Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Keskikesän juhlinta käynnistyy tänään – järvivedet kautta maan tavanomaista lämpimämpiä

Kokon poltto monin paikoin voi jäädä tältä juhannukselta väliin, sillä Ilmatieteen laitos varoittaa metsäpalovaarasta maan etelä- ja keskiosissa. Viime vuonna juhannuskokko roihusi Helsingin Seurasaaressa. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Keskikesän juhlan vietto alkaa tänään juhannusaattona. Suomalaiset ovat perinteisesti suunnanneet juhannuksen viettoon maaseudulle, mökeille ja vesien ääreen. Juhannusperinteisiin kuuluvat kokon polttaminen, saunominen ja juhannustaiat.

Kokon poltto monin paikoin voi kuitenkin jäädä tältä juhannukselta väliin, sillä Ilmatieteen laitos varoittaa metsäpalovaarasta maan etelä- ja keskiosissa.

Suomen liput nostetaan salkoon alkuillalla kuudelta, ja liputus jatkuu läpi yön juhannuslauantaina iltayhdeksään saakka.

Vesistöjen äärellä juhannusta viettäville tarjoiltiin aiemmin viikolla hyviä uutisia. Suomen ympäristökeskus kertoi, että pintavedet olivat ajankohtaan nähden tavanomaista lämpimämpiä lähes kaikilla havaintopaikoilla. Etelä- ja Keski-Suomessa pintavedet ovat 0,5–4 astetta ajankohdan keskimääräistä lämpimämpiä, ja parhaillaan pintavesi on jopa 20-asteista.

Menojalan vipattaessa järjestetään juhannuksena myös useita festivaaleja, kuten Tahko Juhannus, Himos Juhannus ja Raumanmeren juhannus.

Aatoksi luvassa hellettä ja ukkosta, maanteillä voi olla vielä päivällä vilkasta

Juhannuksen menoliikenteen odotetaan jälleen vilkastuvan tänään puolenpäivän aikaan. Tieliikennekeskuksen mukaan ruuhkaisin aika kestää arviolta muutaman tunnin iltapäivään asti, mutta maanteillä on todennäköisesti jo eilistä rauhallisempaa.

Eilen iltapäivällä ja alkuillasta sattui liikennettä ruuhkauttavia kolareita eri puolella Suomea.

Juhannusaatosta on tulossa varsin lämmin maan etelä- ja keskiosissa, ja lämpötila kohoaa ylimmillään 22–28 lämpöasteeseen. Iltapäivällä luvassa on myös ukkosia.

Lapissa on pilvisempää ja sadekuuroja. Päivän ylin lämpötila on kahdeksan ja 18 asteen välillä.

Juhannus tuo muutoksia aikatauluihin

Juhannus aiheuttaa muutoksia kauppojen aukioloihin ja julkisen liikenteen aikatauluihin. K- ja S-ryhmän kaupat ovat pääosin auki, mutta poikkeuksien varalta aikataulut on syytä tarkistaa kauppojen verkkosivuilta. Alkot sulkevat ovensa tänään kello 12 ja pysyvät lauantaina suljettuna.

Kaukojunaliikenteessä junat kulkevat tänään lauantain aikataulujen mukaan. Juhannuspäivänä liikennöidään aamupäivällä sunnuntaiaikatauluilla ja iltapäivällä tavanomaisten lauantain aikataulujen mukaan.

Alasti viljapellossa

Aikanaan juhannusta vietettiin säänjumalan Ukon juhlana sadon ja hedelmällisyyden varmistamiseksi. Juhannuksena tarkkailtiin enteitä karjan ja sadon menestymisestä ja naimisiin pääsystä.

Monet juhannustaiat liittyvät juuri rakkauteen. Esimerkiksi seitsemän kukkaa tyynynsä alle keränneen uskottiin näkevän tulevan puolisonsa unessa. Viljapellossa alasti kieriskelyn piti varmistaa se, että sulhanen ilmestyy loppuvuoden aikana.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi