Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Jehovan todistajien ryntäys sivariin – noin 700 nuorta tuli palvelusvelvolliseksi

Lakimuutos sai alkunsa yksittäisestä pasifistista.

Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Siviilipalveluslain muututtua monet Jehovan todistajat eivät saa enää vapautusta siviilipalveluksesta.

Siviilipalvelusjohtaja Mikko Reijosen mukaan yksittäistapaus johti siihen, että nyt myös Jehovan todistajien on suoritettava asevelvollisuus. Helsingin hovioikeudessa viime vuoden helmikuussa siviilipalveluksesta kieltäytymisestä vankeusrangaistuksen saanut ja siitä vapautettu velvollinen laukaisi keskustelun käyntiin.

– Tämä velvollinen perusteli vaatimustaan sillä, että hänellä on tiukka pasifistinen vakaumus. Mutta ei ole syytä, miksi Jehovan todistajat ansaitsevat vapautuksen, jos muut eivät. Hovioikeus katsoi perusteet riittäviksi, ja lakimuutosprosessi lähti liikkeelle. Yli 30 vuotta kestänyt Jehovan todistajien vapautus asevelvollisuudesta päättyi, kertoo Reijonen.

Palveluksen suorittaminen oli ennen Suomessa eriarvoistavaa, koska Jehovan todistajilla oli erityisoikeus saada vapautus palveluksesta. Nyt noin 700 nuorta Jehovan todistajaa tuli palvelusvelvolliseksi.

Kaikki Jehovan todistajat eivät pääse palvelukseen heti, jotta paikat riittävät.

– Huhtikuun alusta Jehovan todistajilta on tullut noin 450 hakemusta siviilipalvelukseen. Normaalisti vuosittain siviilipalvelushakemuksia tulee noin 1 800, joten nuo hakemukset nostavat kokonaismäärän tänä vuonna ennätyslukemiin.

Oikeuskäsittelyn jälkimainingeissa on ollut järjestelmään muodostunut ajanjakso, jonka aikana vakaumuksen vuoksi kieltäytyvät ovat saattaneet selvitä kokonaan ilman rangaistusta. Näiden tapaus­ten käsittely on vielä kesken.

– Jos sivarista kieltäytyjän rikossyyte hylätään, asia määrätään uudelleen käsiteltäväksi siviilipalveluskeskukselle ja keskus määrää velvollisen uudelleen palvelukseen. Tuomioistuimet joutuvat ottamaan sitten kantaa toistamiseen, jos tämä ihminen kieltäytyy uudelleen. Kieltäytymisiä tapahtui paljon, kun ihmiset huomasivat hetkellisen muutostilan laissa. Vuosittain kieltäytyjiä on ollut noin 30. Nyt niitä oli pelkästään puolen vuoden poikkeuksen aikana noin 100.

Siviilipalvelukseen hakeutumisvuosi ja kaksi seuraavaa vuotta on palvelukseen astumisen määräysaikaa. Kaikki Jehovan todistajat eivät pääse palvelukseen heti, jotta paikat riittävät.

– Jehovan todistajat eivät suinkaan suorita palvelusta samaan aikaan, vaan porrastetusti ­seuraavien vuosien aikana. ­Lakimuutoksen toimeenpanon jälkeen totaalikieltäytyjien määrä on ollut yhden käden sormilla laskettavissa.

Joonas Lahtinen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi