Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Rabiekselle mahdollisesti altistuneiden määrä on kasvanut – "Erityisesti kulkukoirat ovat riski"

Eniten tartuntaepäilyjä tulee Thaimaan-matkoilta kulkukoirien ja apinoiden puremista.

Ulkomailla rabiesvirukselle voi altistua esimerkiksi kulkukoiran puremasta. Suomi on rabiesvapaa maa, mutta rokottamattomilla, laittomasti tai väärennetyillä papereilla maahantuoduilla koirilla voi olla rabiesvirus. Kuva: Ritva Melentjeva

Rabiesvirukselle mahdollisesti altistuneiden ihmisten määrä Suomessa on kasvanut viime vuosina. Vuosina 2010–16 altistusepäilyjä oli 40–88 vuosittain, mutta toissa vuonna 107 ja viime vuonna 91.

Kaikkiaan altistusepäilyjä on tällä vuosikymmenellä ollut yli 600, käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) vuosittaisista tartuntatautiraporteista.

Kasvu johtuu rabiekselle ulkomailla altistuneiden määrän lisääntymisestä vuodesta 2014 lähtien. Vuonna 2014 ulkomailla altistuneita oli 28 mutta vuosina 2015–18 määrä on vaihdellut 32:sta viime vuoden 71:een.

– Viime vuonna estohoitoon johtaneista altistusepäilyistä kolme neljästä sattui ulkomailla. Näistä valtaosa liittyi koiriin, apinoihin tai kissoihin, sanoo asiantuntijalääkäri Elina Seppälä Terveyden- ja hyvinvoinnin laitokselta (THL).

Tiedot altistusepäilyistä kirjataan THL:n tartuntatautirekisteriin. Lääkäri tekee ilmoituksen, jos hän epäilee henkilön altistuneen rabiesvirukselle ja aloittaa rabiesrokotukset ja mahdollisesti rabiesimmunoglobuliini- eli vasta-ainelääkehoidon.

Rabiesvirus aiheuttaa ihmiselle vesikauhua ja eläimelle raivotautia. Oireinen tauti johtaa kuolemaan.

Eniten altistuksia Thaimaassa

Eniten yksittäisiä rabiesaltistuksia tapahtuu Thaimaan-matkoilla ja yleisimmin koiran ja apinan puremista. Esimerkiksi viime vuonna 71:stä ulkomailla sattuneesta altistusepäilystä 32 sattui Thaimaassa.

– Suuren tartuntariskin alueilla Aasiassa, Afrikassa, Etelä- ja Väli-Amerikassa tärkein tartunnanlähde ihmiselle ovat rokottamattomat koirat. Erityisesti kulkukoirat ovat riski, mutta rabiesta voi olla myös lemmikeillä, kertoo Seppälä.

Seppälän mukana matkoilla ei rabies- ja muiden infektioriskien takia pitäisikään koskea villieläimiin tai tuntemattomiin koti- ja lemmikkieläimiin.

– Myös tavallisilla turistialueilla esimerkiksi Thaimaassa, Intiassa tai Balilla voi esiintyä rabiesta, hän huomauttaa.

Euroopassa rabiesta esiintyy eniten Venäjällä, Ukrainassa ja Valko-Venäjällä.

Ulkomaisten rabiesaltistusepäilyjen määrän kasvu johtuu pitkälti matkustamisen lisääntymisestä.

– Tavanomaisten lomamatkojen lisäksi seikkailu- ja elämysmatkat ilman yksityiskohtaista matkasuunnitelmaa kiinnostavat yhä useampia. Tutuissa turistikohteissa taas matkailijat eivät välttämättä tule ajatelleeksi, että söpöjen eläinten taputtelu tai syöttäminen voikin olla vaarallista, huomauttaa Seppälä.

Suomessa tuontikoirissa riskejä

Suomessa sattuneiden altistusepäilyjen määrä on vaihdellut kahdeksasta 39:ään vuosina 2010–18, vaikka Suomi on virallisesti ollut rabieksesta vapaa maa vuodesta 1991 lähtien.

Vuosina 2010–18 suurin osa altistusepäilyistä on liittynyt koiriin, lepakoihin ja kissoihin, yksittäisissä tilanteissa myös kettuihin tai supikoiriin.

– Suomeen tuodut rokottamattomat eläimet, kuten tuontikoirat, voivat aiheuttaa merkittävän rabiesriskin. Monet kotimaassa sattuneet altistusepäilytilanteet ovatkin liittyneet Suomeen laittomasti maahantuotujen eläinten puremiin, sanoo Seppälä.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira eli nykyinen Ruokavirasto tutki viime vuonna pistokokein rajavalvonnassa rabieksen vasta-aineita Venäjältä ja Romaniasta Suomeen tuoduista koirista. Tutkituista 36 koirasta 14:llä ei todettu vasta-aineita lainkaan ja viidellä vasta-ainetaso jäi raja-arvon alle, vaikka maahantuontiasiakirjojen mukaan koirat oli rokotettu rabiesta vastaan.

– Tulos on huolestuttava, eikä se mene normaalin vaihtelun piiriin eli siihen, että joillekin koirille ei rokotteesta huolimatta muodostu raivotaudin vasta-aineita. Todennäköisesti koirien rokotussuojassa oli puutteita, sanoo jaostopäällikkö Tiina Nokireki Ruokavirastosta.

Ruokaviraston mukaan Suomeen ei raivotautiriskin takia pitäisi tuoda ollenkaan koiria, joiden alkuperää ei tunneta. Lisäksi Suomeen tuotavista tuontikoirista olisi hyvä tutkituttaa raivotaudin vasta-ainetasot EU-hyväksytyissä laboratorioissa ennen eläinten Suomeen tuontia.

Rabiestartunta

Kuolemantapauksesta yli 10 vuotta

Vaikka rabiesaltistusepäilyjen määrä on lisääntynyt, viimeisestä kuolemantapauksesta Suomessa on yli kymmenen vuotta.

Tuolloin vuonna 2007 rabiesvirukseen menehtyi Suomessa matkalla ollut filippiiniläinen mies. Hän oli todennäköisesti saanut tartunnan kotimaassaan.

Toukokuussa Norjassa kuoli rabiesviruksen aiheuttamaan vesikauhuun nainen, joka oli ollut pari kuukautta aiemmin matkalla Kaakkois-Aasiassa ja joutunut raivotautisen koiran puremaksi.

Oireiseen tautiin ei ole parannuskeinoa, vaan se johtaa kuolemaan muutaman päivän sisällä oireiden alkamisesta.

Oireisen taudin kehittymisen voi estää vain estohoidolla. Hoito aloitetaan, jos rabiesta mahdollisesti sairastava eläin on purrut tai näykkäissyt tai nuolaissut rikkinäistä ihoa tai limakalvoa. Tällöin haava on puhdistettava huolellisesti. Hoitona käytetään rokotuksia sekä tarvittaessa lisäksi immunoglobuliinia eli vasta-ainelääkehoitoa.

Hoitoon käytettävät rokotteet maksavat noin 300–450 euroa.

Immunoglobuliinihoidon hinta riippuu hoidettavan henkilön painosta. 70 kiloa painavan henkilön hoito maksaa noin 2000 euroa.

Paljon matkaaville tai alkeellisille alueille matkaaville voidaan antaa ennaltaehkäisevä rokotesarja. Silloinkin mahdollisen altistustilanteen jälkeen haava tulee puhdistaa huolellisesti ja on hakeuduttava lääkäriin samaan kaksi tehosterokotetta.

Lähde: THL
Sari Vanninen 
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi