Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Kesän ja syksyn lomamatka Eurooppaan voi lykätä verenluovutusta kuukaudella – katso kartta hyttysten levittämän Länsi-Niilin viruksen riskialueesta

Verenluovuttajia on riittävästi myös loma-aikaan. Etelä- ja Itä-Eurooppaan levinnyt virusepidemia viivästyttää matkailevian luovuttamista kuukaudella.

Hoitaja Roosa Liikanen ja luovuttaja Lotta Mielikäinen valmistautuvat Lahden toimiston päivän ensimmäiseen luovutukseen. Kuva: Mirja Hussain

Kesähelteet houkuttelevat lomalaisia pois kaupungeista ja samalla kauemmas kiinteistä verenluovutuspisteistä. Veripalvelussa lomat eivät näy luovuttajakatona.

– Suomessa ei onneksi ole niin kesällä kuin talvellakaan koskaan varsinaista veripulaa. Luovuttajia saadaan liikkeelle jo silloin, kun varastot alkavat pienentyä, vakuuttaa Veripalvelun verenluovutustoiminnan johtaja Satu Pastila.

Aktivointi tapahtuu uutiskirjeillä ja mainontana niin somessa kuin kaupungillakin. Kun tietyn veriryhmän varastot hupenevat, sopivia luovuttajia kutsutaan tekstiviestein ja soitoin. Joka kolmas Veripalveluun saapuva luovuttaja on saanut kutsun muutaman päivän sisällä.

– Ihmisillä on paremmin aikaa lomalla, ja silloin reagoivien määrä kasvaa. Tämän vuoden heinäkuussa 40 prosenttia paikalle tulleista on saanut kutsun kolmen päivän sisällä, Pastila kertoo.

Lotta Mielikäisen veriryhmä O+ on Suomen toiseksi yleisin veriryhmä. Luovutuskutsuja tulee silti välillä. Kuva: Mirja Hussain

Verta tarvitaan joka päivä noin 800 luovuttajalta. Pastilan mukaan sairaaloiden verentarve laskee kesäisin noin 50-100 luovuttajan verran päivää kohden, koska sovittujen leikkausten määrä vähenee koko Suomessa. Veripalvelu pyrkii tasaisiin luovutuksiin ja suunnittelee toimintansa sen varaan, että kesäisin verta tarvitaan vähemmän.

– Viime kesänä tarve ei laskenutkaan ja sen takia oli aika tiukkoja tilanteita. Luovuttajia jouduttiin aktivoimaan paljon, Pastila muistelee.

Veripalvelun ja sairaaloiden varastot varmistavat sen, että maassa on koko ajan verta yli viikon tarpeisiin.

– Kun meidän varasto alkaa pienetä, aktivoimme luovuttajia. Se ei näy sairaaloissa ollenkaan.

Veripalvelun nettisivujen pisarabarometri kuvaa vain Veripalvelun omien varastojen tasoa. Veripalvelu ennakoi verentarvetta, eikä pisarabarometrin tyhjä pisara näy sairaaloiden toiminnassa.

Aivokuumetta levittävä virus on levinnyt kesäiseen Eurooppaan

Uudelle luovuttajalle voi tulla yllätyksenä, että kesällä ja syksyllä matka Italiaan, Ranskan Rivieralle tai Bulgariaan voi lykätä luovutusta kuukaudella. Euroopan maihin matkustaminen ei tavallisesti estä luovutusta, mutta osa Etelä- ja Itä-Euroopasta on kuulunut Länsi-Niilin viruksen riskialueeseen yli kymmenen vuotta.

Riskialueelle matkustaminen heinäkuusta marraskuun loppuun aiheuttaa kuukauden karenssin verenluovutukseen. Euroopan tartuntatautivirasto ja EU-alueen veripankit seuraavat tilannetta ja laajentavat aluetta tarvittaessa.

Viime vuosina Länsi-Niilin viruksen epidemia-alueella oleskeluun liittyvä verenluovutuksen varoaika on napsahtanut noin 1 prosentille Veripalvelun kävijöistä. Se tarkoittaa noin 150-200 kävijää kuukaudessa.

Päivän ensimmäinen luovuttaja pitää luovuttamisesta

Länsi-Niilin viruksen riskialue ei ollut Helsingissä asuvalle Lotta Mielikäiselle ennestään tuttu, koska hän ei matkaile kovin paljoa.

Mielikäinen istuu jo 11. kertaa Lahden Veripalvelun punaisella penkillä luovuttamassa verta.

– Olen päässyt luovuttamaan joka kerta kun olen halunnut. Kiva, ettei tarvitse turhaan tulla ja täyttää kaikkia lappuja, Mielikäinen sanoo.

Lotta Mielikäisen veripussi täyttyi reilussa neljässä minuutissa. Hän käy luovuttamassa, koska se on helppo tapa auttaa. Kuva: Mirja Hussain

Hän tulee aina synnyinkuntaansa Lahteen, kun haluaa luovuttaa verta.

– Tykkään käydä tutussa paikassa. Luovutan yleensä yhdessä äidin kanssa.

Ensimmäisellä kerralla piikki jännitti Mielikäistä, mutta pelko oli turha.

– Verenluovutus ei satu ollenkaan, se on todella kivutonta.

Korkea hemoglobiinikin pysyy alempana säännöllisen luovutuksen avulla.  Luovutus on hetkessä ohi, sillä veripussi täyttyi huimaa tahtia. Hoitaja Roosa Liikasen mukaan 100 milliä minuutissa on nopea tahti, mutta 460 millin veripussi voi täyttyä reilusti alle neljässä minuutissakin. Lotta Mielikäisen veripussi täyttyi 4,5 minuutissa.

– Eikä tule edes huono olo! hän toteaa tyytyväisenä.

Korjattu maanantaina 15.7. kello 14.35: Veripussi voi täyttyä nopeammin kuin neljässä minuutissa. Ylintä mahdollista täyttymisnopeutta pussille ei ole määritelty.

Luovutuskielto

Länsi-Niilin virus

Maapallon lämpimällä vyöhykkeellä laajalle levinnyt Länsi-Niilin virus aiheuttaa denguekuumeen kaltaisen yleisinfektion.

Tartunta on usein oireeton. Noin joka sadas oireita saaneista sairastuu aivokalvo- tai aivotulehdukseen.

Virus leviää hyttysen pistojen kautta.

Osa Etelä- ja Itä-Euroopasta on kuulunut Länsi-Niilin viruksen riskialueeseen yli kymmenen vuotta.

Yli 20 tunnin oleskelu riskialueella 1.7.–30.11. aiheuttaa kuukauden verenluovutuskiellon.

Euroopan tartuntatautivirasto ja EU-alueen veripankit seuraavat tilannetta ja laajentavat aluetta tarvittaessa.

Katso lista riskialueiden maista: https://www.veripalvelu.fi/uutiset/kesällä-verenluovutusrajoituksia-euroopan-matkaajille

Lähteet: veripalvelu.fi ja terveyskirjasto.fi
Sanni Laine
sanni.laine@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi