Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Kevyt hikiliikunta suojaa tappavimmalta aivoverenkiertohäiriöltä

Puolen tunnin reipas kävely tai pyöräilylenkki neljästi viikossa ehkäisee sairastumista. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Tuore suomalaistutkimus osoittaa, että puoli tuntia kevyttä hikiliikuntaa neljänä päivänä viikossa laskee tappavimman aivoverenkiertohäiriön riskiä noin 20 prosenttia.

Lukinkalvonalainen verenvuoto (SAV) on tappavin aivoverenkiertohäiriöistä. Siihen sairastuneista jopa puolet kuolee kuukauden kuluessa.

Kevyeksi hikiliikunnaksi lasketaan esimerkiksi puolen tunnin kävely- tai pyöräilylenkki.

Scientific Reports -tiedelehdessä julkaistu suomalainen seurantatutkimus selvitti noin 70 000 suomalaisesta koostuvan Finriski-aineiston avulla liikunnan vaikutusta SAV-riskiin. Tutkimustulosten mukaan jo puoli tuntia kevyttä liikuntaa viikossa laskee SAV-riskiä noin viidellä prosentilla, ja hyöty kasvaa samassa suhteessa lisääntyneen liikunnan kanssa. Hyödyn voi saavuttaa esimerkiksi liikkumalla työmatkat kävellen tai pyörällä.

– Sinällään löydös ei ole yllättävä, koska liikunnan tiedetään olevan hyväksi myös monen muun sydän- ja verisuonitaudin ehkäisyssä. Hyödyn suuruus ja laaja-alaisuus eri ihmisjoukoilla oli kuitenkin positiivinen yllätys, kertoo lääkäri Joni Lindbohm Helsingin yliopiston julkaisemassa tiedotteessa.

Tupakointi edelleen merkittävin riski

Tiedotteen mukaan aikaisemmin tupakoinnin ja korkean verenpaineen on todettu nostavan riskiä sairastua SAV-vuotoon, mutta liikunnan vaikutuksista on ollut vain vähän tutkimusnäyttöä.

Suhteessa muihin SAV:n riskitekijöihin, tupakointiin ja korkeaan verenpaineeseen, lisääntyneen liikunnan vaikutus on niin ikään tutkimuksen mukaan suotuisa. Etenkin tupakoitsijoilla liikunta laskee riskiä jopa noin kaksi kertaa enemmän kuin muulla väestöllä.

– Täytyy kuitenkin muistaa, että tupakointi on edelleen SAV:n tärkein riskitekijä, Lindbohm mainitsee.

Tutkijoiden mukaan tärkeintä SAV-riskin minimoimiseksi on lopettaa tupakointi, hoitaa verenpaineensa kohdalleen ja liikkua säännöllisesti.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi