Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Vaalirahoitusilmoituksia puuttuu vielä paljon

Kampanjoiden budjetit vaihtelevat suuresti ehdokkaiden välillä. Esimerkiksi Uudellamaalla kokoomuksen listoilta valittu Elina Lepomäki kertoo käyttäneensä lähes 115 600 euroa. LEHTIKUVA / TIMO AALTO

Eduskuntavaalien vaalirahoitusilmoituksia puuttuu takarajan lähestyessä vielä runsaasti. Valtiontalouden tarkastusvirastosta kerrotaan, että reilut 60 kansanedustajaa tai varaedustajaksi päässyttä ei ollut vielä iltapäivän alkaessa toimittanut vaalirahoitusilmoitustaan.

Takaraja on keskiyöllä, joten asian viime tinkaan jättäneet ehdokkaat ehtivät vielä hoitaa ilmoituksen tämän päivän puolella. Ilmoitusvelvollisia on huhtikuun eduskuntavaalien jäljiltä kaikkiaan 277.

Kampanjoiden budjetit vaihtelevat suuresti ehdokkaiden välillä. Esimerkiksi Uudellamaalla kokoomuksen listoilta valittu Elina Lepomäki kertoo käyttäneensä lähes 115 600 euroa, kun samassa vaalipiirissä kampanjoinut puoluetoveri Kari Tolvanen ilmoittaa käyttäneensä 10 600 euroa.

Lepomäki ei käyttänyt kampanjaansa yhtään omaa rahaa tai lainoja, vaan keräsi koko budjettinsa yksityisiltä ja yritystukijoilta. Tukijoiden joukossa oli muun muassa Sammon ja UPM :n hallitusten puheenjohtaja Björn Wahlroos, joka tuki Lepomäkeä 6 000 eurolla.

Hiukan yli sadan tuhannen euron kampanjan teki myös kokoomuksen Arto Satonen Pirkanmaan vaalipiirissä. Satonen rahoitti kampanjansa lähes kokonaan itse. Omaa rahaa häneltä kului kansanedustajapaikan uusimiseen lähes 92 000 euroa.

Yksityishenkilöiden, yritysten, puolueen tai puolueyhdistysten tukia ei tarvitse ilmoittaa, jos summat ovat alle 1 500 euroa. Kovin moni ehdokas ei ole ilmoittanut rajan ylittäviä tukisummia yksityishenkilöiltä, mutta esimerkiksi kokoomuksen Ilkka Kanerva kertoo saaneensa 69 000 euron kampanjaansa 6 000 euron tuen liikemies Chaim "Poju" Zabludowicziltä. RKP:n Eva Biaudet ilmoittaa saaneensa 2 000 euron tuen Ehrnroothien sukuun kuuluvalta Elsa Fromondilta, joka on monesti nähty nimi suurimpien pääomatulojen saajien listalla.

Halla-aholla halpa kampanja

Puoluejohtajista halvimman kampanjan teki perussuomalaisten Jussi Halla-aho, joka ilmoittaa kampanjansa kuluiksi 307,52 euroa. Raha kului painotuotteiden hankintaan.

Kokoomuksen Petteri Orpon kampanja maksoi liki 64 000 euroa, kun taas keskustan Juha Sipilä käytti vajaat 46 000 euroa. Pääministeri Antti Rinteen (sd.) kampanjabudjetti oli 62 700 euroa, joka maksettiin kokonaan SDP:n kassasta.

Ehdokkaat voivat halutessaan tehdä myös ennakkoilmoituksen vaalirahoituksestaan, mutta se on vapaaehtoinen.

Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) johtava tilintarkastaja Pontus Londen kertoi STT:lle, että jos vaalirahoitusilmoitusta ei ala kuulua, lähettää VTV ilmoitusvelvollisille kirjeen ja muistuttaa asiasta.

Yleensä kansanedustajat ja varaedustajat ovat hoitaneet velvollisuutensa hyvin. Viime eduskuntavaalien jälkeen kahden edustajan ilmoitukset tulivat päivää myöhässä, Londen sanoi.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi