Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Useita koiranpentuja lopetettiin – virolaismiestä epäillään salakuljetuksesta

Tulli pysäytti sunnuntaina 9. kesäkuuta Helsingin Katajanokan laivaterminaalissa noin 50-vuotiaan virolaismiehen, joka oli tuonut Virosta Suomeen pahvilaatikossa kahdeksan sekarotuista koiranpentua. LEHTIKUVA / HANDOUT

Kahdeksan koiranpentua lopetettu Helsingissä, koska niistä ei ollut saatavilla pakollisia asiakirjoja, ja poliisi epäili niitä salakuljetetuiksi. Tulli löysi koirat viime sunnuntaiaamuna, ja poliisin tekemän ratkaisun jälkeen ne toimitettiin viipymättä eläinlääkärille toimenpidettä varten.

Noin 50-vuotias virolaismies oli ahdannut sekarotuiset pennut pahvilaatikoihin ja yritti tuoda ne maahan auton peräkontissa. Häntä epäillään salakuljetuksesta.

– Koirilla ei ollut maahantuloon vaadittavia EU-lemmikkieläinpasseja tai tunnistesiruja. Miehellä ei ollut myöskään esittää minkäänlaisia dokumentteja pentujen alkuperästä, rokotuksista tai terveydentilasta. Koirat lopetettiin, koska ne olisivat saattaneet aiheuttaa merkittävän terveysriskin ihmisille ja muille eläimille, Helsingin poliisilaitoksen rikoskomisario ja tutkinnanjohtaja Anne Hietala sanoo.

Hietalan mukaan tilanne oli erityisen haastava juuri sen vuoksi, ettei ollut tiedossa, kantavatko koirat mahdollisia tauteja ja millaisen tartuntavaaran ne saattavat aiheuttaa ympäristöönsä.

– Niitä ei olisi voinut viedä esimerkiksi löytöeläinkotiin muiden eläinten joukkoon.

Myyntihinta voi nousta sekarotuistenkin kohdalla

Poliisi epäilee, että mies oli aikeissa myydä koiranpennut Suomessa. Sama epäilty on jäänyt kiinni paperittomien koirien tuonnista aiemminkin.

Sekarotuisista koirista poliisi ei tee sen tarkempia määrityksiä, mutta vaikka kyse olisikin useamman rodun sekoituksista, niidenkin arvo voi silti kohota useisiin satoihin euroihin.

– Hinnat voivat alkaa parista sadasta, mutta etenkin isompikokoiset koirat saattavat maksaa jopa 600–700 euroa, Hietanen toteaa vastaavanlaisten tapausten mahdollisesta rahallisesta hyödystä myyjälle.

Satoja eläimiä palautuu vuosittain

STT kertoi toukokuussa, että Tullissa löydettyjä, salakuljetetuiksi epäiltyjä eläimiä lopetetaan vain harvoin.

Vuonna 2018 Tullissa oli yhteensä 20 000 tarkastusta, joista noin 570 ei täyttänyt maahantuontivaatimuksia. Näistä yksi eläin lopetettiin. Useimmissa tapauksista eläimet palautetaan lähtömaahan.

Lähtömaahan palauttaminen on aina ensisijainen ratkaisu silloin, kun eläin ei täytä EU:n vaatimuksia. Toinen vaihtoehto on lopettaminen.

Eläimiä voi pitää lentokentällä korkeintaan muutaman päivän, sillä tällöin eläin ei pääse ulos tekemään tarpeitaan.

Laki sallisi myös eläimen siirtämisen aluehallintoviraston hyväksymään karanteeniin, mutta tällä hetkellä Suomessa ei ole karanteenitiloja.

Vastuu ostajalla

Poliisin mukaan eläimiin liittyvien rikosten tutkintaryhmä tekee yhteistyötä muiden viranomaisten ja järjestöjen kanssa eläinten salakuljetuksen kitkemiseksi. Poliisi pyrkii myös tiedottamaan asiasta laajemmin mahdollisille eläinten ostajille.

– Lemmikin hankkiminen salakuljettajalta tai pentutehtailijalta on vastuutonta. Niin kauan kuin näille pennuille on kysyntää, on myös tarjontaa, Hietala sanoo.

Hänen mukaansa ostajan olisi kannettava vastuu lemmikin taustojen selvittämisestä. Usein salakuljetustapausten ja pentutehtailun taustalta paljastuu eläimelle aiheutunutta kärsimystä.

Tuontiasiakirjat voi lähettää Tullille myös nähtäväksi jo etukäteen, jotta mahdolliset ongelmat pystytään korjaamaan ennen kuin eläin saapuu Suomeen.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi