oppimisen näkökulmasta. Olemme vielä ihan liikaa kiinni vanhassa rakenteessa, hän sanoo.

Fjäderin mielestä uuteen hallitusohjelmaan olisi ollut korkea aika kirjoittaa selkeästi, että tällä hallituskaudella luodaan monimuotoiseen oppimiseen uusi järjestelmä ja uudet rahoitusmallit niin, että ne soveltuisivat erityyppisiin töihin ja eri yksilöille.

– Kaikki tarpeelliset selvitykset on tehty jo kymmenen vuoden aikana. On niin paljon valmista materiaalia ja esimerkiksi esityksiä, miten rahoitus voitaisiin alkuun toteuttaa.

Fjäder otti asiaan kantaa Akavan ja Perheyritysten liiton tilaisuudessa Porissa Suomi-Areenassa. Akava on korkeasti koulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö, jonka suurin jäsenjärjestö on opetusalan ammattijärjestö OAJ.

Fjäder pitää täysin selvänä, että jatkuvan oppimisen tarve haastaa nykyisen koulutusjärjestelmän.

– Varsinkin rakenteen ja tutkinnot, hän täsmentää.

Akava on ajanut tuhannen euron osaamisseteliä jatkuvan oppimisen tukemiseksi. Oppimissetelillä työnantaja voisi tukea työuran aikaista kouluttautumista ja opiskelua. Kokonaisuudessaan kustannus jakautuisi työnantajan, työntekijän ja valtion kesken.

– Yhteiskunta tukee sitä, että kotitalousvähennyksellä kannattaa mieluummin remontoida keittiötä kuin remontoida pääkoppaanne. On ihmeellistä, kun kotitalousvähennystä ei voi käyttää oman osaamisen päivittämiseen, Fjäder päivittelee.

Hän muistuttaa, että Akava olisi halunnut jatkuvan oppimisen rahoitusosuutta isommaksi jo edellisen hallituskauden aikana mutta esimerkiksi korkeakoulujen johdosta vastustettiin asiaa niin vahvasti, ettei se toteutunut.

Matti Pietiläinen / Uutissuomalainen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi