Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Kultarannassa keskustellaan jälleen ulko- ja turvallisuuspolitiikasta – teemana maailman murros ja Euroopan tulevaisuus, päävieraana Saksan liittopresidentti

Presidentti Niinistön ensimmäisellä presidenttikaudellaan aloittamat Kultaranta-keskustelut järjestetään nyt jo seitsemättä kertaa. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Presidentti Sauli Niinistön isännöimät Kultaranta-keskustelut alkavat tänään Naantalissa. Maailman murrosta ja Euroopan tulevaisuutta käsittelevän tilaisuuden päävieras on Saksan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier.

Niinistö ja Steinmeier käyvät kahdenväliset keskustelut jo ennen illan julkisia puheenvuoroja.

Huomenna paneelikeskustelussa Suomesta eurooppalaisen turvallisuuden tekijänä pääsevät ääneen muun muassa pääministeri Antti Rinne (sd.) ja perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho.

Niinistön ensimmäisellä presidenttikaudellaan aloittamat Kultaranta-keskustelut järjestetään nyt jo seitsemättä kertaa. Tänä kesänä teemana on "Maailma murroksessa – mihin menee Eurooppa, miten pärjää Suomi?".

Kaksipäiväiseen tilaisuuteen on kutsuttu noin sata asiantuntijaa ja vaikuttajaa yhteiskunnan eri puolilta.

Presidentti Niinistö isännöi Steinmeieria valtiovierailulla Suomessa viime syksynä.

Saksan politiikassa kuohuu

Frank-Walter Steinmeier valittiin Saksan liittopresidentiksi toissa vuoden keväällä. Hän lupasi tuolloin vastustaa populismia ja "kaikkia niitä, joiden mielestä hankalammaksi muuttuvassa maailmassa tarvitaan yhä yksinkertaisempia ratkaisuja".

Ennen presidentiksi nousemista sosiaalidemokraattinen Steinmeier toimi kahteen otteeseen maansa ulkoministerinä liittokansleri Angela Merkelin johtamissa hallituksissa.

Liittopresidentin asema on Saksassa lähinnä edustuksellinen, maan tosiasiallinen johtaja on liittokansleri. Steinmeier nousi kuitenkin näkyvään roolin puolueiden välisenä sovittelijana pitkäksi ja vaikeaksi venyneessä hallituksenmuodostuksessa Saksan syksyn 2017 liittopäivävaalien jälkeen.

Myllerrys Saksan sisäpolitiikassa on jatkunut edelleen. Perinteiset pääpuolueet kristillisdemokraatit ja sosiaalidemokraatit kärsivät toukokuun eurovaaleissa pahan tappion. Vihreät sen sijaan ovat hätyytelleet mielipidekyselyissä jo suurimman puolueen asemaa.

Saksassa onkin ennustettu, että uudet tappiot ensi syksyn osavaltiovaaleissa voivat merkitä kristillisdemokraattien ja sosiaalidemokraattien vaivalloisen hallitutusyhteistyön päättymistä kokonaan.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Kotimaa

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi