Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Kansallismielisten nousu merkittäviin asemiin yritetään estää EU-parlamentissa

Maatalousvaliokunnassa istuva Elsi Katainen (kesk.) pitää päätöstä kaksijakoisena. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Kansallismielisten oikeistopopulistien nousu EU-parlamentin valiokuntien johtoon todennäköisesti estetään, kun valiokunnat valitsevat keskiviikkona puheenjohtajansa.

Identiteetti ja demokratia -ryhmä (ID) olisi perinteisen käytännön mukaan saamassa puheenjohtajuuden kahdessa valiokunnassa. Poliittiselle ryhmälle olisi tulossa johtopaikka maatalousvaliokunnassa ja oikeudellisten asioiden valiokunnassa. Suurimmat ryhmät ovat kuitenkin sopineet, että ryhmän edustajien nousu johtoon estetään.

Maatalousvaliokunnassa istuva Elsi Katainen (kesk.) pitää päätöstä kaksijakoisena. Toisaalta kansallismieliset euroedustajat eivät ole osoittaneet vastuullista käytöstä, mutta toisaalta eristäminen ei välttämättä ole viisasta.

– On täysin ymmärrettävää, että vaaditaan kaikilta ryhmiltä luotettavaa parlamentaarista toimintaa. Liittyen vaikkapa siihen, miten käyttäydytään avajaisistunnossa, Katainen sanoo STT:lle.

Ryhmän jäseniä jäi istumaan viime viikolla Euroopan parlamentissa, kun salissa soitettiin Oodi ilolle -hymni avajaisten kunniaksi. Kansallismieliseen ryhmään kuuluvat perussuomalaiset Laura Huhtasaari ja Teuvo Hakkarainen kertoivat suomalaistoimittajille, että jäivät istumaan protestiksi EU:n liittovaltiokehitystä vastaan.

Populistien tie valiokuntien johtoon nousi pystyyn myös viisi vuotta sitten, jolloin EFDD:n ja joitain konservatiiviryhmä ECR:n jäseniä ei hyväksytty puheenjohtajiksi.

Tärkeitä varajäsenyyksiä

Muutkin valiokunnat järjestäytyvät keskiviikkona valiten puheenjohtajan ja varapuheenjohtajia.

Myös tiedot meppien valiokuntajäsenyyksistä ovat tarkentuneet varajäsenyyksien osalta. Varajäsenellä voi olla lähes yhtä paljon valtaa kuin varsinaisella jäsenellä.

Kokoomuksen mepeistä Sirpa Pietikäinen istuu talous- ja naisten oikeuksien valiokunnissa sekä varalla ympäristövaliokunnassa. Petri Sarvamaa on jäsen talousarvion valvontavaliokunnassa ja maatalousvaliokunnassa. Henna Virkkunen on teollisuusvaliokunnassa ja varalla liikennevaliokunnassa.

Keskustan mepeistä Elsi Katainen on jäsen maatalousvaliokunnassa ja varalla kansainvälisen kaupan valiokunnassa. Mauri Pekkarinen on teollisuusvaliokunnassa ja varalla budjetti- ja aluekehitysvaliokunnissa.

Demarimepeistä Eero Heinäluoma on jäsen talousvaliokunnassa ja varajäsen budjettivaliokunnassa. Miapetra Kumpula-Natri istuu teollisuusvaliokunnassa ja on varalla perussopimus- ja vetoomusvaliokunnissa.

Perussuomalaisista Teuvo Hakkarainen on jäsenenä ympäristövaliokunnassa ja varajäsenenä maatalousvaliokunnassa. Laura Huhtasaari on jäsen perussopimusvaliokunnassa ja varalla kansainvälisen kaupan ja kansalaisvapauksien valiokunnissa.

Vihreistä Heidi Hautala on jäsenenä kansainvälisen kaupan ja ihmisoikeuksien valiokunnissa sekä varajäsenenä oikeudellisten asioiden valiokunnassa. Ville Niinistö on jäsenenä teollisuusvaliokunnassa ja varalla talous- ja ympäristövaliokunnissa.

Vasemmistoliiton Silvia Modig on jäsenenä ympäristövaliokunnassa ja varalla naisten oikeuksien valiokunnassa.

RKP:n Nils Torvalds istuu budjetti- ja ympäristövaliokunnissa sekä varalla teollisuusvaliokunnassa.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi