Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Ulkomailla järjestettävät rippileirit ja teemariparit ovat yleistyneet, mutta perinteinen leiri on edelleen suosituin

Jyväskylän seurakunta järjesti rippileirin Unkarissa vuonna 2016. Nuoret kävivät katsomassa muun muassa Gödöll Kuva: Hilma Huisman

Moni nuori suuntaa kesällä riparille kauas kotoa – jopa Suomen rajojen ulkopuolelle.

Lahden seurakuntayhtymässä järjestettiin ensimmäiset rippileirit ulkomailla jo 1980-luvulla, kertoo kasvatustyön teologi Jari Laulainen.

Tänä vuonna Lahdesta on lähdetty riparille Unkariin, Kroatiaan, Puolaan ja Viroon. Ulkomaille suuntautuvat leirit ovat todella suosittuja, eivätkä kaikki halukkaat mahdu mukaan.

– Kovan suosion ja neuvotteluiden myötä Kroatia lisättiin leirikohteiden joukkoon, Laulainen sanoo.

Myös Jyväskylän seurakunnasta on käyty tänä kesänä kahdesti rippileirillä Virossa. Seurakunta on järjestänyt Viron-ripareita vuodesta 2004 asti. Pari vuotta sitten Keski-Suomesta vierailtiin myös Unkarissa.

Vastaavan rippikoulupapin Ville Tikkasen mukaan Viron-leirit ja erilaiset teemariparit ovat Jyväskylän seurakunnan suosituimpia.

– Aina on hakijoita, ja kaikki halukkaat eivät välttämättä pääse mukaan. Jos leirien suosio ei ole kasvanut, niin ainakin se on pysynyt ennallaan.

Ulkomailla pidettävistä rippileireistä valtaosa järjestetään Euroopassa, kertoo Kirkkohallituksen rippikoulutyön asiantuntija Jari Pulkkinen. Leirien tarkka määrä ei ole tiedossa.

Teema- ja ulkomaan rippikoulujen järjestämisessä on isoja seurakuntakohtaisia eroja, Pulkkinen kertoo. Isot seurakunnat ja seurakuntayhtymät pystyvät helpommin toteuttamaan enemmän erilaisia leirejä, koska rippikouluikäisten määrä on suurempi. Osa teemaleireistä saattaa vetää paikalle nuoria ympäri Suomen.

Erilaisia teemaleirejä järjestetään joka lähtöön urheiluripareista Lapin leireihin. Matkustaminen ja erilaiset retket vievät rippileireillä luonnollisesti paljon aikaa. Tikkasen mukaan ihmiset välillä ihmettelevätkin, miten teema- ja ulkomaan ripareilla ehditään käymään itse rippikoulua, kun ohjelmaa on niin runsaasti.

Elämysten hakeminen ei kuitenkaan syrjäytä rippikoulun ydinsanomaa, vaan aikaa riittää myös opetukselle, vakuuttavat kaikki haastateltavat. Lahdessa ja Jyväskylässä ryhmät kokoontuvat yhteen jo ennen leiriä, ja rippikoulun sisältöjä käydään enemmän läpi itse leirin ulkopuolella.

– Näin varmistamme, että kaikki asiat käydään läpi, kertoo Jari Laulainen Lahdesta.

– Vaikka reissaaminen on nuorten mielestä kivaa, se tehdään rippikoulun ehdoilla.

Sekä Laulainen että Jyväskylän Ville Tikkanen näkevät ulkomaanleirien ohjelman soveltuvan hyvin rippikoulussa käsiteltäviin teemoihin.

– Viron riparin iso anti on tutustuminen maan historiaan ja sukulaiskansaan, Tikkanen sanoo.

Laulaisen mukaan Lahden seurakunnan järjestämillä Puolan-ripareilla perinteeksi on muodostunut vierailu Auschwitzin keskitysleirille.

– On tärkeää opettaa tällaisesta luvusta Euroopan historiaa. Joskus se unohtuu nykynuorilta, Laulainen toteaa.

Hän muistuttaa, että kansainvälisyyskasvatus on oleellinen osa rippikoulua myös muutoin, ei pelkästään ulkomaanleireillä.

– Kristillinen kirkko on maailmanlaajuinen yhteisö. Ulkomailla järjestettävillä leireillä saadaan ymmärrystä siitä, miten kirkko elää toisessa kulttuurissa, Laulainen sanoo.

Jari Pulkkisen mukaan monet ulkomaan rippileirit ovat saaneet alkunsa yhteistyöstä ulkomailla sijaitsevien ystävyysseurakuntien kanssa. Esimerkiksi Tampereelta lähdettiin aikanaan pitämään rippileirejä Isoon-Britanniaan, koska haluttiin tehdä ruohonjuuritason kansainvälistä yhteistyötä.

– Siinä tulee oma ekumeeninen ulottuvuutensa, kun ollaan tekemisissä paikallisten nuorten ja kristittyjen parissa, Pulkkinen sanoo.

Samanlainen ajatus on taustalla niin Jyväskylän kuin Lahdenkin seurakuntien ripareissa.

– Virossa osallistutaan vahvasti paikallisten seurakuntien elämään. Tänä kesänä kävimme esimerkiksi Tarton jumalanpalveluksessa. Veljeskansaan tutustumisen lisäksi tutustutaan siis myös sisarkirkkoon, Ville Tikkanen kertoo.

– Välillä meiltä kysytään, miksi seurakunta vie joitain ryhmiä ulkomaille. Emme matkusta matkustamisen vuoksi, vaan riparit liittyvät seurakuntien kansainvälisiin yhteyksiin, Jari Laulainen sanoo.

Perinteistä kesäriparia ulkomaiset leirit eivät uhkaa.

– Ylivoimaisesti suuri enemmistö rippileireistä on ripareita, joissa leirijakso pidetään seurakuntien omissa leirikeskuksissa, Pulkkinen sanoo.

Kirkon mukaan vuonna 2018 rippikoulun kävi noin 45 600 15-vuotiasta eli 77 prosenttia koko ikäluokasta.

Liisa Niemi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi