Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

SYL toivoo opetusministeriltä lupausta siitä, että opiskelijoiden hyvinvointia kohennetaan myös toimeentuloa kehittämällä

SYL:n puheenjohtaja Sanni Lehtisen mukaan SYL ei halua nykyistä opintotukijärjestelmää enää monimutkaisemmaksi, vaan kannattaa perustuloa. LEHTIKUVA / Anni Reenpää

Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) toivoo edelleen parannuksia opiskelijoiden toimeentuloon.

Liiton heinäkuun alussa julkaisema kannanotto opiskelijoiden oikeudesta kesälomaan sai poliittisen vastauksen keskiviikkona, kun opetusministeri Li Andersson (vas.) kommentoi aihetta MTV:lle. Ministerin mukaan suuria panostuksia opiskelijoiden kesätoimeentuloon ei voida taloudellisten raamien puitteissa tehdä.

– Jäin kaipaamaan konkreettista lupausta siitä, että opiskelijoiden jaksamishaasteiden taustatekijöihin puututaan myös opiskelijoiden toimeentulon kehittämisen kannalta, kertoo SYL:n puheenjohtaja Sanni Lehtinen STT:lle.

SYL:n kannanotossa pohdittiin opiskelijoiden oikeutta lomaan ja loma-ajan toimeentuloon. SYL:n mukaan kesätyöt ovat usein opiskelijoille elinehto, jos opiskelija ei suorita kesän aikana opintoja tai vaihtoehtoisesti nosta lainaa tulojensa takaamiseksi. Kaikille opiskelijoille ei kuitenkaan ole kesäajaksi töitä, eikä toimeentulotuen saaminen ole itsestään selvää. Ratkaisuksi SYL ehdotti kannanotossaan perustuloon siirtymistä.

– Emme halua muuttaa nykyistä opintotukijärjestelmää enää monimutkaisemmaksi, Tavoitteenamme on, että sosiaaliturvauudistus toteutettaisiin perustulona ja opiskelijat olisivat siinä mukana alusta lähtien, Lehtinen sanoo.

– Ministerin edustaman puolueen perustulomallissa opiskelijat olisivat mukana, mutta parlamentaarisessa valmistelussa se ei ole vielä mikään tae, että niin käy. Toki toivon, että muutkin puolueet, jotka ovat luvanneet ottaa opiskelijat sosiaaliturvan uudistukseen mukaan myös tekevät niin, kun työskentely alkaa.

Opetusministeri Anderssonin mukaan erillisiä järjestelmiä opiskelijoiden lomanaikaisen toimeentulon järjestämiseksi ei voida luoda.

Toimeentulo vaikuttaa opiskelijoiden jaksamiseen

Joka kolmas korkeakouluopiskelija kärsii mielenterveyden ongelmista, ja lepo kesällä olisi opiskelijoiden jaksamisen kannalta olennaista, SYL sanoi kannanotossaan.

Opetusministeri Andersson piti haastattelussa avausta opiskelijoiden hyvinvoinnista tärkeänä. Ministerin mukaan opiskelijoiden uupumus on monien asioiden summa. Opintotukeen on esimerkiksi kohdistunut säästöjä, mikä vaikuttaa opiskelijoiden hyvinvointiin. Opetusministerin mukaan opiskelijaterveyttä yritetään parantaa esimerkiksi lisäämällä mielenterveyspalveluja.

Lehtisen mukaan myönteinen viesti ministerin haastattelussa oli se, että jaksamisen ongelmista puhutaan. Sillä voidaan kääntää yhteiskunnallista keskustelua ja purkaa mielenterveyden oireilun stigmaa, Lehtinen sanoo.

Vaikka opiskelijoiden hyvinvointiin vaikuttavat Lehtisen mukaan muutkin kuin taloudelliset syyt, on huoli omasta toimeentulosta merkittävä taustatekijä.

– Ei voida myöskään sulkea pois sitä keskustelua, että toimeentuloa kehittämällä voidaan puuttua siihen, miltä nämä korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimuksen tilastot tulevaisuudessa näyttävät.

Lehtisen mukaan SYL on ministerin kanssa samaa mieltä siitä, että opintorahan tason ja tukikuukausien määrän pitäisi olla korkeampi, mikä helpottaisi opiskelijan arkea. Hän pettyi siihen, että ennen eduskuntavaaleja tehtyjä lupauksia ei täytetty.

– Ennen eduskuntavaaleja monet nykyisistä hallituspuolueista lupasivat merkittäviä korotuksia opintorahan tasoon, mitä ei sitten kuitenkaan hallitusohjelmaan kirjattu, Lehtinen sanoo.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi