Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Raju muutos poliisikoulutukseen ensi vuonna – Syy löytyy hallitusohjelmasta

Poliisikoulutuksen aloituspaikkamäärä on pysynyt viime vuodet neljässäsadassa. Kuva: Johanna Erjonsalo

Poliisiammattikorkeakoulu vähentää poliisikoulutuksen aloituspaikkoja ensi vuonna rajusti.

Poliisiammattikorkeakoulun rehtori Kimmo Himberg arvioi, että ensi vuoden koulutuspaikkojen määrä laskee jopa alle kolmensadan. Sellaisena määrä ei ole ollut vuoden 2014 jälkeen.

Vielä tänä vuonna poliisikoulutukseen otetaan 400 opiskelijaa. Aloituspaikkojen määrä on ollut sama myös kahtena edellisvuonna.

– Ensi vuoden aloituspaikkojen määrää kartoitetaan parhaillaan ja annamme oman arviomme Poliisihallitukselle ensi viikolla, Himberg toteaa. Koulutuspaikkojen määrän päättää lopullisesti Poliisihallitus.

Syynä aloituspaikkojen vähentämiseen on Antti Rinteen (sd.) hallituksen kirjaus, jonka mukaan poliisien määrä nostetaan vaalikauden aikana 7 500:aan. Poliisien tämänhetkinen vahvuus on noin 7 300.

– Julkisuudessa on puhuttu kolmensadan poliisin lisäyksestä, mutta todellisuudessa määrä on siis pienempi, Himberg sanoo.

Poliisihallitus esitti poliisien määrä kasvattamista 7 850:een seuraavan neljän vuoden aikana. Tällaiseen määrään myös varauduttiin poliisikoulutuksessa.

– Tuo korkeampi määrä sai laajaa poliittista kannatusta, ja aloituspaikoilla ennakoimme tuota määrää. Nyt joudumme sopeuttamaan paikkamäärän tähän hallitusohjelman kirjaukseen. Tarkoitus ei ole kouluttaa poliiseja työttömiksi.

Himbergin mukaan poliisilla on viime vuodesta lähtien ollut rekrytointivaikeuksia lähes kaikissa poliisilaitoksissa. Tämä johtuu takavuosien koulutuksen pienistä aloituspaikkamääristä.

– Aloituspaikkojen vähentäminen taas johtui uhasta, että poliisien määrää vähennettäisiin. Onneksi tuo ei toteutunut, Himberg sanoo.

Hänen mukaansa työvoimapula poliisissa korjaantuu tämän vuoden aikana.

Tänä vuonna poliisikoulutukseen on ollut ennätyksellinen kiinnostus. Hakijoita on ollut yli 5 000.

Lisäys on suuri, sillä viime vuosina hakijamäärä on ollut noin 4 000.

Viime vuonna kaikki 400 aloituspaikkaa saatiin täytettyä. Sen sijaan vuodesta 2014 lähtien neljänä vuonna peräkkäin hyväksyttyjä on ollut vähemmän kuin aloituspaikkoja.

Vuonna 2015 hyväksyttyjä oli vain 210, kun aloituspaikkoja oli 320. Syynä on se, ettei tarpeeksi moni hakija läpäissyt pääsykokeiden kaikkia osuuksia.

Pääsykokeessa testataan hakijan fyysisiä ja kirjallisia taitoja sekä soveltuvuutta. Kimmo Himbergin mukaan mikään pääsykokeiden osa ei erityisesti koitunut kompastuskiveksi.

– Ja osa hakijoista tulee vain kokeilemaan kepillä jäätä.

Valintakoe oli viime vuonna samanlainen kuin aiemminkin. Sen sijaan Himberg uskoo, että viime vuonna alalle hakeutui enemmän nimenomaan poliisikoulutukseen sopivia hakijoita.

– Ja yksi tärkeä tekijä on, että kokonaisuudessaan hakijamäärä on noussut.

Antti Launonen 
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi