Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Paimion parantolan omistajaksi tulossa säätiö, valtio lähdössä mukaan tietyin ehdoin

Alvar ja Aino Aallon suunnittelemaa parantolaa pidetään funktionalismin merkkirakennuksena. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Arkkitehtien Alvar ja Aino Aallon suunnitteleman Paimion parantolan omistajaksi esitetään säätiötä. Sen tärkeimpänä tehtävänä olisi varmistaa kiinteistön kunnon säilyminen, esitetään opetus- ja kulttuuriministeriön ja ympäristöministeriön teettämässä selvityksessä.

Säätiössä olisivat mukana valtio, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri, Alvar Aalto -säätiö ja Paimion kaupunki. Parantolan tuleva hallinnointi oli esillä tiistaina hallituksen lisätalousarvioneuvottelussa.

Selvityksessä esitetään, että sairaanhoitopiiri antaisi säätiölle parantolakiinteistön irtaimistoineen korvauksetta. Valtio luovuttaisi säätiön peruspääomaksi puoli miljoonaa euroa ja sitoutuisi enintään 2,5 miljoonan euron hallinto-, suunnittelu- ja korjauskustannuksiin neljän seuraavan vuoden aikana.

Alvar Aalto -säätiö ja Paimion kaupunki luovuttaisivat puolestaan perustettavan säätiön peruspääomaksi molemmat vähintään 30 000 euroa. Nämä ovat reunaehtoina valtion osallistumiselle.

Edellytykset kulttuuri- ja hyvinvointimatkailulle

Parantolassa on mahdollisuuksia kulttuuri- ja hyvinvointimatkailulle. Selvityksen mukaan paras mahdollisuus liiketoiminnalle olisi monikäyttömalli, jossa tiloja hyödyntäisi usea terveyden ja hyvinvoinnin alan toimija. Tärkeää olisi myös muodostaa kansainvälisiä yhteistyöverkostoja.

Tiede- ja kulttuuriministeri Annikka Saarikko (kesk.) oli tammikuussa perhe- ja peruspalveluministerinä käynnistämässä nyt valmistunutta selvitystä.

– Olen iloinen, että voin tiede- ja kulttuuriministerinä yhdessä ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkosen kanssa olla edistämässä Paimion parantolan tulevaisuuden turvaamista, Saarikko sanoo tiedotteessa.

– Paimion parantolan tulevaisuuden turvaaminen on tärkeää rakennuksen merkittävän kulttuurihistoriallisen arvon vuoksi. Selvitys tarjoaa hyvän pohjan tälle työlle, sanoo puolestaan ministeri Krista Mikkonen (vihr.) tiedotteessa.

Selvityksen tekivät varatuomari Heikki Alanen ja diplomi-insinööri Olavi Hiekka.

Siivitti Aallot kansainväliseen tietoisuuteen

Varsinaissuomalainen Paimion parantola on arkkitehtien Alvar ja Aino Aallon kansainvälisesti tunnetuimpia rakennuksia. Se rakennettiin vuosina 1929–1933 ja toimi 1960-luvulle asti tuberkuloosiparantolana.

Vuosina 1974–1979 sairaalassa tehtiin muutostöitä, ja se muuttui yleissairaalaksi.

Parantola on suojeltu rakennussuojelulailla. Rakennus on ollut Unescon maailmaperintökohteiden aieluettelossa vuodesta 2004.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri lopetti toimintansa parantolassa vuonna 2015 ja käynnisti kohteen myynnin kesäkuussa 2018.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi