Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Terveydentilaan perustuvasta syrjinnästä tulee työsuojeluviranomaiselle eniten valvontapyyntöjä

Osa valvontapyynnöistä liittyi tilanteisiin, joissa työnantaja oli päättänyt palvelussuhteen ja työntekijä epäili tämän johtuvan sairauspoissaoloista. LEHTIKUVA / Antti Aimo-Koivisto

Viime vuonna työsuojeluviranomainen teki noin 1 250 tarkastusta. Niistä noin 300:ssa havaittiin työnantajan laiminlyöneen yhdenvertaisuuslain noudattamista.

Työsuojeluviranomainen sai yhteensä noin 500 työsyrjintää koskevaa yhteydenottoa vuonna 2018, niistä suurin piirtein 200 syrjintään liittyviä valvontapyyntöjä. Yleisin valvontapyynnön syy – noin kolmannes kaikista – oli kokemus terveydentilaan perustuvasta syrjinnästä. Suurin osa näistä koski tilanteita, joissa työnantaja oli päättänyt palvelussuhteen ja työntekijä epäili tämän johtuvan sairauspoissaoloista.

Uskontoon ja seksuaaliseen suuntautumiseen liittyen tehtiin vain yksittäisiä valvontapyyntöjä.

Syrjintään liittyvien valvontapyyntöjen perusteella tehtiin 157 tarkastusta. Näistä noin kolmanneksessa työnantaja oli toiminut syrjinnän kiellon vastaisesti.

Ylitarkastaja Jenny Rintala Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelta kannustaa työsyrjintää kokeneita olemaan yhteydessä.

– Meille voi soittaa anonyymisti, ja emme ryhdy valvontatoimenpiteisiin ilman syrjintää kokeneen kirjallista suostumusta, hän sanoo tiedotteessa.

Työpaikkailmoituksessa syrjintä liittyi alkuperään, kieleen tai kansalaisuuteen

Työsuojeluviranomainen valvoo työsyrjintää myös ilman valvontapyyntöjä, erityisesti ulkomaisen työvoiman osalta. Siinä havaittiin syrjintää palkanmaksussa tai muissa vähimmäisehdoissa lähes 60 tarkastuksella, eniten rakennusalalla sekä majoitus- ja ravitsemisalalla.

Valvonnassa havaittiin myös 17 syrjivää työpaikkailmoitusta. Useimmiten syrjintä liittyi alkuperään, kieleen tai kansalaisuuteen.

Viranomainen teki 21 tapauksessa esitutkintailmoituksen epäillystä työsyrjintärikoksesta.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi