Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Nyt sitä saa: Mansikkasesonki on alkamassa

Suomalaisten suosituin mansikkalajike on edelleen polka. LEHTIKUVA / LAURA UKKONEN

Kotimaisen avomaan mansikan pääsatokausi on alkamassa, ja mansikkaa poimitaan nyt eteläisessä Suomessa, kertoi Hedelmän- ja marjanviljelijäin liitto tiistaina.

Juhannusviikon edetessä mansikkaa kypsyy hyvin myös maan keskiosissa, Pohjanmaalla ja Itä-Suomessa. Sen sijaan Pohjois-Suomessa pääsatokauden alkua täytyy vielä odottaa.

Liiton toiminnanjohtaja Miika Ilomäki kertoo, että alkukevät oli lämmin, minkä ansiosta avomaalta saadaan jo mansikkaa.

– Tiedämme, että esimerkiksi Pohjanmaalla ja Itä-Suomessa on jo hyvin marjaa saatavilla, Ilomäki sanoi STT:lle maanantaina.

Helsingin Kauppatorilla mansikoiden hinta oli tiistaina 6–8 euroa litralta. Torimyyjä Kati Lindqvist kertoi, että sesonki on vielä aivan alussa, ja esimerkiksi polka-lajikkeen mansikat saapuivat myyntiin vasta maanantaina. Lindqvistin kojulle marjat tulevat Varsinais-Suomen Sauvosta ja Paimiosta.

Viiden kilon mansikkalaatikolla oli hintaa 70 euroa. Lindqvist tosin kertoi, ettei laatikoita ollut myyty vielä ainuttakaan tänä kesänä.

Kauppatorilla myyjät ennakoivat hintojen laskevan, kun sesonki etenee.

STT kysyi myös Tampereen ja Kuopion hinnoista paikallisilta torivalvojilta. Tampereen Tammelantorilla mansikkalitran hinta oli tiistaina kuusi euroa, ja viiden kilon laatikko maksoi 38 euroa.

Kuopion torilla hinta oli 6–7 euroa litralta. Laatikoita ei ollut vielä myynnissä.

Hedelmän- ja marjanviljelijäin liiton Ilomäen mukaan mansikoiden laatu on tänä vuonna hyvä, koska olosuhteet ovat olleet lämmön ja sateiden puolesta otolliset.

Suosituin mansikkalajike on edelleen polka, mutta useita muitakin lajikkeita on viljelyksessä. Ilomäki neuvoo ostajaa kysymään paikalliselta tuottajalta, mitä lajiketta hän suosittelee.

– Siihen vaikuttavat paljon kasvupaikka, maaperä ja muut kasvuolosuhteet. Yleensä viljelijältä saa parhaimman tiedon lajikkeesta.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi