Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Teemu Selänne -kirjan tekijän epäillään puljanneen itselleen satojatuhansia – sai syytteet useista törkeistä talousrikoksista

Kirjailija Ari Mennander kiistää syyllistyneensä rikokseen. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Media-alan yrittäjää, tunnettua tietokirjailijaa Ari Mennanderia vastaan on nostettu syytteet useista törkeistä talousrikoksista.

Syyttäjä Timo Haikonen sanoo STT:lle, että vaatii Mennanderille rangaistusta törkeästä velallisen epärehellisyydestä, törkeästä kirjanpitorikoksesta, kolmesta törkeästä petoksesta, törkeästä maksuvälinepetoksesta ja velallisen petoksesta. Syytteistä kertoi aiemmin tänään Helsingin Sanomat.

Mennander on kirjoittanut muun muassa Teemu Selänteestä kertovan Teemu-kirjan. Kirja oli vuoden 2014 myydyin tietokirja 77 000 kappaleen myynnillä. Mennander on työskennellyt aiemmin myös urheilutoimittajana, Yle Urheilun vastaavana tuottajana ja MTV:n Tulosruudussa.

Epäillään muun muassa siirtäneen varoja pois maksukyvyttömästä firmasta

Syytteiden sisältö ei ole vielä julkinen, mutta poliisi tiedotti aiemmin rikosepäilyjen sisällöstä. Rikosepäilyjen yhteenlaskettu rikosvahinko oli poliisin mukaan noin 370 000 euroa.

Poliisi kertoi epäilevänsä, että yhtiöstä on luovutettu ilman hyväksyttävää syytä varoja noin 100 000 euroa, mikä on pahentanut sittemmin konkurssiin asetetun yhtiön maksukyvyttömyyttä. Varsinais-Suomen käräjäoikeuden asiakirjoista selviää, että Mennanderin firmassa aloitettiin saneerausmenettely loppuvuodesta 2014. Niistä selviää, että Mennanderin mukaan yhtiön talousvaikeuksien keskeisin syy oli se, että Teemu-kirjan julkistus oli viivästynyt.

Poliisi kertoi epäilevänsä myös, että epäilty olisi antanut yhtiön yrityssaneerausmenettelyssä väärää tai harhaanjohtavaa tietoa. Saneerausmenettely keskeytettiin syksyllä 2015. Mennander vastusteli ja vakuutti, että rahoitusta on tulossa esimerkiksi Selänteeltä ja Roman Rotenbergiltä yhtiöidensä kautta. Rotenberg on jääkiekkoseura Jokerien hallituksen jäsen. Oikeuden mukaan saneerauksen jatkolle ei kuitenkaan ollut edellytyksiä. Oikeus huomautti, ettei yhtiö ollut edes saanut kirjanpitoa ajan tasalle.

Firma asetettiin konkurssiin vuonna 2016. Poliisi epäilee, että yhtiön kirjanpitoa laiminlyötiin reilun vuoden ajan ennen konkurssia ja että tositeaineistoa hävitettiin tai kätkettiin.

Syyttäjän mukaan rikosepäilyjen sisältö ei ole muuttunut merkittävästi

Poliisi epäili miehen myös erehdyttäneen yksityishenkilönä käymissään lainaneuvotteluissa lainanantajaa maksukyvystään ja saaneen näin noin 200 000 euroa. Poliisin aiemman kertoman mukaan lainanantajissa oli sekä yksityishenkiöitä että yrityksiä. Lisäksi miehen epäillään anastaneen toisen edustamansa yhtiön varallisuutta noin 65 000 euron arvosta.

Syyttäjä Haikonen kertoo, että rikosepäilyt eivät ole merkittävästi muuttuneet sitten esitutkinnan.

Mennander on kiistänyt syyllistyneensä rikokseen.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi