Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Monista lääkkeistä on huutava pula - apteekeissa myydään eioota

Apteekit: Ehkäisypilleripula pakottaa monet naiset käymään lääkärissä.

Ruotsissa oli ennen apteekeissa valtion monopoli. Kuva: Beni Köhler

Yhä useammin apteekin asiakas saa apteekissa kuulla eioon. Monista lääkkeistä on pula, eikä puuttuvaa lääkettä ole koko maassakaan.

– Ongelma on maailmanlaajuinen. Viime vuonna saatavuushäiriötiedotteita tehtiin Suomessa 1 213, Suomen apteekkariliiton vs. viestintäjohtaja Elina Aaltonen toteaa.

Vielä vuonna 2015 ilmoituksia tehtiin reilut neljäsataa, 430.

Viime vuoden tilastopiikkiä (1 213) selittää osaksi verenpainelääke valsartaania sisältävien lääkkeiden laatuongelmat viime kesänä. Jakelukieltoa terästettiin valsartaanilääkkeiden vaihtamiskehotuksella. Potilaat saivat vaihtaa ne maksutta korvaavaan lääkkeeseen.

Kun jokin lääke loppuu koko Suomesta, on lääkkeen myyntiluvan haltijan tehtävä asiasta virallinen ilmoitus Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimealle. Se tapahtuu viranomaisen sivuilla julkaistulla virallisella lomakkeella, ja Fimea julkaisee ilmoitukset verkkosivuillaan. Maanantaina 10. kesäkuuta niitä on tehty 18, tiistaina 32, keskiviikkona 11, torstaina 10 ja perjantaina 11.

Yhden viikon summana on 82 lääkepulailmoitusta. Tasaisen vauhdin taulukolla olleen menossa 4 000 ilmoitukseen.

150 000 suomalaisen käyttämästä verenpainelääke losartaanista on useita eri kirjauksia, samoin vaikean masennuksen hoidossa käytettävästä sertraliinista.

Invasiivisen rintasyövän hoitoon käytetystä Letrozolista on pulaa, samoin tavallisen kipulääkkeen, parasetamolin poretablettiversiosta. Poretabletit ovat käteviä niillä ihmisillä, jotka eivät syystä tai toisesta pysty tabletteja nielemään.

– Pahimmin lääkepulasta on kärsitty ehkäisypillereissä, joista puolenkymmentä eri valmistetta on ollut loppu jo jonkin aikaa. Lisäksi on pulaa atooppisen ihottuman hoidossa käytetyistä voiteista ja joistakin migreenilääkkeistä, Elina Aaltonen summaa.

Mikä sitten avuksi, jos omaa lääkettä ei ole? Monista lääkkeistä on rinnakkaisvalmisteita, ja vuodesta 2003 on Suomessa ollut voimassa lääkevaihtojärjestelmä. Lääkkeitä on siis vaihdettu edullisempiin viran puolesta.

Jossain tapauksissa mennään nyt vastavirtaan. Kun omaa lääkemerkkiä ei ole saatavilla, joudutaan joskus turvautumaan kalliimpaan vaihtoehtoon.

Suurin vaiva lääkepulasta koituu ehkäisypillereitä tarvitseville, sillä lääkkeen vaihto toiseen vaatii yleensä käynnin lääkärin vastaanotolla ja uuden lääkereseptin.

– Joillekin harvoille e-pillereille on olemassa vaihtokelpoisia rinnakkaisvalmisteita, joissa siis täsmälleen samat hormonit ja jotka Fimea on luokitellut vaihtokelpoisiksi, Elina Aaltonen kertoo.

Ehkäisypillerireseptit vaativat tarkan harkinnan.

– Ehkäisypillerireseptit ovat voimassa korkeintaan kaksi vuotta. Lääkäri voi harkintansa mukaan myös rajoittaa voimassa oloaikaa lyhyemmäksi tai kirjoittaa pienemmän määrän kuin kahden vuoden pillerit, Elina Aaltonen kertoo.

Lääkärissä voi joutua käymään sydänlääkkeen takia.

– Sydänlääkesuihke Dinit on lopussa osasta apteekkeja. Sen voi korvata kielen alle laitettavalla tabletilla, mutta vaihto vaati lääkärikäynnin.

Timo Riistaniemi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Kotimaa

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi