Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Kosken VPK:n kesäjuhla on monille vuosikymmenten mittainen perinne, johon kokoonnutaan tapaamaan vanhoja tuttuja – "Odotamme puolestatoista tuhannesta kahteen tuhanteen kävijää"

Perinteiset Kosken VPK:n kesäjuhlat käynnistyivät Hollolan Hämeenkoskella lähes helteisessä säässä. Juhlat kestävät viikonlopun yli.

VPK:n kesäjuhlat käynnistyivät perjantaina letkusählyllä. Kuva: Katja Luoma

Perinteiset Kosken VPK:n kesäjuhlat käynnistyivät Hollolan Hämeenkoskella lähes helteisessä säässä. Kun portit avautuivat perjantai-iltana kello kuusi, alueelle ei ollut vielä yleisöryntäystä. Seuralan pihalla huhkittiin kuitenkin jo täyttä päätä Kosken Dynamon järjestämän sählyturnauksen otteluissa. Lapsensa edesottamuksia kentällä seurannut Riikka Reina mökkeilee perheineen lapsuutensa kotipitäjässä. Hän arvioi osallistuneensa kesäjuhliin nelisenkymmentä kertaa.

On hienoa, kun tässä ajassa on perinteitä, jotka pysyvät. Riikka Reina

– Täällä näkee lapsuudenystäviä, ja myös sukua kokoontuu juhlaan, Reina sanoo.

Tapahtumaviikonlopun huippuhetket olivat jo etukäteen tiedossa.

– Kohokohta on sunnuntainen palokunnan marssi. Perinteisiin kuuluvat sen jälkeen hernekeitto ja sillivoileipä. On hienoa, kun tässä ajassa on perinteitä, jotka pysyvät, kertoo Reina.

Sählyturnausta järjestänyt Katja Seppä kiittelee vapaaehtoisia, joiden työpanos mahdollistaa kyläjuhlan järjestämisen.

– Tämä on yhteinen ponnistus, johon halutaan osallistua, jotta saadaan hyvät juhlat aikaiseksi, hän sanoo. Sepän mukaan kesäjuhlaviikonloppuna törmää moniin tuttuihin asukkaisiin ja mökkiasukkaisiin, joita muulloin tapaa harvoin.

– Monet kylältä pois muuttaneet nuoret tulevat tänne tapaamaan toisiaan.

Urho, Riikka ja Timo Reina mökkeilevät Hollolan Hämeenkoskella. Riikka Reina on entisenä kyläläisenä vieraillut VPK:n juhlassa nelisenkymmentä kertaa. Kuva: Katja Luoma

Kiikarissa jopa kaksi tuhatta kävijää

Kosken VPK:n puheenjohtaja Asko Laine arvioi, että tapahtuma houkuttelee runsaasti vieraita tänäkin vuonna.

– Odotamme puolestatoista tuhannesta kahteen tuhanteen kävijää kaikkina päivinä yhteensä. Voi olla enemmänkin, kun nyt on tulossa hyvät kelit, hän sanoo.

Laineen mukaan lauantai on ollut viime vuosina vilkkain tapahtumapäivä. Silloin mitellään esimerkiksi sormikoukun MM-kilpailut ja esitetään Hämeenkosken nuorisoseuran näytelmä.

– Lauantaina valtaosa kävijöistä on varmaan vieraspaikkakuntalaisia. Sunnuntaisin käy paljon vanhoja koskelaisia, joille juhlat ovat olleet lapsuudesta asti tietynlainen kesänjakaja. On puhuttu ajasta ennen ja jälkeen palokunnan juhlien, Laine selvittää.

Juhlia järjestetty 1800-luvun lopulta

Tapahtumalla on pitkät perinteet, sillä ensimmäiset palokunnan kesäjuhlat järjestettiin Hämeenkoskella jo vuonna 1896.

– Alussa palokunnan juhla järjestettiin sunnuntaina, ja tiistaina pidettiin rääppiäistanssit. Tällä kaavalla mentiin suunnilleen 1980-luvun puoliväliin, minkä jälkeen juhlat on järjestetty perjantaista sunnuntaihin, sanoo Laine. Kesäjuhlien tapahtuma-alue sulkeutuu sunnuntaina kello kuusi. Tapahtuman tuotto käytetään Kosken vapaapalokunnan koulutukseen ja kaluston hankintaan.

Perjantaina ja lauantaina tapahtumassa esiintyy hollolalaismuusikko Velleri. Kuva: Katja Luoma
Janne Nieminen
janne.nieminen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi