Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Ravustus on tarkkaa puuhaa – älä turmele jokirapukantaa ja levitä itse rapuruttoa

Laittomasta jokiravun pyynnistä ravustajalle voidaan määrätä maksettavaksi jokiravun suojeluarvo, joka on 50 euroa ravulta. LEHTIKUVA / ANNI REENPÄÄ

Suomen ravustuskausi alkaa kahden viikon päästä sunnuntaina 21. heinäkuuta puolenpäivän aikaan. Kausi jatkuu lokakuun loppuun.

Kalatalouden keskusliitto muistuttaa ravustajia desinfioimaan, kuivaamaan tai pakastamaan kaikki ravunpyyntivälineet ennen niiden siirtämistä paikasta toiseen vesistöissä. Tällä ehkäistään rapuruton leviämistä. Tauti uhkaa erittäin uhanalaista jokirapua.

– Rapuja saa sumputtaa vain siinä vesistön osassa, josta ne on pyydetty. Syötit tulisi pyytää samasta vesistöstä, jossa aiotaan ravustaa. Mikäli syötit ovat muualta, tulee ne pakastaa ennen käyttöä, neuvoo liitto tiedotteessa.

Laiton jokirapu voi tulla kalliiksi

Ravustuskaudella saaliiksi voi saada sekä kotimaista jokirapua että pohjoisamerikkalaista alkuperää olevaa täplärapua. Rapuja ei saa pyytää ennen ravustuskauden alkua.

Mikäli saa ravun rauhoitusaikana, se pitää vapauttaa välittömästi pyyntiveteen. Laittomasta jokiravun pyynnistä ravustajalle voidaan määrätä maksettavaksi jokiravun suojeluarvo, joka on 50 euroa ravulta.

Jokirapu luokiteltiin maaliskuussa erittäin uhanalaiseksi, jolloin lajille asetettiin suojeluarvo. Kalastusta ja ravustusta valvotaan tehostetusti tänä vuonna osana maa- ja metsätalousministeriön sekä Kalatalouden keskusliiton kampanjaa.

Paperit ja merrat kuntoon

Ravustukseen tarvitaan aina vesialueen omistajan lupa. Metsähallituksen rapuvesillä saa ravustaa, kun on hankkinut ravustusluvan. Lisäksi 18–64-vuotiailla ravustajilla täytyy olla maksettuna kalastonhoitomaksu.

Ravustuksessa käytettävät merrat on merkittävä kohoilla, jotka yltävät vähintään 5 senttimetrin korkeuteen veden pinnasta. Lisäksi merroissa tulee olla ravustajan nimi ja yhteystiedot sekä pyydysmerkki, jos vesialueen omistaja sellaista vaatii.

Ravustajaa kehotetaan myös täyttämään saalispalautelomake ravustuksen jälkeen. Saalispalautelomake lähetetään ravustajalle postitse ravustusluvan mukana.

- - - - - -

korjattu aiempaa uutista klo 11.52. Ravustus alkaa 21. heinäkuuta, ei 21. elokuuta.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi