Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Valio yritti sulkea kilpailijat maitomarkkinoilta polkuhinnoittelulla – määrättiin maksamaan miljoonakorvaukset kahdelle pienmeijerille

Oikeus katsoi, että Valion polkuhinnoittelun tarkoituksena oli aiheuttaa tappioita ja vahinkoja kilpailijoille. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Elintarvikeyhtiö Valio määrättiin Helsingin käräjäoikeudessa maksamaan miljoonakorvaukset kahdelle pienmeijeriosuuskunnalle. Helsingin käräjäoikeus päätti, että Valion on korvattava suonenjokelaiselle Osuuskunta Maitomaalle 4,5 miljoonaa euroa ja pohjalaiselle osuuskuntameijeri Maitokolmiolle 3,5 miljoonaa euroa.

Lisäksi Valio määrättiin maksamaan korvaussummista korot keväästä 2013 alkaen. Oikeus päätyi merkittävästi pienempiin korvauksiin kuin mitä meijerit olivat vaatineet.

Valio laski perusmaitojen hintoja keväällä 2010 korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) mukaan tarkoituksenaan syrjäyttää markkinoilta ainakin kovin kilpailija, ruotsalais-tanskalainen maitojätti Arla .

Perusmaitoja ovat rasvaton maito, niin sanottu ykkösmaito, kevytmaito ja täysmaito. Meijerit myyvät perusmaitoja vähittäiskaupalle, ravintoloille ja julkiselle sektorille.

Arla vaati Valiolta alun perin 58 miljoonan euron korvauksia, mutta yhtiöt sopivat kiistan viime syksynä.

KHO määräsi Valion maksamaan jo 70 miljoonan euron seuraamusmaksun. KHO totesi, että lähes kolme vuotta kestäneen hinnoittelun taustalla oli yhtiön ylimmän johdon suunnittelema ja toteuttama strategia ja tarkoituksena oli myöhemmin nostaa hintoja.

Valion tarkoituksena oli ollut aiheuttaa tappioita ja vahinkoja kilpailijoille, missä se käräjäoikeuden mukaan myös onnistui. Valion polkuhinnoittelu aiheutti merkittävää vahinkoa myös pienmeijereille.

Korvaukset tuomittiin varovaisuusperiaatteella

Maitomaan arvio sille aiheutuneista vahingoista oli lopulta yli 17 miljoonaa euroa ja Maitokolmion arvio yli 10 miljoonaa. Lisäksi pienmeijerit vaativat korvauksia muun muassa ylimääräisten lainojen korko- ja hoitokuluista. Oikeus kuitenkin katsoi, että pienmeijereiden esittämä taloustieteellinen todistelu perustui monilta osin virheellisiin oletuksiin, minkä takia arvio aiheutuneista vahingoista oli liian korkea. Se päätyi myös hylkäämään korkokuluvaatimukset.

– Tilinpäätöstietojen perusteella kantajille aiheutunut vahinko ei käräjäoikeuden käsityksen mukaan ole kuitenkaan voinut olla lähellekään niiden esittämien korvausvaatimusten suuruinen, käräjäoikeuden tiedotteessa kerrotaan.

Oikeus ei tosin pitänyt Valionkaan arviota kilpailijoiden kokemista tappioista oikeana.

Käräjäoikeus päätyi lopulta siihen, että pienmeijereiden olisi pitänyt pystyä näyttämään tapahtunut vahinko toteen paremmin. Niin oikeus arvioi tapahtuneen vahingon varovaisuusperiaatteen mukaan.

Vuosikausia kestäneen riitajutun käsittely tuli osapuolille kalliiksi. Maitomaa ja Maitokolmio vaativat Valiolta kumpikin vajaan miljoonan euron oikeudenkäyntikuluja. Valion mukaan pienmeijereiden asianajokulujen perusteena olleet toimenpiteet olivat kuitenkin ylimitoitettuja ja osin tarpeettomia asiaan nähden. Myös käräjäoikeus päätyi paljoksumaan oikeudenkäyntikuluvaatimuksia ja tuomitsi Valion maksamaan kummallekin erikseen 300 000 euron oikeudenkäyntikulut.

Käräjäoikeuden ratkaisu ei ole vielä lainvoimainen eli siitä voi valittaa.

Aiemmin myös muut meijerit vaativat Valiolta korvauksia. Valion tämänpäiväisen tiedotteen mukaan se pääsi Juustoportin kanssa sovintoon heinäkuussa 2017. Vielä tämän vuoden tammikuun alussa yhteensä neljä pienmeijeriä vaati Valiolta korvauksia, mutta Osuuskunta Satamaito ja Ilmajoen osuusmeijeri sopivat riitansa Valion kanssa. Valio ei tiedotteensa mukaan kommentoi asiaa.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi