Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Matti Nykäsen haudasta on tullut nähtävyys – Äiti toivoo, että kävijät vievät loppuunpalaneet kynttilät ja kuihtuneet kukat mukanaan

Tukholmassa asuva Anne Käyhkö vieraili lapsenlapsensa Dellu Vazquizin kanssa Nykäsen haudalla torstaina. Jyväskylästä kotoisin oleva Käyhkö on syntynyt samana vuonna Nykäsen kanssa. Urheilijan kuolema kosketti häntä. Kuva: Sami Saarenpää

Keski-ikäinen pariskunta pysähtyy katselemaan Matti Nykäsen hautakiveä Jyväskylän vanhalla hautausmaalla. Nainen kaivaa taskustaan älypuhelimen ja nappaa kuvan kauniisti kukitetusta haudasta.

Näin tapahtuu monta kertaa päivässä, sillä haudalla vierailee paljon mäkihyppääjälegendan ihailijoita.

– Haudan sijaintia kysellään jatkuvasti. Ihan päivittäin täällä käy kymmeniä ihmisiä, kertoo työnjohtaja Liisa Kontunen Jyväskylän seurakunnalta.

Kuva: Petri Huhtinen

Haudalla vierailevat fanit eivät ole jääneet huomaamatta Säynätsalossa asuvilta Irma ja Pertti Raatikaiseltakaan. Kaupungissa asioidessaan he käyvät hoitamassa sukuhautaansa, joka sijaitsee lähellä Nykästen hautapaikkaa.

– Siinä on yleensä aina ihmisiä. He pysähtyvät ja katselevat hautaa, Irma Raatikainen vahvistaa.
 

Nykäsen hautakiven päällä lepää kultainen pikkulintu. Kukkaröykkiöiden seasta kurkistelee pieniä valkoisia enkelipatsaita.

Suomen menestyneimpiin lukeutuva urheilija on haudattu isänsä Ensio Nykäsen ja isoisoäitinsä Annan viereen. Kultaiset olympiarenkaat koristavat tyylikkään yksinkertaista hautakiveä, joka ei juuri muuten erotu muista hautuumaan muistomerkeistä.

Kontusen mukaan Nykäsen omaiset halusivat pitää haudan sijainnin aluksi salassa, kunnes paikalle saatiin hautakivi.

Matti Nykäsen haudalla käy ihmisiä päivittäin. Vaajakoskelaiset Erja ja Keijo Peltonen tulivat piipahtamaan Nykäsen haudalla ensimmäistä kertaa. ”Monesti on pitänyt tulla käymään, mutta nyt kukkakauppa käynnin yhteydessä päätettiin se totetuttaa” kertoo Keijo. Ryynäsen kukkakaupan työntekijä oli kertonut Peltosille, että häneltä ostetaan usein valkoisia neilikoita Matin haudalle. Erja ja Keijo Peltonen ovat innokkaita urheilun seuraajia ja kertoivat muistavansa Nykäsen mäkihyppy suoritukset erittäin hyvin. Nykäsen kuolema tuli heille täytenä yllätyksenä. Kuva: Sami Saarenpää

Kesällä haudalla vierailijoiden määrä on kasvanut tuntuvasti. Se näkyy jopa hautapaikan edustan ruohosta, joka on painunut ja kulunut askelten alla.

– Kävijöitä tulee myös muualta Suomesta. He ottavat ihan etapiksi sen, että ajavat Jyväskylän kautta ja käyvät vierailemassa Matin haudalla, Kontunen sanoo.

– Arvelen, että eurooppalaisen kesälomakauden alkaessa haudalle saattaa tulla jopa ulkomaalaisia mäkihyppyfaneja.

Työnjohtaja Liisa Kontunen vastaa Jyväskylän vanhasta hautausmaasta. Hän saa sähköposteja ja puheluita, joissa Nykäsen hautapaikkaa tiedustellaan. Kuva: Petri Huhtinen

Kontunen muistuttaa, että kävijöiden tulee kunnioittaa Nykäsen omaisia ja varoa viereisiä hautoja.

Kävijöitä tulee myös muualta Suomesta. He ottavat ihan etapiksi sen, että ajavat Jyväskylän kautta ja käyvät vierailemassa Matin haudalla. Liisa Kontunen

Valtaosa faneista vain katselee ja saattaa ottaa haudasta valokuvan, mutta muutamat haluavat muistaa mäkikotkaa konkreettisesti.

– Toiset tuovat sinne kukkia ja kynttilöitä, ja niihin on kirjoitettu viestejä, joissa lukee esimerkiksi ”olit suuri” tai ”olit idolini”, Kontunen kuvailee.

Matti Nykäsen syntymäpäivä on ensi viikolla, ja Jyväskylän vanhalla hautausmaalla osataan jo odottaa kävijäpiikkiä.

– Luulen, että viikon päästä hauta on kukkamerenä, Kontunen toteaa.
 

Sattumalta Nykäsen äiti ja sisko miehineen saapuvat haudalle, kun seisomme valokuvaajan kanssa sen edustalla. Äiti Vieno Nykänen koskettaa hellästi tummaa hautakiveä.

Omaiset keräävät haudan edustalta ison kimpun kuihtuneita ruusuja ja muita leikkokukkia sekä muutaman loppuunpalaneen hautakynttilän, joita mäkihyppääjän fanit ovat jättäneet.

Kuva: Petri Huhtinen

He huolehtivat haudan kunnossapidosta itse, joten ihailijoiden vierailut teettävät heille myös työtä. Joskus haudalta on kerätty jopa kaksi muovikassillista fanien jättämiä kynttilänjämiä ja lakastuneita kukkia.

– Ihanaa, että ihmiset käyvät kaukaakin ja muistavat, mutta toivoisin, että kävijät veisivät palaneet kynttilät ja kuihtuneet kukat mukanaan, jotta hauta kestäisi siistinä, Vieno Nykänen toivoo.

Haudan siivottuaan perhe pitää pienen hiljaisen hetken. Aurinko kurkkii puiden latvojen takaa. Lopulta äiti ja sisko kävelevät ulos hautausmaan portista käsi kädessä.

(17.7.1963–4.2.2019)

Matti Nykänen

Jyväskylässä syntynyt Matti Nykänen on Suomen kaikkien aikojen menestynein mäkihyppääjä. Hän voitti uransa aikana neljä olympiakultaa ja yhden hopean.

Suuren yleisön silmissä mäkikotkan tarina alkoi Oslosta vuonna 1982, jolloin 18-vuotias Nykänen voitti MM-kultaa.

Miesten maailmanmestaruusmitaleille Nykänen ponnisti kaikkiaan 14 kertaa. Mitaleista kuusi oli kultaisia. Mäkihypyn maailmancupin hän voitti neljästi.

Lopetettuaan urheilija-uransa 1990-luvun taitteessa Nykänen pysyi julkisuudessa ja teki uraa laulajana.

Nykänen ehti olla naimisissa kuusi kertaa viiden eri naisen kanssa. Hänellä on kolme lasta.

Matti Nykänen kuoli kotonaan Lappeenrannassa vuoden alussa.

Kommentti:

Fanien kukat sopisivat paremmin Nykäsen patsaan kuin haudan juureen

Anni Juusola

Jyväskylän kaupunki ajaa Matti Nykäselle muistomerkkiä, joka sijoittuisi todennäköisesti Laajavuoreen tai Hippokselle. Kun torstaina vierailin Jyväskylän vanhalla hautausmaalla, ymmärsin muistomerkille olevan tarvetta.

Suomalaiset haluavat muistella Nykästä ja hänen menestyksekästä mäkihyppyuraansa. Tästä kieli pelkästään urheilijalegendan kuolemaa seurannut suuri kansallinen suru ja huomio.

Tällä hetkellä ihailijat käyvät ymmärrettävästi Nykäsen haudalla, koska muuta muistopaikkaa ei vielä ole. Lyhyen vierailuni aikana keskustelin lyhyesti parin muistelijan kanssa.

Vaikka tunnelma oli rauhallinen ja kunnioittava, sopisivat ulkopuolisten huomionosoitukset paremmin patsaan kuin haudan juureen.

Kaupunki onkin tilannut muistomerkistä luonnokset kuudelta nimekkäältä kuvataiteilijalta. Ehkä valmis patsas takaa Nykäselle viimeisen levon ja yksityisyyden.

Anni Juusola
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi