Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Lahtelaiset unohtivat katkerat tappiot sekunneissa – ”Poika saunoo varmasti”

Kuva: Juha-Pekka Huotari / Lahden kaupunki

Kaupungin edustajat olivat Euroopan vihreä pääkaupunki -tittelin varmistuttua helpottuneita ja iloisia. Ympäristöjohtaja Saara Vauramo muisti edeltäjäänsä Kari Porraa. ”Tämän voiton siemen on kylvetty jo kauan sitten.”

Lahtelaisdelegaatiossa repesi torstai-iltana valtaisa riemu, kun EU:n ympäristökomissaari Karmenu Vella julisti Euroopan vihreän pääkaupungin vuodelle 2021. Voitto ei luisunut Ranskaan, vaikka finaalissa oli vastassa kaksi sikäläistä kaupunkia: Lille ja Strasbourg. Palkintorahaa Lahti saa voiton myötä 350 000 euroa.

Lahden pitkä ja määrätietoinen työ tittelin eteen sai lopulta palkinnon. Kaksi karvasta finaalitappiota pyyhkiytyivät hetkessä pois voittajien mielistä.

- Menneillä tappioilla ei ole mitään väliä. Nyt juhlitaan. Poika saunoo varmasti, kaupunginjohtaja Pekka Timonen kommentoi ja tuuletti rajusti.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Milla Bruneau (kok.) halusi kiittää voiton hetkellä erityisesti kaupungin pitkäjänteistä työtä tehnyttä viranhaltijakoneistoa.

- Tästä voitosta kiitos kuuluu ihan jokaiselle lahtelaiselle. Viranhaltijat, poliitikot ja kaupunkilaiset ovat yhdessä tehneet tämän mahdolliseksi.

Kuva: Euroopan komissio

Ympäristöjohtaja Saara Vauramolla on ollut merkittävä rooli pääkaupunkitittelin metsästyksessä. Vauramon mukaan titteli ei ole merkittävä vain Lahdelle, vaan koko Suomelle ja Euroopalle. Lahden osaaminen ympäristöasioissa on huipputasoa globaalistikin katsottuna.

Voiko ympäristöjohtaja saada parempaa palkintoa työstään?

- Nyt en ainakaan keksi, mikä voisi olla parempaa. Haluan kuitenkin korostaa, että tämän voiton siemen on kylvetty jo kauan ennen kuin minä tulin tähän tehtävään. Tämä on koko yhteisön pitkän ja määrätietoisen työn voitto.

Erityiskiitokset hän lähetti edeltäjälleen Kari Porralle pitkäjänteisestä työstä ja rohkeasta edelläkävijyydestä.

Lahti on järjestyksessään 12. Euroopan vihreä pääkaupunki ja samalla ensimmäinen suomalainen vihreä pääkaupunki. Tänä vuonna titteliä kantaa Oslo ja ensi vuonna on Portugalin pääkaupungin Lissabonin vuoro. Lahti on kilpailun historian pienin, itäisin ja pohjoisin kaupunki.

Lahden voitolle on kaupunginjohtaja Timosen mielestä yksinkertainen selitys.

- Tekisi mieli sanoa, että Lahti on paras.  Olemme ansainneet tämän tittelin kovalla työllä. Lahti on oikeasti koko Euroopan paras jossain asiassa. Se on mahtava juttu!

Vastikään kaupunginhallituksen johtoon noussut Sirkku Hildén oli miltei mykistynyt voiton hetkellä.

- Tämä on aivan mahtavaa! Lahti todella ansaitsi tämän voiton. Nyt oikeasti paras voitti, eikä politikoinnille ollut valinnassa sijaan. En uskaltanut toivoa näin mahtavaa alkua puheenjohtajakaudelleni. Kiitos kaikille tämän voiton mahdollistaneille tahoille.

­- Tämä on voitto paitsi Lahdelle, myös koko Suomelle ja Päijät-Hämeelle, sanoi puolestaan kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Juha Rostedt (kok.).

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi