Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Pohjoiseen luvassa aurinkoinen kesälauantai, muualla maassa pilvisempää - lue yön uutiskooste

Lämpömittari kipuaa pohjoisessa päivällä 17 ja 22 asteen välille. Myös muualla maassa lämpötila nousee 20 asteen tienoille. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Pohjois-Suomessa saadaan tänään nauttia aurinkoisesta kesäsäästä. Muualla maassa on epävakaisempaa ja pilvisyys voi olla runsasta, kertoo Ilmatieteen laitos.

Päivällä pilvipeite rakoilee myös etelämpänä, mutta maan keskivaiheille jää pilvisempi vyöhyke ja paikoin luvassa on sadekuuroja.

Lämpömittari kipuaa pohjoisessa päivällä 17 ja 22 asteen välille, maan etelä- ja keskiosissa päivän ylin lämpötila on 16 ja 23 asteen välillä. Tuuli on heikkoa tai kohtalaista.

Kuivuuden takia metsäpalovaroitus on voimassa maan eteläosissa Varsinais-Suomea lukuun ottamatta. Tuulisella säällä palot leviävät erittäin nopeasti.

Ilmailuliitto juhlistaa satavuotista taivaltaan lentonäytöksellä Turussa

Suomen Ilmailuliitto viettää 100. juhlavuottaan viikonlopun ajan Turussa pidettävällä lentonäytöksellä, joka alkaa tänään ja jatkuu huomiseen. Taivaalla nähdään suihkuhävittäjiä, klassista taitolentoa, pelastushelikoptereita, muodostelmalentoa ja harrasteilmailua.

Ilmailunäytökset järjestetään Turun lentoasemalla lauantaina ja sunnuntaina kello 10–18. Päivien lento-ohjelmat ovat pääosin samat.

Näytöksessä vierailee viidennen sukupolven F-35-taistelukone. Näytökseen osallistuvat kaikki viisi ilmavoimien hävittäjähankinnan ehdokasta BAE Systems, Boeing, Dassault Aviation, Lockheed Martin ja Saab.

Maria Ohisalo nousee tänään vihreiden johtoon

Vihreät nimeää tänään puolueelleen puheenjohtajan, kolme varapuheenjohtajaa ja puoluesihteerin. Lisäksi valitaan muun muassa valtuuskunnan puheenjohtaja ja varapuheenjohtajat.

Uudeksi puheenjohtajaksi valitaan varapuheenjohtaja ja uusi sisäministeri Maria Ohisalo. Valinta on selvä, sillä muita halukkaita ei kisaan ilmoittautunut.

Ohisalo tuurasi viime vuonna vihreiden entistä puheenjohtajaa Touko Aaltoa tämän sairausloman aikana. Aallon luovuttua tehtävästään vihreiden johtoon nousi nykyinen ulkoministeri Pekka Haavisto.

Vihreiden puoluekokous järjestetään Porissa.

Pyhäjärvellä 46-vuotias nainen kuoli liikenneonnettomuudessa

Pohjois-Pohjanmaalla Pyhäjärvellä 46-vuotias nainen kuoli liikenneonnettomuudessa perjantaina iltapäivällä, kertoo poliisi. Nainen oli ajanut henkilöautolla Pyhäjärven suunnalta Emolahdentietä pitkin ja ajautunut suoralla tien oikealle puolelle ojaan, jossa auto oli pyörinyt ympäri jääden pyörilleen. Onnettomuus tapahtui noin kello 16.

Poliisin mukaan alkoholilla ei ollut osuutta asiaan. Poliisi tutkii asiaa liikenneturvallisuuden vaarantamisena ja kuolemansyyn tutkintana.

Suomi osallistuu G20-maiden ympäristökokoukseen Japanissa

Suomi osallistuu tarkkailijamaana viikonlopun G20-maiden energia- ja ympäristöministerien kokoukseen Japanissa Karuizawassa.

Foorumin teemoina ovat globaali energiamurros, ilmasto ja kestävä kasvu, merten muoviroskaantumisen ehkäisy ja resurssitehokkuus. Suomea edustavat kansliapäälliköt Jari Gustafsson työ- ja elinkeinoministeriöstä ja Hannele Pokka ympäristöministeriöstä.

Suomelta toivotaan keskustelunavauksia erityisesti ydinjätteen loppusijoitukseen liittyvissä kysymyksissä, joissa Suomi on globaali edelläkävijä.

Miss Gay Finland -kilpailun voittoon kruunattiin turkulainen Lotta Jäppinen

Miss Gay Finland -kilpailun voittoon kruunattiin tänä vuonna turkulainen Lotta Jäppinen. Hänet valittiin myös yleisön suosikiksi, kilpailun tiedotteessa kerrotaan. Jäppinen kuvailee oloaan "ylitsevuotavan hekumallisen häkeltyneeksi".

Tuomaristo kuvaili voittajaa helposti lähestyttäväksi ja lempeäksi. Tuomariston mukaan Jäppinen vakuutti heidät aidolla esiintymisellään ja herkkyydellään. Raatia ilahduttivat myös muun muassa stereotypioiden murtamiseen liittyvät teemat, joita voittaja piti esillä.

Myös Britannia syyttää Irania öljytankkerihyökkäyksistä

Myös Britannia syyttää Irania hyökkäyksistä öljytankkereita vastaan Omaninlahdella, kertoo Guardian. Britannian mukaan mikään muu maa tai ryhmä ei voi uskottavasti olla vastuussa hyökkäyksistä.

Yhdysvallat on aiemmin ilmoittanut syyttävänsä hyökkäyksistä Irania. Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeon mukaan tämä selviää muun muassa tiedustelutiedoista ja käytetyistä aseista.

Aiemmin tällä viikolla kahden öljytankkerin epäillään joutuneen Omaninlahdella hyökkäyksen kohteeksi. Norjalaisten merenkulkuviranomaisten mukaan norjalaisomistuksessa olevalla Front Altair -tankkerilla oli kolme räjähdystä. Toinen epäillyn hyökkäyksen kohteeksi joutunut oli japanilaisomistuksessa oleva Kokuka Courageous -tankkeri.

Notre Damen katedraalissa pidetään ensimmäinen messu tuhoisan tulipalon jälkeen

Notre Damen katedraalissa Pariisissa pidetään tänään ensimmäinen messu tuhoisan tulipalon jälkeen. Messu järjestetään kirkon sivukappelissa, ja siihen osallistuu vain parikymmentä ihmistä. Messu kuitenkin televisioidaan suorana.

Pariisin maamerkkeihin kuuluva pyhäkkö vaurioitui pahoin raivoisassa tulipalossa huhtikuun puolivälissä. Restauroinnin on arvioitu maksavan 600–700 miljoonaa euroa.

Presidentti Emmanuel Macron esitti pian palon jälkeen tavoitteen, että katedraali korjataan viidessä vuodessa. Töiden pitäisi olla valmiit siihen mennessä, kun Pariisissa järjestetään vuonna 2024 olympialaiset.

Yhdysvalloissa yli 5 000 kiinniotettua maahantulijaa eristyksissä sikotauti- ja vesirokkoriskin takia

Yhdysvalloissa viranomaiset ovat laittaneet karanteeniin 5 200 kiinniotettua siirtolaista sikotauti- ja vesirokkoriskin takia.

Maahanmuutosta vastaava viranomainen kertoo uutistoimisto AFP:lle, että torstaihin mennessä eristyksissä olevista lähes 4 300 on altistunut sikotaudille ja yli 800 vesirokolle. Noin sata on altistunut molemmille.

Viranomaisen mukaan ensimmäinen sikotautitapaus kiinniotetulla siirtolaisella todettiin viime vuoden syyskuussa. Määrä on sittemmin noussut yli 300 tapaukseen.

Sikotauti on viruksen aiheuttama kuumeinen sylkirauhastulehdus. Vesirokko on puolestaan viruksen aiheuttama tarttuva koko kehon tulehdustauti. Vesirokko paranee terveillä lapsilla noin viikossa, mutta pitkäaikaista iho- tai keuhkosairautta sairastavilla vesirokko voi olla vakava infektio. (Lähde: AFP)

CNN: Italian Salvini seuraa USA:n maahanmuuttopolitiikkaa tarkasti – lasten erottamiseen vanhemmistaan hän vetäisi rajan

Maahanmuutto tulee olemaan yksi tärkeimmistä aiheista, kun Italian sisäministeri ja varapääministeri Matteo Salvini ja Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence tapaavat maanantaina Washingtonissa.

Salvini sanoi CNN:n haastattelussa seuraavansa tarkasti Yhdysvaltojen toimia laittoman maahanmuuton kitkemiseksi. Hän sanoi kuitenkin vetävänsä rajan lapsien erottamiseen vanhemmistaan.

Salvinin mukaan Italia pyrkii niin pitkälle kuin mahdollista siihen, ettei lapsia eroteta vanhemmistaan. Salvini sanoi, ettei voi opettaa Yhdysvaltain presidenttiä Donald Trumpia asioiden hoitamisessa. Hän lisäsi olevansa iloinen siitä, miten Italia hoitaa maahanmuuttokriisinsä.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi