Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Uimavedet tavanomaista lämpimämpiä – juhannuksen jälkeen vedet voivat viilentyä

Lähellä rantoja meriveden lämpö oli torstaina esimerkiksi Suomenlinnassa liki 15 ja Kemiön saaren luona liki 16 astetta. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Uimavedet ovat hieman tavanomaista lämpimämpiä juhannusviikolla. Suomen ympäristökeskus (Syke) ilmoittaa, että ajankohtaan nähden keskimääräinen pintaveden lämpö ylittyi lähes kaikilla sisävesien havaintopaikoilla.

Viime päivien lämmin jakso on kohottanut vesistöjen pintaveden lämpötilaa.

Etelä- ja Keski-Suomessa pintavedet ovat 0,5–4 astetta ajankohdan keskimääräistä lämpimämpiä. Pohjois-Suomessa vaihtelu on suurempaa: useimmat vesistöt ovat 1–5 astetta lämpimämpiä kuin tavanomaisesti tähän aikaan.

Keskiviikkona pintalämpötilat vaihtelivat Etelä- ja Keski-Suomen havaintopaikoilla 16 ja 20 asteen välillä. Pohjois-Suomessa sekä Kainuussa uimavesien lämpö oli 11 ja 20 asteen välillä. Kilpisjärveltä jäät lähtivät viimeisimpänä, ja siellä järven pintalämpötila oli noin 6 astetta.

Uimavesien lämpö saattaa olla juhannuksena hieman keskiviikon lukuja korkeampi, sillä aurinkoisen ja lämpimän sään ennustettiin jatkuvan juhannukseen saakka.

Ennusteiden mukaan pintavedet saattavat hieman viilentyä juhannuksen jälkeen.

Sisävesien pintalämpötiloissa ovat Syken mukaan näkyneet alkukesän ajoin viileä ja tuulinen sää sekä toisaalta hellejaksot.

Merivesi kylmempää

Merialueilla rantavesien lämpö osuu yleensä avomeren lämpötilojen ja rannikkoalueen sisävesien lämmön väliin, kertoo päivystävä meteorologi Eerik Saarikalle Ilmatieteen laitokselta. Tuntuvasti meriveden lämpötilaan uimarannoilla vaikuttaa hänen mukaansa se, onko ranta matala vai ei.

Lähellä rantoja meriveden lämpö oli torstaina esimerkiksi Suomenlinnassa liki 15 ja Kemiön saaren luona liki 16 astetta. Pohjanlahdella aaltopoiju mittasi avomerellä hieman alle 10 asteen lämmön.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi