Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Hallitus suitsii muuntohuumeita lailla: Vahvoja opioideja valvontaan, uusia huumausaineita listaan ja 27 psykoaktiivista pannaan

Hallitus on muuttanut asetuksia huumausaineina pidettävistä aineista ja kuluttajamarkkinoilta kielletyistä psykoaktiivisista aineista. Muutoksilla halutaan kieltää niin sanottuja muuntohuumeita, ehkäistä niiden päihdekäyttöä ja tehostaa valvontaa.

Hallitus lisää neljä voimakasta synteettistä opioidia kansainvälisesti valvottujen aineiden joukkoon. Ne muistuttavat rakenteeltaan paljon huumausaineeksi luokiteltua fentanyyliä, jota käytetään myös kipulääkkeenä.

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) mukaan aineita markkinoidaan niin, ettei tuotteen sisällöstä tai puhtaudesta ole varmuutta. Niitä saatetaan myydä myös aivan toisina aineina tai tuotteina. Siksi niiden käyttö voi aiheuttaa pahimmillaan hengenvaaran.

Seitsemän uutta huumausainetta

Hallitus lisää myös seitsemän uutta bentsodiatsepiinijohdannaista huumausaineluetteloon. Myös nämä aineet muistuttavat paljon muita jo huumausaineeksi luokiteltuja aineita.

STM:n mukaan muuntohuumemarkkinoille on tullut viime vuosina lisää erilaisia bentsodiatsepiinijohdannaisia, joita ei käytetä lääkinnällisesti.

Aineiden käyttö voi johtaa nopeasti fyysiseen ja psyykkiseen riippuvuuteen, josta voi olla hyvin vaikeaa toipua. Bentsodiatsepiineilla on keskushermostoa lamaava vaikutus, ja etenkin alkoholin tai psykoaktiivisten lääkkeiden kanssa käytettyinä ne voivat olla hengenvaarallisia.

Eivät lääkkeitä eivätkä huumausaineita

Lisäksi hallitus ottaa valvontaan uusia psykoaktiivisia aineita, jotka eivät ole lääkkeitä eivätkä huumausaineita.

Uusia aineita on yhteensä 27, ja jatkossa niiden valmistus, maahantuonti, varastointi, myynti ja luovuttaminen on kiellettyä. Aineiden hallussapidosta ja käytöstä ei kuitenkaan rangaista.

Suurin osa aineista on sellaisia, joiden päihdekäytöstä on havaintoja Euroopassa. Aineilla ei ole muuta käyttöä.

Ministeriön tiedotteessa myönnetään, että aineiden kieltäminen ei estä niiden käyttöä kokonaan. Kiellolla kuitenkin pyritään estämään muuntohuumeiden leviämistä uusille käyttäjille, erityisesti nuorille. Ministeriön mukaan kielto myös parantaa huumevalvontaa.

Muutokset tulevat voimaan 5. elokuuta.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi