Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Oletko tehnyt matkustusilmoituksen? Ilmoitusten määrä laskussa ensimmäistä kertaa vuosiin: "Määrä nousee nopeasti, kun jotain tapahtuu"

Sekä vuosi 2018 että alkuvuosi 2019 ovat miinuksella aiempaan verrattuna.

Eniten matkustusilmoituksia, noin 27 000, tehtiin viime vuonna Espanjaan, joka on suomalaisten toiseksi suosituin vapaa-ajan matkakohde ulkomailla Viron jälkeen. Kuva: Risto Aalto

Matkustusilmoitusten määrän kasvu taittui viime vuonna. Vuonna 2017 niitä tehtiin ulkoministeriöön vajaasta 267 000 henkilöstä, viime vuonna enää runsaasta 241 000:stä.

Aiemmin matkustusilmoitusten määrä nousi joka vuosi ainakin vuodesta 2014 lähtien. Vuonna 2017 matkustusilmoituksissa ilmoitettuja henkilöitä oli yli 100 000 enemmän kuin vuonna 2016.

Myös alkuvuosi on edennyt laskusuunnassa: tammi–kesäkuu näyttää yhdeksän prosentin miinusta verrattuna vastaavaan ajankohtaan edellisvuonna.

– Matkustusilmoitusten määrä nousee nopeasti, kun jotain tapahtuu, sanoo avustus- ja kriisiasioiden vastuuvirkamies Tomi Väre ulkoministeriöstä.

Matkustusilmoitusten määrä on ollut kasvussa erityisesti omatoimimatkailun lisääntymisen vuoksi. Lisäksi yhä useampi matkailija lienee tietoinen matkustusilmoituksesta.

Matkailun väheneminen ei selitä

Suomalaisten vapaa-ajan matkailu ulkomailla väheni viime vuonna 8,2 miljoonaan matkaan edellisvuoden 8,5 miljoonasta. Se ei kuitenkaan selitä matkustusilmoitusten määrän laskua, sillä matkustaminen väheni eritoten Viroon, 560 000 matkalla. Sinne matkustusilmoituksia ei juuri tehdä.

Se, että Viro laski alkoholiveroaan nyt heinäkuussa, kääntänee matkustajamäärät uudelleen nousuun.

Matkustusilmoitusten määrä nousee nopeasti, kun jotain tapahtuu. Vastuuvirkamies Tomi Väre

Eniten matkustusilmoituksia, noin 27 000, tehtiin viime vuonna Espanjaan, joka on suomalaisten toiseksi suosituin vapaa-ajan matkakohde ulkomailla Viron jälkeen. Kakkosena matkustusilmoitusten määrässä oli Thaimaa (noin 20 000). Selvästi kauempana perässä seurasivat Kreikka (noin 14 000), Yhdysvallat (noin 13 000) ja Turkki (12 500).

Viime vuonna tietoja 111 kriisitilanteessa

Viime vuonna matkustusilmoituksen tehneille lähetettiin tietoja ja toimintaohjeita matkustusilmoitusjärjestelmän kautta 111 kriisitilanteessa, noin 120:ssä vuonna 2017 ja 65:ssä vuonna 2016. Kriisi- tai poikkeustilanteiksi luokitellaan esimerkiksi onnettomuudet, maanjäristykset, tsunamit, terroriteot, tulvat ja mielenosoitukset.

Vuonna 2018 kriisi- tai poikkeustilanteesta annettiin tietoja muun muassa Portugaliin, Hongkongiin, Irlantiin ja Egyptiin matkustaneille. Tällä hetkellä ulkoministeriö kehottaa välttämään ”tarpeetonta matkustamista” esimerkiksi Venezuelaan ja Haitille.

Ulkoministeriö suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä kaikille matkoille sekä silloin, kun muuttaa ulkomaille pysyvästi tai väliaikaisesti.

Vastuuvirkamies Väre muistuttaa, ettei matkustusilmoitusjärjestelmä anna eikä sieltä anneta tietoja esimerkiksi verottajalle tai Kelaan. Matkustusilmoitus ei myöskään toimi virallisena muuttoilmoituksena.

Lue myös: Vaihda Helsingin hulinat saariretkiin – valinnanvaraa on huimasti
Ulkoministeriön järjestelmä

Näin teet matkustusilmoituksen

Matkustusilmoituksen voi tehdä matkustusilmoitus.fi-sivustolla tai tekstiviestillä joko ennen matkaa tai sen aikana. Samaan ilmoitukseen voi kirjata yhden tai useamman kyseisellä matkalla olevan henkilön.

Matkustusilmoitusjärjestelmää ja -palvelua voi käyttää suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Itse tiedotteet lähetetään suomeksi ja ruotsiksi.

Kriisitilanteissa lähetettävien matkustusilmoitusjärjestelmän tiedotteissa ilmoitetaan, mitä on tapahtunut tai mahdollisesti tapahtumassa sekä yhteystiedot Suomeen. Lisäksi matkailijoita ohjataan seuraamaan paikallisviranomaisten tiedotteita ja mahdollisesti sosiaalista mediaa.

Matkustusilmoituksen tehnyt henkilö saa ulkoministeriön lähettämät tiedotteet kriisitilanteessa tekstiviestinä ja sähköpostina.

Sanna Inkinen 
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi