Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Epäily: Ääriliike käytti vasemmistopoliitikkojen kuvia maalitauluina ampumaharjoituksessa – "Kyllä siellä pääministerin kuva ainakin näyttäisi olevan"

Kuvakaappaus Varisverkoston 11.7. Twitterissä julkaisemasta kuvasta, jossa he esittelevät teoriansa kenen poliitikkojen kasvoja oli peitetty Kansallismielisen liittouman julkaisemassa kuvassa liiton kesäleirillä järjestetystä ampumaharjoituksesta. Kuvassa ovat pääministeri Antti Rinne ja opetusministeri Li Andersson. Vasemmalla kuvassa on George Soros, joka on amerikkalainen poliittinen aktivisti ja kansallismielisten vihakohde niin Yhdysvalloissa kuin Euroopassa. Kuva: Twitter / Varisverkosto

Kansallismielisten liittouman kesäleirillä kesäkuun alussa käytettiin vasemmistopoliitikkojen kuvia maalitauluina ampumaharjoituksessa. Näin väittää antifasistiseksi itsensä määrittelevä vasemmistolainen Varisverkosto, joka julkaisi asiasta päivityksen sekä Facebook-sivuillaan että tviitin Twitter-tilillään keskiviikkoiltana.

Poliitikkojen kuvia ammuttiin Varisverkoston mukaan jousipyssyillä ja ilmakivääreillä.

Kansallismielisten liittouman nettisivuillaan julkaisemassa leiriraportissa poliitikkojen kasvoista tehtyjä maalitauluja on sensuroitu hymiöillä.

– Naamakuvista on kyse, siitä ei ole epäselvyyttä, mutta koska Kansallisen liittouman omassa julkaisussa naamat oli peitetty, se kertonee jotain. Siellä on ymmärretty, että ne ovat julkaistavaksi vähän arveluttavia, Jyväskylän yliopiston politiikan tutkija Tommi Kotonen sanoo.

Kotonen on tutkinut muun muassa äärioikeistoa ja poliittista väkivaltaa.

Varisverkoston mukaan maalitauluissa olisi ollut muun muassa pääministeri Antti Rinteen (sd.) ja opetusministeri Li Anderssonin (vas.) kuvia. Ensimmäisessä päivityksessä väitettiin tauluissa olleen myös työministeri Timo Harakan (sd.) kuvan, mutta myöhemmin Varisverkosto korjasi kuvassa olleen amerikkalaissijoittaja George Soroksen.

– Epäselvyyttä on ollut joistakin naamoista, mutta kyllä siellä pääministeri ainakin näyttäisi olevan, tutkija Kotonen sanoo.

Kansallismielisten liittouman varapuheenjohtaja Terhi Kiemunki ei halunnut kommentoida uutista Keskisuomalaiselle. Sähköpostissaan hän kuitenkin totesi, että "Varisverkoston väitteet eivät pidä paikkaansa vaan ovat valetta". Hänen mielestään Varisverkosto on "äärivasemmistolainen anarkistisivusto".

Paikalla myös perussuomalaisten poliitikkoja

Kotonen ei pidä yllättävänä sitä, että äärioikeistolaisen ryhmän kesäleirillä on harrastettu ilmakivääri- ja jousiammuntaa.

– Mielenkiintoisen tästä tekee se, paikalla oli muun muassa kielletyn Vastarintaliikkeen entinen johtaja ja useampia perussuomalaisia paikallistason poliitikkoja, Kotonen sanoo.

Aiemmin laitaoikeiston jäseniä on Kotosen mukaan ollut mukana samoissa mielenosoituksissa, mutta ei näin selkeästi yhteisissä tilaisuuksissa.

– Tämä kertoo siitä, että laitaoikeistossa jotkut ryhmittyvät hakevat yhteyksiä keskenään, Kotonen tulkitsee.

Kuvien perusteella paikalla oli ainakin Suomen Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen entinen johtaja Antti Niemi, sekä Tampereen perussuomalaisten hallituksen jäsen Seikku Kaita.

Supo ei kommentoi

Kotonen ei pidä poliitikkojen kuvien käyttämistä maalitauluna suoranaisena väkivaltaan yllyttämisenä. Hänestä siitä kannattaa kuitenkin olla huolissaan lähinnä symbolisena tekona.

– En uskon, että jäsenistä kukaan lähtee ketään ampumaan, eivät he sen tyyppisiä ole. Joku voi kuitenkin pitää tätä esimerkkinä ja se voi vaikuttaa jonkun yksittäisen ihmisen toimintaan, Kotonen sanoo.

– Varmaan se on myös sellaista toimintaa, jota suojelupoliisi seuraa.

Suojelupoliisi ei torstaina kommentoinut tapausta Keskisuomalaiselle.

Kansallismielisten liittouman kesäleiri pidettiin vain pari päivää uuden hallituksen nimittämisen jälkeen. Kotonen pitää tätä mahdollisena kimmokkeena maalitauluihin. Vain viikko aikaisemmin Saksassa ammuttiin paikallispoliitikko Walter Lübcken kotinsa edustalle.

– Tuolloin ei vielä tiedetty, että ampuja oli äärioikeistolainen, joten pitäisin hallituksen nimittämistä isompana tekijänä, Kotonen perustelee.

Keskisuomalainen kirjoitti torstaina saksalaisen paikallispoliitikon Walter Lübckestä, joka ammuttiin kuoliaaksi kotinsa edustalla kesäkuun alussa. Tekijäksi paljastui äärioikeistolainen ja Saksan uusnatsijärjestöihin kytköksissä ollut Stephan Ernst.

Tästä on kyse

Kansallismielisten liittouma

Kertoo omilla nettisivuillaan olevansa ”kansallismielisten ja isänmaallisten henkilöiden yhteistyöjärjestö”.

Tarkoituksena muun muassa ”tarjota tavallisille suomalaisille politiikkaa kevyempi, ulkoparlamentaarinen tapa vaikuttaa kotimaansa asioihin sekä kannustaa suomalaisia positiivisessa hengessä kansallismielisyyteen”.

Rekisteröity yhdistys

Varisverkosto

Facebook-sivujensa mukaan ”Suomessa toimiva antifasistinen verkosto, jonka tavoitteena on tuhota järjestäytynyt fasismi ja poistaa sen yhteiskunnallinen kasvualusta”.

Koostuu riippumattomista ja itsenäisistä ryhmistä, jotka päättävät itse tavoitteistaan ja toimintaperiaatteistaan.

Seija Suihkonen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi