Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Isis-perheiden omaiset HS:ssä: Olemme valmiita maksamaan sukulaistemme matkat Suomeen

Al-Holin leirillä Syyriassa on kymmeniätuhansia ihmisiä. LEHTIKUVA/AFP

Syyrian al-Holin leirillä elävien suomalaisten naisten ja lasten omaiset arvostelevat Suomen hallitusta Helsingin Sanomiin kirjoittamassaan mielipidekirjoituksessa.

Nimettömänä pysyvien omaisten mukaan Isisin kalifaattiin liittyneet naiset houkuteltiin lähtemään Syyriaan "monenlaisilla menetelmillä". Heidän mukaansa lähtijät eivät tienneet, millainen totalitaristinen järjestelmä perillä odotti.

– Motiiveja on ollut monenlaisia: esimerkkeinä hädänalaisten auttaminen tai eläminen valtiossa, jossa muslimit eivät kohtaa uskonnon vuoksi ennakkoluuloja ja syrjintää, omaiset kirjoittavat.

Isis-leirillä on Ylen haastattelemien naisten mukaan 11 aikuista suomalaista naista ja 33 lasta. Suojelupoliisi ei ole kertonut julkisuuteen tietoja leirillä olevien suomalaisten määrästä.

Suomessa on käyty keskustelua siitä, pitäisikö Suomen evakuoida kansalaisensa leiriltä tai tarjota heille konsulinkyytejä kotiin. Pääministeri Antti Rinteen (sd.) mukaan Suomi ei suunnittele Isis-perheiden evakuointia.

Omaiset kertovat kirjoituksessaan, että he ovat olleet koko ajan valmiita maksamaan sukulaistensa matkat pois alueelta, mutta leiriltä poistuminen ei ole mahdollista ilman Suomen viranomaisten apua.

Omaisten mukaan he ovat pyytäneet apua useilta eri tahoilta, muun muassa presidentiltä, lastensuojelulta ja ulkoministeriltä. He ovat tehneet asiasta myös kantelun oikeuskanslerille.

Omaiset sanovat myös, että leirillä olleiden teot pitäisi tutkia yksilöllisesti oikeusvaltion periaatteiden mukaisesti, ja se onnistuisi parhaiten Suomessa.

Isisin kalifaatti julistettiin kukistetuksi tämän vuoden maaliskuussa, ja siitä asti naiset ja lapset ovat olleet suljettuina Itä-Syyriassa sijaitsevalle al-Holin leirille. Leirillä on noin 74 000 ihmistä. Leireillä Syyriassa, Irakissa ja Libyassa pidetään ihmisiä, jotka ovat lähtöisin äärijärjestö Isisin aiemmin hallitsemilta alueilta.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi