Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Tiedusteluvalvontavaliokunnan kokoonpano julki, puheenjohtajaksi nouseva Mika Kari: Työtä ei ole tarvetta erikseen mystifioida

Valiokunnan puheenjohtajana tulee toimimaan Mika Kari. Eduskunta valitsee valiokunnan jäsenet virallisesti vaalissa huomenna. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Eduskunnan uuden tiedusteluvalvontavaliokunnan jäseniksi ehdotettavien kansanedustajien nimet on julkaistu.

Valiokunta on saamassa naisenemmistön. Siihen ovat tulossa kansanedustajat Mika Kari (sd.), Tarja Filatov (sd.), Veronica Rehn-Kivi (r.), Riikka Slunga-Poutsalo (ps.), Mari Rantanen (ps.), Sofia Vikman (kok.), Pauli Kiuru (kok.), Antti Kurvinen (kesk.), Päivi Räsänen (kd.), Heli Järvinen (vihr.) ja Markus Mustajärvi (vas.).

Varajäseniksi esitetään Antti Lindtmania (sd.) ja Hanna-Leena Mattilaa (kesk.)

Valiokunnan puheenjohtajaksi nousee Kari, joka on kolmannen kauden demariedustaja Hämeen vaalipiiristä. Eduskunta valitsee valiokunnan jäsenet virallisesti keskiviikkona.

Ei ylimääräistä salaperäisyyttä

Tiedusteluvalvontavaliokunta toimii siviili- ja sotilastiedustelun ja suojelupoliisin parlamentaarisena valvojana. Valiokunta arvioi tiedustelutoiminnan painopisteitä, tarkoituksenmukaisuutta ja tehokkuutta. Sen perustaminen kytkeytyy uusiin tiedustelulakeihin.

Puheenjohtajaksi tuleva Kari sanoi STT:lle, ettei valiokunnan työtä ole tarvetta erikseen mystifioida. Se on toimielin, jolla on omat lakisääteiset tehtävänsä. Valiokunta ei tee tiedustelutyötä tai käy läpi salaisia rekistereitä, hän summasi.

Työn käytännön järjestelyt muotoutuvat, kun valiokunta aloittaa varsinaisen työnsä ja alkaa toteuttaa laissa määriteltyjä tehtäviään.

– Tällä valiokunnalla ei ole esihistoriaa. Käytännössä valiokunta luo omat työskentelemenetelmänsä, Kari sanoi.

Selvää on, että toukokuussa työnsä aloittanut tiedusteluvalvontavaltuutettu Kimmo Hakonen on keskeinen yhteistyökumppani.

– Kansanedustajilla ole eikä tule olla pääsyä arkaluontoiseen tiedustelumateriaaliin. Tiedusteluvalvontavaltuutettu toimii valiokunnan silminä ja korvina, Kari sanoi.

Tiedusteluvalvontavaltuutettu ja muut laillisuusvalvojat ovat oikea osoite, jos kansalaisilla on esimerkiksi suojelupoliisin työstä jotakin selvitettävää.

Jäsenten taustoja tutki tietosuojavaltuutettu

Lainsäädäntövaiheessa keskustelua herätti valiokunnan jäsenien taustojen tarkastus. Tarkistusta pidettiin tarpeellisena, sillä valiokunnan jäsenet ovat tekemisissä tiedustelusta kertyvän salaisen tiedon kanssa.

Tarkastusta ei kuitenkaan haluttu antaa suojelupoliisin tehtäväksi, sillä valiokunnan tehtävänä on valvoa myös sen toimintaa. Lopulta päädyttiin ratkaisuun, jossa tietosuojavaltuutettu tarkastaa valiokunnan jäseneksi haluavien edustajien tiedot suojelupoliisin rekisteristä ennen nimitystä valiokuntaan.

Suojelupoliisin tuominen parlamentaarisen valvonnan alaiseksi on ollut SDP:llä tavoitteena jo vuosien ajan. Kari arveli, että tavoitteen toteutuminen otti ratkaisevan askeleen eteenpäin, kun oikeuskansleri tiedustelulakien käsittelyn yhteydessä totesi omassa lausunnossaan, että parlamentaarisen valvonnan tulisi koskea myös suojelupoliisia kokonaisuudessaan.

– Sen jälkeen kaikki jakoivat sen näkemyksen, Kari sanoi.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Kotimaa

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi