Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Vaalivalitusten kirjoa: Tarkistuslaskennassa paikkansa menettänyt vaatii uutta ääntenlaskentaa – 300 kilometriä Ranskassa äänestämään matkustanut suomalainen koki pettymyksen

Tämän kevään eduskuntavaaleista tehtiin hallinto-oikeuksiin kaksi valitusta. Kuva: Anton Soinne

Viime kevään eduskuntavaaleista jätettiin hallinto-oikeuksiin kaksi valitusta. Kevään eurovaaleista valituksia ei ole jätetty.

Eduskuntavaaleista valitus jätettiin Itä-Suomen ja Hämeenlinnan hallinto-oikeuksiin.

Itä-Suomen hallinto-oikeudessa on parhaillaan vireillä varkautelaisen, vaaleissa ehdokkaana olleen Timo Suhosen (sd.) valitus.

Suhonen oli vielä vaali-iltana nousemassa eduskuntaan Savo-Karjalan vaalipiiristä. Tarkistuslaskennassa vaalisunnuntaita seuraavana tiistaina hänen ohitseen kuitenkin nousi 36 äänellä kuopiolainen Tuula Väätäinen (sd.).

Alkuperäinen tulos johtui äänestyspaikalla tehdyistä virheistä tuloksen tallentamisessa sekä merkintävirheistä vaalilautakunnan pöytäkirjassa.

Suhonen vaatii vaalipiirilautakunnan päätöksen kumoamista ja äänten laskemista uudelleen. Hänen mukaansa lautakunta ei ole noudattanut vaalilain mukaista suurta huolellisuutta.

Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen valittaneen henkilön mukaan Keski-Suomen vaalipiirilautakunta ei ollut toimittanut vaalien ehdokaslistojen yhdistelmiä yleisön saataville, koska niitä ei ollut nähtävissä vaalipiirilautakunnan käyntiosoitteessa.

Hallinto-oikeus ei tutkinut valitusta, koska viranomaisia koskeva hallintokantelu tehdään eduskunnan oikeusasiamiehelle tai oikeuskanslerille.

Asiassa on vireillä jatkovalitus korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Oikeuskanslerille seitsemän kantelua

Oikeuskanslerinvirasto sai eduskuntavaaleihin liittyen kaikkiaan seitsemän kantelua. Kanteluista on tällä hetkellä ratkaistu kaksi.

Toinen ratkaistuista valituksista koski muun muassa Yleisradion vaaliohjelmista vastaavia henkilöitä ja toinen vaalivirkailijan menettelyä. Kumpikaan kantelu ei johda toimenpiteisiin.

Vireillä olevien kanteluiden aiheina ovat muun muassa ammattiliittojen tukien vaikutus vaaleihin sekä tapaus, jossa päihtyneeltä evättiin pääsy äänestämään.

Uutissuomalainen ei saanut eduskunnan oikeusasiamiehen toimistosta tietoa heille tulleista vaalikanteluista.

Oikeusasiamiehen sivujen mukaan kesäkuussa ratkaistiin tapaus, jossa kantelija oli matkustanut 300 kilometriä ennakkoäänestyspaikalle Suomen Ranskan konsulaattiin Toulouseen. Konsulaatti oli tuolloin kuitenkin kiinni.

Kantelijan mukaan ovella oli muitakin äänestämään odottaneita.

Konsulaatin mukaan äänestysaikaa oli muutettu niin sanottujen keltaliivien mielenosoitusten vuoksi. Muutos oli ilmoitettu oikeusministeriön vaalit-sivustolla sekä konsulaatin sivuilla.

Oikeusasiamiehen mukaan kantelu ei johda toimenpiteisiin. Hänen mukaansa oikeusministeriön olisi kuitenkin lisättävä äänestysilmoituskorttiin maininta, että ulkomailla sijaitsevien äänestyspaikkojen äänestysajat olisi syytä tarkistaa ministeriön sivuilta.

Antti Launonen 
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi